Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Правилната посока на МВР- приоритетите

Прекрасно нещо са класиците - винаги когато думите не достигат, можеш да се позовеш на тях и с чиста съвест да ги цитираш. В случая ще гребнем от съкровищницата на Бърнард Шоу, за да илюстрираме едно събитие от тази седмица. Във вторник (23 ноември) в Академията на вътрешното министерство се проведе национално съвещание на МВР. Защо?
За да не се обърне ирландският нобелист в гроба, трябва да кажем, че между съвещанието на МВР и онзи концерт в Ърлс Корт, върху който Шоу пробва ироничното си жило, все пак има прилики. Първата е, че и в двата случая има солист. Втората е, че и там, и тук способностите на солиста са под въпрос.
Целта на МВР е да бъде по-близо до хората в малките населени места, предизвикателството пред вътрешното министерство е свързано с повече работа по отношение на противодействието на битовата престъпност - това бяха акцентите, които избра вътрешният министър Цветан Цветанов след приключването на съвещанието. И както пише в официалното съобщение на МВР, той е подчертал, че извървените до този момент крачки са в правилната посока - подобрена е координацията в работата на МВР, на прокуратурата и ДАНС.
Няма нищо лошо нито в акцентите, нито в подчертаното от вътрешния министър. Само дето констатациите му за правилната посока и за другите успехи на министерството са
буквално повторени от предишното съвещание на МВР
от 6 април 2010 година. Ето какво се казва в тогавашното съобщение: Работата на МВР в посока документиране на финансовите злоупотреби и отклонените средства на европейския данъкоплатец трябва да се активизира. Да продължи практиката на екипната дейност, която дава своята резултатност с проведените в последните няколко месеци операции. Това са част от акцентите, поставени на днешното национално съвещание и оповестени от министър Цветан Цветанов на пресконференция. Той подчерта, че извървените до този момент крачки са в правилна посока - подобрена е координацията в работата на МВР и прокуратурата. Постигнати са добри резултати при очертаването на основните приоритети и извеждането в известност на криминалния контингент.
Както сочи поговорката, повторението е майка на знанието. Изглежда, отговорът на въпроса защо, зададен в началото, се крие в бодрото повтаряне на едни и същи неща: за да вденем най-накрая, че всичко в работата на МВР е наред.
Сериозният въпрос е защо в края на краищата се правят национални съвещания, в които вземат участие ръководството на МВР и шефове на дирекции, висши представители на ДАНС и прокуратурата? Ако поводът е да се очертаят приоритети в дейността на вътрешното министерство, логично би било резултатите от свършеното по тях да се анализират и оценят на следващ такъв форум. Проведените досега национални съвещания на МВР и оповестената за тях информация обаче показват, че те по-скоро биват организирани конюнктурно, с цел лъскане на имидж.
Само преди осем месеца МВР обеща, че ще активизира работата си за документиране на финансовите злоупотреби и за отклоняването на европари. Но въпреки акциите от типа на Мошениците, Лапачите и прочие, проведени по линия на този приоритет, в началото на ноември бе оповестен пореден доклад, според който държавата ни се намира в челните места по измами и присвояване на европари. Изследването Борба с измамите на Европейската комисия разкри, че за една година в ЕС са били отклонени чрез измама и нередовни плащания около 1.3 млрд. евро. Две трети от предполагаемите кражби са били извършени в шест страни, сред които е и нашата.
Според данни на ОЛАФ от средата на юли тази година през 2009 г. са били разкрити общо 354 афери със средства на ЕС и на първо място в тази отрицателна класация е България с 68 регистрирани измами. Европейската служба за борба с измамите оповести, че до момента на публикуването на статистиката са водени разследвания за нередности в български месокомбинати, които са получавали пари по линия на земеделските помощи. МВР като ехо отговори с прословутата акция Дупета в края на август, при която бяха заловени 130 т колбаси със съмнителен произход. Един месец по-късно задържаните салами трябваше да бъдат изгорени, докато различни институции и месопреработватели се караха законна ли е акцията. След старта на акция Дупета Националната ветеринарно-медицинска служба провери над 2700 склада, предприятия, магазини и заведения. Цялата дандания завърши с 23 акта за нарушения. Обвинения за престъпления така и не се появиха.
