Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Правосъдното министерство с екстра за кандидат-българите

Кандидатите за българско гражданство получиха неочаквана екстра от Министерство на правосъдието. То осигури възможност за скъсяване на сроковете по изчакване на реда за подаване на молби и провеждане на интервюта за промяна на гражданство. За тази цел от министерството предоставят допълнителни часове за подаване в Автоматизираната информационна система (АИС) на дирекция "Българско гражданство“.

От ведомството на Десислава Ахладова съобщиха, че от промяната в графика ще могат да се ползват само кандидатите, които вече имат потвърдена електронна резервация за записан ден и час. В периода от 1 октомври 2020 г. до 31 октомври 2020 г. те ще могат да влязат в системата и да изберат по-близка дата или да запазят настоящата си резервация. Изборът на по-ранна дата и час за подаване на молба и провеждане на интервю може да бъде направен само веднъж в рамките на посочения едномесечен срок.

След изтичане на периода от 1 октомври 2020 г. до 31 октомври 2020 г. ще бъде преустановена възможността за извършване на каквито и да било промени по текущите електронни резервации и всички допълнителни часове ще могат да бъдат използвани от лица, които до момента нямат направена електронна резервация за подаване на молба за промяна на гражданството и провеждане на интервю.

За подробностите по процедурата ще бъде уведомен всеки с активна резервация на посочения от него e-mail адрес.

Министерството на правосъдието взе мерки за реорганизация на процедурата, след като в последните месеци много от кандидатите за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство бяха възпрепятствани да се явят в министерството за подаване на документи и провеждане на интервю, поради обявеното извънредно положение и обявената впоследствие извънредна епидемична обстановка във връзка с разпространението на COVID-19.

Това стана причина те да си запишат нови дати и часове, което доведе до запълването на графика за подаване на документи и провеждане на интервю за продължителен период от време.

Екстрата донякъде е изненадваща, тъй като режимът за получаване на българско гражданство беше затегнат след скандала с търговията на български паспорти, избухнал през есента на 2018 година. Тогава шефът на Държавната агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев беше арестуван, а от ДПС поискаха да се създаде анкетна комисия в парламента, която да се занимае с търговията с българско гражданство.

Аферата "ДАБЧ" ни върна четири години назад, когато през 2014 г. прокуратурата разследва агенцията за издаването на хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. Както е известно, удостоверенията са необходими за натурализацията на чужденци на основание "български произход", което е едно от изискванията за придобиване на паспорт.

В края на м.г. режимът бе затегнат с промяна в Наредбата за българско гражданство, според която желаещите да получат гражданство вече трябва да попълват специална декларация, в която изрично ще посочат в кои държави са били през последните 10 години. В мотивите за изменението на наредбата беше записано, че се правят в името на усъвършенстване на процедурата при проверката на кандидата и за ефективна проверка за евентуална заплаха за националната сигурност, обществения морал и обществения ред. В същото време с промените бе създадена възможност документите на кандидатите да се предават по служебен път между институциите, така че да се подобри административното обслужване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във