Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Празното менче на реформите

Силовите ведомства и правосъдната система трябва да бъдат основно реформирани, обявиха някои от основните играчи на политическата сцена в седмицата непосредствено преди изборите. Това се случва в края на мандата на тройната коалиция, според която пък работата на спецслужбите и съдебната система върви от добре към по-добре.
Доколко това е истина, можем да разберем, ако се вгледаме в битието на вътрешното министерство напоследък. Ако се вярва на неофициалната информация от коридорите на ведомството, то в момента се намира в ступор. Наблюдава се ясно очертаваща се тенденция за изтичане на кадри към Държавната агенция Национална сигурност, особено след като водещи допреди няколко години звена като антимафиотската служба, Дирекцията за оперативно издирване, бившата Дирекция за оперативно-техническа информация (сега Дирекция Оперативно-технически операции, включваща и звеното за издирване) бяха обект на натиск и на непрестанни преструктурирания - докато се обезличиха.
Принос за незавидното положение на МВР даде и състоянието на т.нар. дознателски апарат, в рамките на цяла Главна дирекция Досъдебно производство. Въпреки хвалбите на министър Михаил Миков, че за първи път България ще има около 2000 разследващи полицаи, качеството на състава не е на необходимото ниво, гарантиращо успех в работата им. Причините - липса на опит, ниско заплащане, заради което не се случи преминаването на мозъци от следствието и прокуратурата към дознателската дирекция на МВР.
Незавидно е дереджето и на съдебната система, дори ако се вземе под внимание само дейността на т.нар. правителство на системата. Висшият съдебен съвет продължава да предизвиква оживени коментари за ефективността на кадровата си работа при избор на административни ръководители на съдилища, прокуратури и следствени служби. Показателен е и коментарът на шефа на Върховния административен съд Константин Пенчев на последното заседание на ВАС по повод избора на нов председател на Софийския градски съд: В съдебната система кадрува приятелски кръг, съставен от членове на ВСС и други високопоставени и не чак толкова високопоставени юристи, които от години си плетат пъзела.
На този фон изводът на британския Таймс в публикацията му, озаглавена Представители на престъпния свят са освободени за участие в парламентарните избори в България, че българският закон дава имунитет от съдебно преследване на депутати и кандидати за депутати, е неоспорим факт от реалността.
Два дни преди изборите бившият главен секретар на МВР от правителството на Симеон Сакскобургготски, настоящ столичен кмет и основен претендент за кормилото на бъдещото правителство Бойко Борисов, даде да се разбере, че при евентуален изборен успех една от грижите му ще бъдат двете основни силови ведомства - МВР и ДАНС. Той обяви, че преди да се започне каквато и да е реформа в тях, ще бъдат изслушани докладите на шефовете на ведомствата. Не е тайна, че ДАНС не е сред любимците му, докато захване ли приказка що е свършил като главен секретар на МВР, Борисов непрекъснато се лови за успехите на бившата ГДБОП. От предизборната кампания на ГЕРБ досега стана ясно, че възстановяването на тази служба в предишните й функции и отговорности ще е задача №1. Освен това има идея за преструктуриране на администрацията на самото министерство, за да се орежат т.нар. чантаджийски дирекции. А такива бол - те са общо 15, както сочи сегашният устройствен правилник на МВР.
Евентуалните бъдещи сини партньори на Борисов също се обявяват за ремонт на съществуващото статукво в спецслужбите и най-вече в областта на институциите, призвани да се борят с организираната престъпност и корупцията. Според плановете им всички звена, борещи се с корупцията например (общо 8 на брой), ще минат под една шапка. Подобни са идеите и на немирното Яне, който също предлага борбата с корупцията и организираната престъпност да бъде възложена на нова самостоятелна служба със специални пълномощия, в която решаваща методическа и управленска роля да имат признати експерти от чужбина. А в областта на противодействието на корупцията се предлага да се създаде специална агенция за борба с това явление, но в съдебната система.
Останалите заявени намерения се отнасят до сериозни промени в съдебната власт - избор на главен прокурор от Народното събрание, премахване на имунитета на магистратите и депутатите и преминаване на държавното обвинение към изпълнителната власт. В условията си за участие в дясно правителство Яне Янев пък направо иска да се прекрати мандатът на сегашния Висш съдебен съвет.
Каквито и да са намеренията на някои от основните играчи на сегашните избори, идеите им няма как да се осъществят, без да се посегне към основния закон на държавата - конституцията. А за това, както вече знаем, се иска консенсус между представените политически сили. Нещо, което сънуваме вече двадесет години и не се случва, защото повтаряме една и съща грешка - с мръсната вода изхвърляме и новороденото...

Facebook logo
Бъдете с нас и във