Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Празен ход по тефтерчето Златанов

Тефтерчето на бившия председател на Комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов , изглежда, изигра ролята си и разкритията за безскрупулна търговия с влияние по високите етажи на властта в държавата ще останат без последствия. В очакване прокуратурата да оповести резултатите от досъдебното производство по случая на преден план излезе парламентарната антикорупционна комисия. И пак засечка - нито разследващите огласиха цялото съдържание на тефтерчето, за да разсеят подозренията, че го правят избирателно, нито привиканите да дадат обяснения пред депутатите начело с Волен Сидеров знакови имена от тефтера дават пет пари за парламентарната процедура.


Проблемът обаче не е толкова в персоната на Сидеров или в нежеланието на действащите лица да отговарят на неудобни въпроси, а в конституционната немощ на парламентарния надзор. При липсата на ясни правомощия за парламентарно разследване всеки от поканените може да дойде, но може и да не дойде пред комисията. Тази възможност за свободен избор и липсата на санкции за такъв отказ правят хъса на хора като Волен Сидеров и Яне Янев смешен. А ако и прокуратурата даде заден ход, остава единствено тефтерчето Златанов да бъде архивирано. С възможности, разбира се, чат-пат да бъде компроматно реанимирано.


Сидеров тръгна с голямата лъжица, но едва ли ще го пуснат да загребе дълбоко. Обяви, че ще кани на разговор както президента Росен Плевнелиев, така и триото И. Ф.-Ц. Ц.-Б.Б., разпознато като лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заместника му Цветан Цветанов и довчерашното им острие Искра Фидосова. Поканата целяла да се разбере как са били прекратявани проверките по сигналите към Комисията за установяване на конфликт на интереси. Първото заседание на комисията тази седмица (вторник, 30 юли) мина добре, поне откъм участие. Изслушани бяха другите четирима членове на комисията Златанов - Николай Николов, Катя Станева, Сабрие Сапунджиева и Паскал Бояджийски.


И четиримата се направиха на ни лук яли, ни лук мирисали, а Сидеров съобщи директно, че дружно са прехвърлили отговорността за всички проблеми върху началника си. Всички се оплакали, че Златанов им оказвал натиск, а за тефтерчето му разбрали от съобщението на прокуратурата. Членовете на комисията нямали задължение да контролират административната дейност на председателя, поради което не носели и отговорност за забавените уведомления до прокуратурата. Тезата им е странна с оглед на факта, че тези хора са равнопоставени на председателя при произнасянето по проверките, а в повечето случаи решенията на комисията са в пълен синхрон с директивите в неговото тефтерче.


Ентусиазмът на Сидеров пресече пръв Плевнелиев. Позовавайки се на конституционно прогласения баланс на властите, той използва случая и си го върна за офшорната атака, която лидерът на Атака предприе срещу него на заседанието на последния Консултативен съвет за национална сигурност. При това Плевнелиев разшири аргументите си, очертавайки около себе си своеобразен кръг на недосегаемост от домогванията на парламентарната власт: Аз се питам, ако в същата тази комисия се получи сигнал срещу главния прокурор или срещу председателя на Върховния административен съд или на Върховния касационен съд - ще го извикат ли на разпит там?


В четвъртък (1 август) в антикорупционната комисия липсваха не само Плевнелиев, а и Борисов и Цветанов. Сидеров отправи един ялов упрек в неуважение към институциите, от който, естествено, нищо не следва. При това развитие на нещата парламентарната комисия, естествено, не може да каже и нищо ново по случая Златанов . Топката остава в полето на прокуратурата, която пък вече понесе упреци и защото прибързано е извадила тефтерчето, и за скриването на част от съдържанието му - вероятно по-голямата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във