Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пращат бургаски прокурор на обвинител №1

Нов доклад от над 1000 страници, посветени на бургаския прокурор от Окръжна прокуратура Огнян Стоянов ще бъде изпратен до главния прокурор Борис Велчев. Тлъстият ръкопис е събран от началника на Стоян - окръжния прокурор на Бургас Ангел Ангелов. Материалът е наситен с конкретни нарушения от страна на държавния обвинител: неспазване на текстове от НПК, неправомерно забавяне на дела или тяхното прекратяване, без да бъде уведомена засегнатата страна, и т.н. Към документацията, която ще бъде предложена на вниманието на обвинител №1, ще бъдат добавени и шест преписки, образувани срещу Стоянов само за ден. Те са заведени по жалби на пострадали лица, чиито деца и близки са загинали при пътнотранспортни произшествия, а прокурор по прекратените дела или завършили с условна присъда е бил Стоянов.
Сред пострадалите от деянията на бургаския обвинител е и Диана Фратева, майката на убития на пътя Божимир Фратев от Несебър. В хода на делото са допуснати много пропуски, има и явни противоречия. Вместо те да бъдат изчистени, Огнян Стоянов, който е прокурор по делото, сключи споразумение с убиеца на сина ми в края на миналата година, без да ни уведоми. Когато разбрахме, че това се е случило, вече бе изтекъл законният срок да обжалваме, заяви жената по време на срещата си с окръжния прокурор на Бургас Ангел Ангелов.
Трагедията с 18-годишния й син стана на 11 декември 2007 година. Кръвната проба на шофьора, прегазил момчето, обаче е била взета близо 24 часа по-късно. Заради подобни пропуски, които не са отразени никъде по делото, тя настоя пред окръжния прокурор за ново съдебно следствие.
Пет хиляди долара - и дело няма да има - това са думи на прокурор Огнян Стоянов към участник в катастрофа с две жертви. Срещу исканата сума прокурорът се ангажирал да приключи процеса в полза на убиеца, който седял зад волана по време на тежкия инцидент. За случая разказва таксиметровият шофьор Петър Петров, който бил изнудван от прокурора. В средата на тази седмица шофьорът и още петима потърпевши от действията на прокурор Огнян Стоянов потърсиха съдействието на окръжния прокурор Ангел Ангелов. По шестте жалби бяха образувани отделни преписки срещу Стоянов. Всеки един от случаите ще бъде проверен, а резултатите ще бъдат изпратени във ВКП и ВСС.
Отделно, както бе казано в началото, в София ще бъде изпратен доклад от 1000 страници за нарушения в работата на прокурора, както и за потъпкването на Наказателнопроцесуалния кодекс в наблюдаваните от него дела, съобщи за Параграф 22 окръжният прокурор Ангелов. Това е вторият му сигнал до върховните магистрати с мнение Стоянов да бъде наказан. Тепърва обаче ВСС ще се произнася по казуса.
В края на 2007 г. Ангел Ангелов, ръководител на Окръжната прокуратура, поиска от ВСС да уволни дисциплинарно Стоянов на база на събрани данни за нарушения в дейността му за времето от февруари 1999 до 2005 година. Материалите, които са изпратени във ВСС тогава, са близо 300 страници. В тях детайлно са описани 120 досъдебни производства, в които прокурор е бил Стоянов, и са били открити нарушения - системно неизпълняване на служебните си задължения като прокурор, в резултат на което са били издадени незаконосъобразни актове, нарушени са били правата на пострадалите по преписките и досъдебните производства граждани и системно неизпълняване на задълженията си съгласно разпоредбите на чл.180, ал.2, чл.183, ал.2 от НПК (отменен), чл.199, ал.2 и чл.202, ал.2 от НПК.
В доклада на бургаския окръжен прокурор са описани 33 досъдебни производства, образувани за престъпление по чл.115 от Наказателния кодекс - умишлено убийство. Всички тези дела са прекратени от Стоянов, защото той решава, че става дума за случаи на самоубийства.
Дисциплинарно дело №4/2008 по описа на ВСС е образувано през февруари миналата година и е затворено на 21 май 2008 г. с решение на Висшия съдебен съвет, което гласи: Предложението на дисциплинарния състав за налагане на дисциплинарно наказание намаляване на основното трудово възнаграждение в размер на десет на сто за срок от шест месеца на прокурор Огнян Стоянов Стоянов от Окръжна прокуратура - гр. Бургас се отхвърля.
