Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Потвърдено

България пак присъства в доклад за нарушени човешки права. Но този път сме изобличени в документ на... руското външно министерство. Според пълномощника на ведомството по въпросите на човешките права Константин Долгов в доклада нищо не е измислица. Визираните в доклада държави прекрасно познават своите проблеми. Въпросът е в това, че вероятно те невинаги честно ги признават, казва Долгов.


Тук ще си позволим леко да го коригираме. Не само заради коледното смирение, но и по принцип. Ние не сме от онези, които упорито и дебелоглаво отричат проблемите си. Нито сме очаровани от останалите на книга човешки права, нито пък се усещаме повече човеци откъм дух, битие и перспективи. Целият народ барабар с управниците си не ги крие. И в края на тази година отново ги признаваме и споделяме с цял свят.


Но пък появата ни в този доклад си е... направо новина. В документа се посочва, че положението в САЩ се различава от обявените от Вашингтон идеали. Руското МВнР се аргументира със затвора в Гуантанамо, с тайни затвори на ЦРУ в Европа, със случаите на следене на американските граждани, ощетяване на свободата на словото, расовата и религиозна дискриминация.


В Европа положението също не било цветущо. Най-тежка е ситуацията в балтийските държави, където след доклада дискриминирали рускоезичното малцинство. След Литва, Латвия и Естония са подредени все закъсали с правата държави - Великобритания, Финландия, Франция, Германия, Швеция, Унгария, Полша, Румъния, та и наша милост, България.


Коледни чудеса, значи, стават! След като през изминалата година оглавявахме какви ли не негативни класации, най-сетне удари нашият час. Наредихме се между големите - на добра трапеза, дори ако се поолеем...


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във