Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Правосъдният министър: Безпристрастността на магистратите под контрол!

Повече от две десетилетия след началото на прехода висши управници в законодателната, съдебната и изпълнителната власт признаха едновременно очевидното - съдебната реформа никога няма да се състои без въвеждането на ефективен контрол върху актовете на магистратите. В рамките на по-малко от две седмици представители на трите власти изговориха най-сетне това, което Параграф 22 сочи отдавна като крайъгълен камък на несъстоялата се съдебна реформа - да се въведе друга форма на контрол извън инстанционния, която да пресича издаването и влизането в сила на безобразни съдебни и прокурорски актове, зад които прозира корупцията.
При разглеждането на годишните доклади за дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на съдилищата в парламентарната правна комисия в средата на месеца депутатът от ГЕРБ Юлияна Колева попита директно представителите на съвета правят ли сериозен анализ на причините, водещи до оправдателни присъди по знакови дела. И им подсказа на едро същите тези причини - гафове в досъдебното производство и подценяване на доказателствения материал в съдебната фаза. После Колева съвсем се изясни: Разберете, че трябва да се отчитате пред обществото как и защо се развива едно дело.Трябва да се намери някакъв механизъм да става ясно кой носи отговорността, не само да се прехвърля топката. Трябва да бъде разплетена тази нерешима дилема - доведената до абсурд независимост на съда. Иначе натискът няма да спре!
На същото заседание членът на ВСС Пламен Стоилов отсрами най-сетне колегите си, поставяйки открито въпроса за разширяване на правомощията на съвета по проверките на делата. Стоилов заяви, че съветът има желание, но няма законови възможности за ефективни мерки срещу многобройните оправдателни и условни присъди по знакови дела. По думите му при всеки опит ръководената от него комисия да анализира причините за тези актове магистратите оказват съпротива с довода, че целта е да бъде упражнявано влияние върху вътрешното им убеждение.
ВСС направи няколко опита да навлезе в това табу, но атаката ни беше отблъсната с аргумента, че наказателната политика се определя от Народното събрание и от Върховния касационен съд. Много магистрати осъзнават тази наша безпомощност, не са безчувствени, но ние просто нямаме никакъв законов инструментариум, заяви Стоилов. А в интервю за Параграф 22 веднага след заседанието той призна, че магистратите, които се борят за независимост безкрай, всъщност искат да бъдат извън контрола на обществото. Според него борбата е да се пази статуквото, а покрай лозунга за независимост правосъдието е изгубило другите си два водещи принципа - справедливостта и ефикасността. Пламен Стоилов категорично заяви, че на ВСС трябва да бъде дадено правото на контрол по съществото на съдебните актове, а не съветът да се занимава само с просрочването на делата, както е сега.
Тази седмица пръст в най-тежката язва на правораздаването сложи и министърът на правосъдието Маргарита Попова. В телевизионно интервю тя призова безпристрастността на магистратите и тяхната обективна преценка да се контролират. Попова даде да се разбере, че трябва да се намери механизъм за това, а думите й не оставиха съмнение, че единствено въвеждането му може да повиши общественото доверие в съдебната система. Неприемливо е магистратите да могат да се оправдават за решенията си със своята лична преценка. Ако не въведем подобен контрол на безпристрастността, ще продължим да имаме правосъдие на две писти. Не може един прокурор и един съдия да вземат едно решение и когато хората са недоволни, да отговаряш: Това е моето вътрешно убеждение и никой не може да ми ревизира актовете. Това е изключително погрешно. Актовете на съдиите трябва да подлежат на обективна проверка за безпристрастност, заяви Попова.

Присъдите на спецсъда - на три инстанции
На конференция Правосъдие близо до хората, проведена във вторник (28 юни), правосъдният министър демонстрира непоколебимост по други два ключови проекта - за гражданска конфискация на необяснимите богатства и за нов Наказателнопроцесуален кодекс.
Този проект казва решително Не! на корупцията. Българските граждани, които живеят в мир с душата си, няма защо да се страхуват от този закон. Хората трябва да водят законосъобразен начин на живот, заяви Попова относно проекта за гражданска конфискация. И, както и миналата седмица, призна, че вдигането на праговете, при които може да се пристъпи към запор и отнемане на незаконно имущество, вероятно ще предизвика критики от страна на Еврокомисията. Правосъдният министър даде да се разбере, че подобна либерализация е неразбираема за европейците, и посочи за пример една от страните, в които такъв закон работи - Ирландия. У нас се обсъжда праг от 100 000 лв., а Попова прогнозира че след внасянето на проекта в Народното събрание депутатите ще искат да го вдигнат още, докато прагът в Ирландия е едва 13 000 евро. Установи ли се по-голямо разминаване между законен доход и налично имущество, пристъпва се към запор и конфискация.
Относно проекта за нов НПК Попова нападна яростно възможността на съда да прекрати дело поради продължило по-дълго разследване, без да се интересува от сложността му. Добилата печална известност фигура на вечния обвиняем беше премахната за около две години, но управляващите я въведоха пак с последната порция поправки в НПК. И с основание, тъй като покрай загрижеността за неоправдано дълга репресия срещу обвиняемия се прикриваше стремежът разследването да се проточва, а с изтичането на двегодишен срок делото да бъде прекратено. Попова подчерта, че онези, които са против вечния обвиняем, са правозащитници в кавички и не се интересуват от правата на жертвите. Правосъдният министър отсече, че прекратяването на дела по тези корупционни текстове не може да бъде търпяно. То беше отчетено като чудовищно от чужди експерти от Бавария и от Австрия, работещи у нас по два проекта. Те не можеха да разберат как това е възможно в момент, когато България е толкова критикувана заради неефективната си съдебна система. И се поставя въпросът дали е случайно това, заяви Попова.
Относно подхвърлената миналата седмица идея за цялостно преминаване към двуинстанционно съдопроизводство правосъдният министър разумно даде заден ход. Тя контрира отправените незабавно нападки, че целта е присъдите на новите специализирани съдилища да не подлежат на обжалване пред Върховния касационен съд с думите: Изключено е да се мисли, че делата, които ще се гледат от специализирания съд, ще минават само на две инстанции. Аз никога няма да подкрепя такава идея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във