Седем от членовете на ВСС гласуват за наказанието на Стоянов, 11 са против, а двама се въздържат.
Името на Стоянов бе забъркано и в нашумялата афера с контрабандно Марлборо, задържано от митническите власти на бургаското пристанище. На 1 октомври 2006 г. в ИНТЕРНЕТ страницата на МВР е публикувана информация, озаглавена Контрабанден канал за цигари към страни от Европейския съюз бе пресечен от българските служби. В нея четем следното: На 30 септември, при съвместна операция на Националната служба за сигурност и Агенция Митници е пресечен канал за контрабанда на цигари от Русия, преминаващ транзитно през Република България. Тютюневите изделия са били предназначени за страни от Европейския съюз. Задържани са два ТИР-а с руска регистрация, с общо количество 1246 мастербокса цигари Марлборо, които са пристигнали на Пристанище Бургас с ферибот Новоросийск - Бургас. По цени на европейските пазари общата стойност на задържаното количество е около 3 млн. евро. Тютюневите изделия били укрити в товар с дървесина и декларирани като дървен материал.
При проверката е установено, че под дъските има специално приспособени тайници, в които са открити над 12.466 млн. къса цигари менте. По случая е образувано досъдебно производство, а по закон цигарите и камионите трябва да бъдат конфискувани в полза на държавата.
Прокурорът Огнян Стоянов разпорежда с писмено постановление на дознателя по делото Славчо Стоянов да приключи предварителното разследване с мнение за прекратяване, на основание чл.243, ал.1, т.1 във връзка с с чл.24, ал.1, т.1 от НПК - деянието не съставлява престъпление. На 2 октомври отново Стоянов освобождава задържаните шофьори на камионите и с постановление им връща документите и камионите.
Четири дни по-късно прокурорът изпраща дознание №331/2006 г. на Софийската градска прокуратура. Според него делото е подсъдно на Софийския градски съд, съгласно чл.37, ал.1, т.2 от НПК. Според този текст делата за престъпления, подсъдни на български съд, но извършени в чужбина, се гледат в софийските съдилища, ако лицето е чужденец.
СГП връща материалите в Бургас, защото не съществуват никакви основания наказателното производство да се води в столицата. Огнян Стоянов се оплаква до Върховната касационна прокуратура, но оттам му отговарят, че искането за гледане и решаване на делото в София е отхвърлено като необосновано и незаконосъобразно.
На 21 декември Стоянов окончателно прекратява дознанието за контрабандните цигари.
На 21 май 2007 г. разследването на случая е подновено, а на мястото на Стоянов като наблюдаващ прокурор е назначен Желязко Георгиев. На практика обаче Георгиев не може да направи нищо - шофьорите на контрабандните камиони отдавна вече са в Русия заедно с возилата си.
През май 2008 г. гръмва и още една бомба - оказва се, че цигарите ги няма. Те били откраднати от склада за задържани стоки на Митница Бургас, където са били оставени на отговорно пазене. След като историята се разчува, Огнян Стоянов обвинява ВКП за провала на цигарената афера и обявява, че в момента полицията и наблюдаващият прокурор гонят Михаля, защото търсят контрабандистите в Гърция и в Русия, ама не могат да ги намерят.
На 16 декември 2008 г. окръжният прокурор Ангел Ангелов изпраща поредния сигнал срещу Стоянов до шефа на държавното обвинение Борис Велчев, в който се казва: Считам, че прокурорът от Окръжна прокуратура - гр. Бургас, Огнян Стоянов Стоянов е нарушил разпоредбите на чл.211, ал.2 от ЗСВ: Прокурорите са длъжни да пазят като служебна тайна сведенията, които са им станали известни в кръга на службата и засягат интересите на гражданите, юридическите лица и държавата. Нарушил е и чл.212 от ЗСВ: Прокурорите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становища по дела, които не са им възложени... По недопустим и несъвместим начин на държане на прокурор г-н Огнян Стоянов разгласява факти, които са предмет на разследването, а именно: че се разследва контрабанда на територията и на други държави; сочи името на разследващия полицай; сочи името на града, където според него е извършена контрабандата; обяснява, че е имало задържани, които впоследствие са освободени...

Facebook logo
Бъдете с нас и във