Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Правосъдният министър с екип по мярка

В тон с всеобщото впечатление за бездействие на управляващите в съдебната област главните кабинети на втория етаж в Министерството на правосъдието са вече заети... от поредните кадрови загадки. Малко повече от месец след назначаването на Диана Ковачева за нов правосъден министър политическият й кабинет е почти съставен. Докато мнозина продължават да се чудят защо премиерът Бойко Борисов избра Ковачева за министър, интернет страницата на ведомството беше попълнена с трима нейни заместници и с началник на кабинета й.


В тон с цялостната линия за обновяване на ръководството на ведомството и тази длъжност е дадена на човек извън съдебната система, който в случая даже не е и юрист. Катя Христова-Вълчева е не само колежка на Ковачева от т. нар. неправителствен сектор, но е подредила и сходно професионално CV. След като завършила политология и политическа социология у нас, е снабдила биографията си със специализации в чужбина и е защитила докторат по политически науки на тема Парламентарни институции в контекста на европейската интеграция: модели на институционална адаптация.


С Ковачева, която до избирането й за министър на правосъдието беше изпълнителен директор на Асоциация Прозрачност без граници, са работили заедно дълги години - Христова е първо изпълнителен директор, а после и програмен директор. Преди това новата началничка на кабинета на правосъдния министър е била програмен координатор на програма за развитие на образованието на друга неправителствена организация с централа в чужбина - Институт Отворено общество. Христова е минала и през Народното събрание като експерт в отдел Парламентарни изследвания. Подобно на двете заместник-министърки Велина Тодорова и Деница Вълкова-Петкова Христова се занимава с преподавателска дейност - главен асистент е в департамента за Политически науки в Нов български университет. Така единственият човек в ръководството на правосъдното министерство, който е юрист и има стаж в съдебната система, остана прокурорът от Софийската градска прокуратура Пламен Георгиев, а той, за да заеме длъжността, се отказа от работа в специализираната прокуратура малко след като мина през конкурс.


Представянето на профила на Деница Вълкова на интернет страницата на министерството се забави, което породи в края на миналата седмица очаквания тя да бъде оттеглена заради нелицеприятните обстоятелства в биографията й. България е осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради нейна присъда срещу журналисти за тяхното разследване по повод на корупция в образователната ни система. Протежирането на Вълкова от нейната свекърва - някогашната председателка на Районния съд и заместник-председателка на Окръжния съд в Бургас Дора Христова, и последвалите кървави семейни войни на снахата Деница със сина й, адвокат Тодор Христов, се оказаха публична тайна в морския град.


Тези знакови за прехода кариерни чудеса и силови екшъни , разбира се, липсват във визитката на Деница Вълкова на интернет страницата на МП. Остана обаче информацията за преподавателския стаж на Вълкова в т. нар. Правна клиника към юридическия факултет (всъщност Център по юридически науки)на Бургаския свободен университет (БСУ), който трупала от септември 2005-а до юни 2011 година. Съдийката преподавала в този период Наказателен процес. Иначе тя била първият дипломант на частния ВУЗ. Клиниката всъщност е приемна, където социалнослаби граждани могат да получават безплатно консултация по правни въпроси от различно естество и административно-техническа помощ при попълване на декларации, молби, заявления и други. Другата й функция е да даде възможност на студентите, с помощта на техните преподаватели от университета, да работят практически с клиенти по време на семестриалното си обучение. Дейността на Правната клиника предвижда и организиране на лекции, курсове и семинари по актуални проблеми в законодателството и съдебната практика, в които да участват преподаватели, практикуващи юристи и служители в държавната администрация.


От Правната клиника на БСУ потвърдиха, че съдия Деница Вълкова е канена да участва в работата й, но поне от година и половина не е идвала поради бременността си. Заместник-ректорът по учебната дейност доцент Милен Балтов заяви за Параграф 22, че не познава Вълкова и не е чувал името й. Вероятно има някакво зрънце достоверност в информацията за връзката й с нашия университет, но очевидно не е тази истина, която се екстраполира сега в нейната автобиография. Правната клиника не е отделна катедра или организационна структура, а вид способ за обучение, така че няма как Вълкова да ползва статут на преподавател. Клиниката е създадена по инициатива на Американската асоциация на юристите и просъществува от 2006-а до 2008 година. Съдия Вълкова е била между поканените практици. След края на проекта продължихме тази практика, но от колегите в клиниката разбрах че тя не е участвала от много време в работата й поради майчинство, коментира доцент Балтов.


С оглед на многото въпросителни около битието на Вълкова става още по-актуален призът на бургаските журналисти Катя Касабова и Божидар Божков, осъдени от нея заради репортажа си, премиерът Бойко Борисов да разпореди проверка на професионалната й кариера. Защото данъкоплатецът плаща за издаден от нея съдебен акт, с който в крайна сметка се прикрива корупционна схема. Премиерът обаче едва ли би реагирал, ако са верни твърденията, че поредният кариерен скок на Вълкова е резултат от втория й брак - с бургаския хирург Костадин Петков, който минава за един от основателите на структурата на ГЕРБ в града. Пък и преди Борисов има ред други органи, като да речем прокуратурата, които има какво да проверяват.


Висшият съдебен съвет пък трябва да обясни защо е дал на Вълкова ранга съдия във ВКС и ВАС през 2009 г., макар че не е работила в никое от двете върховни съдилища. Благодарение на него обаче тя може по всяко време да започне работа в някое от тях без конкурс и едва ли ще пропусне да го направи след края на престоя си в министерството.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във