Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Правозащитници скочиха срещу снемането на ДНК от полицията

Всички, срещу които са повдигнати обвинения заради извършени престъпления, задължително ще бъдат регистрирани в полицията. Досега това беше регламентирано в специална наредба на МВР, но в бъдеще вече ще е нормативно дефинирано в новия закон за ведомството.


Пияниците също ще се радват на грижите на вътрешното министерство, префасонирано след структурните реформи. Те пък ще попадат в специален регистър, където ще бъдат записвани хората, настанени от служители на МВР в изтрезвител. До този момент законът не предвиждаше регистрация на препилите. Срокът за задържане в изтрезвител остава 24 ч., а при нужда след това ще бъдат настанявани в болница.


Глоба до 300 лв. ще бъде налагана на всеки, който е редовно призован в полицията и не се яви. От 100 до 500 лв. пък ще е санкцията за неподчинение на полицейско разпореждане. Посегателство срещу униформен ще струва на извършителя 1000 лева. Пак толкова ще плащат гражданите, които нарочно пречат на полицай да си върши работата. Ако пък откажат да му предадат телефона или колата си, глобата е до 200 лева.


Сред новите права на МВР, делегирани от текстовете на чл.91 и 92 от закона, за дейността му е да блокира мобилните и телефонните комуникации при операции по разкриване и обезвреждане на взрив. И при заложническа криза ведомството ще има право да блокира с технически средства трафика на електронни съобщения.


Заложниците ще бъдат грижа на спецбойците от отряда за борба с тероризма СОБТ, който е под прякото ръководство на главния секретар на МВР. На баретите се възлага както разрешаването на проблеми със заложници, така и задържане и обезвреждане на извършители на особено опасни престъпления, когато те оказват или са склонни да окажат въоръжена съпротива. Влизането на баретите в подобни акции става след писмено разпореждане на главния секретар, а в неотложни случаи - с устно, а не по-късно от 24 часа трябва да се подпише и съответната заповед.


Любопитен детайл в новия регламент за действията на МВР е, че досегашният сектор в дирекцията Оперативно-технически операции за обезвреждане на бомби самоделки ще бъде поделен между Охранителна полиция и СОБТ. На спецотряда вече лежи отговорността да открива, да идентифицира и неутрализира взривни устройства и взривни вещества, да ги изследва и да прави експертна оценка.


Най-много спорове предизвиква и нововъведението, отнасящо се до идентификацията и регистрацията на лица. Сред мерките, които полицията трябва да предприема, е снемане на лични данни, снемане на отпечатъци, фотографиране и изземване на образци за ДНК профил. Извличането на ДНК обаче вече ще е задължително. В новите текстове на закона е отпаднала уговорката от досегашния чл.59, че такова изземване се предвижда, когато е необходимо.


Представителите на Българския хелзинкски комитет (БХК) окачествиха нововъведението като безогледно вмешателство в личния живот на гражданите. Безогледно е, защото не се обуславя от законна цел и не се предвижда да е необходимо за постигането й, т.е. да представлява средство, без което тя не би могла да бъде постигната или би била постигната, но на неразумна, несъразмерна цена, се казва в становище на БХК до министър Цветлин Йовчев.


Правозащитниците се обявиха и против новите разпоредби на чл. 76 и чл. 82 от проекта, с които се въвеждат допълнителни потенциални възможности полицаите да използват спрямо гражданите сила, помощни средства и оръжие. Тези норми предвиждат полицаите да са в готовност във всеки момент да използват сила, средства и оръжие, за да осигурят личната си безопасност.Тези разпоредби обаче са така структурирани, че не се подчиняват на общоприложимия императивен стандарт за абсолютна необходимост, пишат от БХК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във