Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРАВИТЕЛСТВОТО РАЗДВИЖИ БИЗНЕСА С ДИАГНОЗИТЕ МЕНТЕ

След дълги и изтощителни издевателства над наказателното законодателство управляващата тройна коалиция, в лицето на правителството, най-сетне реши да удари едно рамо на МВР, прокуратурата и съда. В четвъртък (1 март), по предложение на Съюза на юристите, Министерският съвет измени Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността, така че занапред личните лекари ще трябва да отбелязват в болничните листове дали болестта на техните пациенти им позволява, или не им позволява да се явяват пред органите на досъдебното производство или в съда.
Колкото и малко да е това изменение - по обем, на практика ползата от него ще бъде огромна, защото един от най-големите проблеми пред българското правосъдие е бягането от отговорност чрез фалшиви болнични листове. Нещо повече - още в началото на 90-те години на миналия век поставянето на диагнози менте се превърна в бизнес, който постепенно придоби невероятни и нелогични мащаби: за издаването на положителна тройна психиатрична експертиза - 5000 долара, а за петорна психиатрична експертиза (пак положителна, естествено) - 7500 долара.
Мнозина сигурно все още си спомнят слуха, според който за излизането си срещу парична гаранция през 1996 г. небезизвестния сливнишки бандит Боян Петракиев-Барона остави в няколко прокурорски кабинета цели 150 000 долара. Само и само държавното обвинение да признае становището на съдебно-медицинските експерти, според което той задължително трябва да се лекува на чист въздух...болните си зъби.
Едва ли някой в съдебната система е водил и продължава да води статистика колко точно полицейски дознания, следствени дела и съдебни процеси са бавени и размотавани с месеци и с години чрез фалшиви болнични листа. Със сигурност обаче всяко досъдебно и съдебно производство поне по два пъти е било отлагано, защото адвокатът, обвиняемият или подсъдимият внезапно е пипнал някоя от най-любимите и ефикасни болести: синузит, високо или ниско кръвно, остър катар на горните дихателни пътища, хемороиди, клаустрофобия, възпаление на мозъчната кора и т. н.
За съжаление обаче радостта от заветното изменение на Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността, трая съвсем кратко. Без много-много да се помайва, още в четвъртък (1 март) министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски с едно изречение стори две изумителни неща: най-напред изпари надеждите на ченгетата и магистратите, а след това върна блясъка в очите на адвокатите, бандитите и колегите си, посветени в бизнеса с фалшивите диагнози.
Нищо не се променя в процедурата по издаване на болнични листове, единствено има една нова забележка - заяви най-хладнокръвно министър Гайдарски само няколко минути след края на правителственото заседание. - Целта на тази нова забележка е да се преодолее проблемът по отлагането на съдебните дела поради здравословни причини, но тя (забележката - бел. ред.) ще се попълва само, ако лицето поиска това.
А както много добре е известно, дори и да са здрави като паметника на Съветската армия в София, пациентите на Темида винаги ще искат в техните болнични листове въпросната забележка да бъде попълнена. И тя ще бъде, само че на по-висока цена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във