В статистиката на ОЛАФ се казваше, че от миналата година до юли 2010 г. службата е работила по сигнал, подаден от София за 256 подозрения за измами, чиято обща парична стойност е 67 млн. евро. Тези пари са една пета от средствата, отпуснати на България по линия на САПАРД.
И... активността на МВР сякаш се изпари. Това може би се дължи и на факта, че от средата на годината фонд Земеделие под ръководството на Калина Илиева (близка до ОЛАФ по друга линия) спря плащанията по програмата САПАРД. И народът нямаше откъде да открадне.
За времето от миналото съвещание досега вътрешното министерство не успя с целенасочени действия да наложи друг имидж на страната ни, така че да не попадне в доклада Борба с измамите. Ето защо остава подозрението, че
изборът на приоритети в работата на МВР сякаш е хаотичен
и подчинен на бързо променящи се хрумвания.
На този фон закъсняла изглежда дори и операцията Фермери, за която МВР извести в сряда (24 ноември). Както стана ясно, тя е проведена под ръководството на спецзвеното Противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕС към Софийската градска прокуратура. Акцията също е била по сигнал, подаден в началото на септември в ГДБОП. Според информацията търговско дружество, кандидатствало по предприсъединителната програма САПАРД е извършило измами и е присвоило пари. Стойността на проекта е била 5 млн. лева. Антимафиотите установили, че при процедурата по кандидатстване за финансово подпомагане и реализация на проекта от лица, свързани с дружеството бенефициент, са представени документи с невярно съдържание, по които ДФ Земеделие е изплатил субсидия на дружеството (половината от стойността на проекта).
Ако досъдебното производство се развие в тази посока, ще е добре. Още по-добре за посмачкания имидж на държавата ни ще бъде, ако се стигне и до обвинения след акцията Фермери и особено ако те издържат в съда. Но от информацията около операцията остава подозрението, че МВР търси начин да си върже гащите, като се опре на доказателства по други линии, ако, не дай Боже, изтърве правата посока с откраднатите европари. Става дума за иззетите при акцията голямо количество пушки, съхранявани неправилно, за компютърни конфигурации, магнитни носители, над двеста записи на заповеди, възлизащи на около 1 000 000 лв., договори за заем между различни физически лица на стойност над 3 000 000 лв., множество декларации от различни граждани за „подпомагане на бизнеса на един от собствениците на дружеството.
Как ще се развие тази преписка едва ли ще стане известно. Пък и задачата на деня вече е друга - по-близо до хората в малките населени места и
удар срещу битовата престъпност
Това беше оповестено на сегашното национално съвещание от министър Цветанов, който изобщо не коментира резултати от свършеното по предишния приоритет в работата на министерството. Научихме обаче, че организираната престъпност у нас едва крета след нанесените й от МВР крошета. Отново - както и на съвещанието от април - се оказа, че службите се занимават със специфичната и мъглява дейност извеждане на престъпници в известност: 1269 лица от активния криминален контингент са приведени в известност и по тях се работи; 223-ма са лидерите на престъпни групи. От тях 50 са с постоянна мярка задържане под стража, 12 - под домашен арест, 13 - с парична гаранция, двама - с подписка, 14 излежават присъди, четирима са обявени за издирване. Действията в борбата срещу организираната престъпност са резултатни , отчете се министър Цветанов.
От любов към числата ще припомним какви данни съобщи той на миналото съвещание. Работи се по около 2400 лица, като 300 от тях представляват основният криминален контингент, за които са предприети действия за задържане. От края на декември месец до края на март тази година с мярка за неотклонение задържане под стража са 83 лица, 39 лица са с по-леки мерки, 21 са обявените за общонационално издирване. Работено е по-активно по 131 организирани престъпни групи и реално около 628 лица, каза Цветанов през пролетта.
Как и колко е работено всеки може да си направи сметка. А кой и защо му е откраднал кравичката бай Слави от село Горна Секирна няма да разбере изобщо. Нито пък следващото национално съвещание на МВР ще му я върне. Какво да се прави - винаги има други приоритети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във