Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Правозащитници искат отмяна на решение на ВСС

Неправителствени правозащитни организации скочиха срещу решение на Висшия съдебен съвет, свързано с оптимизирането на работата по делата от особен обществен интерес (ВСС) и поискаха неговата отмяна.
В открито писмо до съвета и до министъра на правосъдието Миглена Тачева Българският Хелзински комитет, Отворено общество, Български адвокати за правата на човека, Съюзът на съдиите и др. възроптаха срещу решение на ВСС от 3 декември 2008 година. То препоръчва на административните ръководители провеждането на окръжно ниво на съвместни заседания на съд, прокуратура и органите на досъдебното производство с цел анализиране причините за прекратяване и връщане на делата от съдебна фаза, за забавяне разглеждането им и обсъждане на противоречива съдебна практика. Според решението на ВСС ръководителите по места трябва да отчитат натовареността на магистратите, които разглеждат знаковите дела, и да съобразяват кариерното развитие на съответните магистрати с постигнатите от тях резултати по дела с особен обществен интерес.
Правозащитниците твърдят, че тези директиви на ВСС са предизвикателство към независимото и безпристрастно правораздаване в България и накърняват принципа на равенство на страните в наказателния процес.
В отговор на писмото в четвъртък (12 март) в сградата на съвета на ул. Съборна 9 се състоя разгорещен дебат между членове на ВСС и представители на неправителствени организации, изпратили протестното писмо. Шефът на Комисията към ВСС по делата от особен обществен интерес Пламен Стоилов успокои правозащитниците, че на тези съвместни срещи между магистрати (които на някои места вече се провеждат) нямало да се обсъждат конкретни казуси, а само общи въпроси около прилагането на закона. Опитът показвал, че там, където се провеждат подобни срещи между магистрати и разследващи, се забелязвало, че върнатите за доразследване дела намаляват с 20-30 на сто.
Ина Лулчева от Български адвокати за правата на човека отбеляза, че няма яснота кои точно са т. нар. дела от особен обществен интерес, тъй като нито има изготвен списък на тези казуси, нито пък е ясно по какви критерии се квалифицират като такива освен по медийния шум около тях. За пример бе дадено делото срещу Максим Стависки, което - за разлика от процесите по източване на САПАРД например, било елементарно от фактическа и правна страна, но предизвикало интереса за обществото.
Според Калин Калпакчиев, представител на Съюза на съдиите, предвидените съвместни заседания влизат в противоречие с принципа за независимост на съда. Ние не можем да сме сигурни какво ще се обсъжда на тези заседания, каза той. Калпакчиев обясни, че всякакъв контакт на съда със страните в един процес извън конкретното дело ще събуди подозрение за необективност в решенията на съдията. А това ще създаде опасност от дела срещу държавата в Страсбург. Никой не оспорва добрите намерения, но е важен механизмът, по който ще се постигнат те, посочи Калпакчиев. На дискусията бе цитирана статистика, според която 90 на сто от случаите, за които България е осъдена в Страсбург, са за бавно движение в досъдебната фаза.
В отговор на критиките шефът на Инспектората към ВСС Ана Караиванова отбеляза, че след като повече от 18 години се тупаме в гърдите, че имаме независима съдебна система и заради нея сме на ръба на предпазна клауза от страна на Брюксел, очевидно нещо не е, както трябва. Трябва да се запитаме: колко струва на данъкоплатеца безхаберието, замаскирано като независимост на съда, призова Караиванова. В подкрепа на тази безпощадна квалификация тя даде и конкретни примери за безхаберие, на каквито постоянно се натъкват подопечните й инспектори. Тя разясни също, че срещите на прокурори, съдии и разследващи, които безпокоят правозащитниците, ще се протоколират и че подобни регламентирани форуми са за предпочитане пред нерегламентираните срещи в кафетата около Съдебната палата...
Конкретните предложения от срещата с неправителствените организации ще бъдат разгледани по време заседание на Комисията за делата от особен обществен интерес още в понеделник (16 март) и на заседанието на ВСС два дни по-късно. До отмяна на оспорваното решение обаче няма да се стигне, заявиха от пресцентъра на ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във