Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пред страстта всички са равни

Плътта е инструмент, на който душата свири. Плътта си има свои изисквания, заради които трябва да я разбирате. Волята на човека е виновна за неговите неуспехи и нещастия, а не плътта.

Тези слова, с които простичко и ясно е дефиниран всеобщият закон на страстта, са изречени от Учителя Петър Дънов в неговата лекция За плътта, за страстта, за пола от книгата му Няма престъпна любов.
Дори и да не сте я прочели, животът около нас дава безброй примери за правотата на неговите думи. Най-пресен пример е историята с бившата шефка на Държавен фонд Земеделие Калина Илиева, която, осъзнавайки изискванията на плътта, остави душата си да свири на този прекрасен инструмент. Волята й да се пребори и покаже, че няма престъпна любов, обаче явно беше слаба, поради което бе уволнена и потърси подкрепа при синдикалния бос д-р Тренчев.
Но както сочи Учителят, има надежда: ако мъжете и жените се съединят в името на онези закони, които съществуват в природата, може да се преобрази целия свят.
Преображението е възможно дори и в строгия храм на Темида. Там където властват други закони, повечето от които наказват човешките слабости, допуснати заради магнетичните изисквания на плътта. Оказва се обаче, че богинята на божествения ред няма грам имунитет срещу стрелите на Ерос и душата й се гърчи в сладка изтома.
Навярно думите на Дънов са влели смут и в коравите иначе души на членовете на Етичната комисия към ВСС. Иначе няма как да си обясним настъпилото мълчание на висшите магистрати, които в началото на октомври гръмко обещаха да се занимаят с поведението на прокурор Първолета Никова.
Както е известно, на 4 октомври комисията оповести, че започва проверка заради тиражираната в медиите информация за страстна връзка на прокурорката с Рангел Станчев, за когото МВР твърди, че е виден бургаски бандит. В подкрепа на твърденията си МВР вече беше задържало Станчев на 26 юни тази година при акция срещу престъпна група, занимаваща се с рекет, побои, имотни измами и кредитни престъпления. Станчев беше заловен от полицията в апартамента на прокурор Никова в Бургас. Обстоятелствата около задържането му обаче станаха известни едва в края на септември.
Никова е прокурор по делото срещу известния лобист в съдебната система Красимир Георгиев - Красьо Черния, както и в процеса срещу прочутите дупнишки братя Ангел Христов и Пламен Галев. Ангажиментите й в битката срещу престъпността обаче в никакъв случай не са попречили в апартамента си в Бургас тя да споделя компанията на сочения за мафиот Рангел. И дори както твърдят слуховете, в последния момент преди антимафиотите да отведат Станчев, тя му набутала в устата няколко шоколадови бонбона. В съответствие с природните правила по-късно диабетикът Станчев вдигнал захарта и изпаднал в криза, в резултат на което бил откаран в болница. Така набързо напуснал полицейския кауш и останал под домашен арест.
След медийния шум около Никова тя се спотаи, сякаш в противоречие на проникновението на Дънов, че няма престъпна любов. Тя нито отрече, нито потвърди факта, че е била заедно с Рангел Станчев в апартамента си. Явно и на нея не й достигна воля да застане зад музиката, що се чуе из дъното на душата й, та замълча.
Виж, началството й бе по-речовито, дори и мъдро, та почти повтори Христос. Всички помнят библейската сцена, когато пред Исус довели прелюбодейка, която по законите трябвало да бъде убита с камъни. Тогаз Христос помислил и рекъл: Който от вас е безгрешен, той пръв да хвърли камък на нея. И случаят, според Библията, приключил. Така отсъди и градският прокурор Николай Кокинов за историята с подчинената му Никова. Кой с кого живее и с кого дружи са лични работи. И не знам кой на кого е напълнил джобовете с бонбони. Сигнал срещу колежката не съм получавал. Има си инспекторат, който иска, да проверява. Аз нямам основание да се оплача от работата на Никова, заяви той пред национален всекидневник.
Към мъдростта му се придружи и говорителката на Главната прокуратура Стелиана Кожухарова: Никога не сме коментирали личния живот на магистратите, обяви тя.
Няма лошо, неприкосновеността на личния живот е гарантирана и от конституцията. Изглежда, пред върховенството на този закон бледнеят всички останали правила и норми, писани за обикновени человеци и магистрати. Такъв, да речем, е Кодексът за етичното поведение на българските магистрати, пред който би трябвало да се кълнат членовете на ВСС, съдии, следователи и прокурори, включително и Първолета Никова и нейните началници.
В раздел Първи Основни принципи е записан принципът Почтеност и благоприличие. А по-нататък са формулирани и девет правила за поведение на родните магистрати, произтичащи от този принцип. Да ги напомним: магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие; с личното си поведение и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност; магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото; магистратът трябва да е с безукорна репутация; магистратът трябва да е последователен и неотклонен при спазването на правните и етични норми и т.н.
Пет от общо девет правила, които би трябвало да са нещо като десетте Божи заповеди за поведението на магистратите. Но явно изискванията на плътта, или онзи закон на природата, по който се съединяват мъжете и жените, визиран в беседата на Учителя, са далеч по-силни и от етичния кодекс?!
Да проявим разбиране, както призовава Дънов. Остава въпросът обаче чии завети следва и прилага в дейността си Висшият съдебен съвет, това всевиждащо око и жива съвест на родните магистрати? Защото само преди няколко месеца ВСС демонстрира завидна строгост, каквато безспорно трябва да притежава един върховен орган в съдебната ни система. Всички помним, че през април тази година ВСС образува дисциплинарни производства срещу бившите си членове Стойко Стоев и Иван Димов. Повод даде скандалът с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, заради подозрение за лобиране във ВСС при назначаване на административни ръководители. Висшите магистрати умуваха дали да образуват производство цели шест месеца, въпреки че вече се бяха произнесли - още през миналия октомври, че Стоев и Димов са нарушили етичните правила и са уронили престижа на съдебната власт.
Дали в казуса с Първолета Никова ще станем свидетели на поредното умуване? Изглежда твърде вероятно, защото преди да открие производството, ВСС трябва да се произнесе с решение дали има нарушение в това Никова да е в толкова топли отношения с бургаския мафиот, че да провокира диабета му с шоколад. Както сочи чл.310, ал.1 от Закона за съдебната власт: Дисциплинарно производство се образува със заповед, съответно с решение, на наказващия орган в срок до 6 месеца от откриването, но не по-късно от три години от извършването на нарушението. Когато тези срокове са изтекли, дисциплинарно производство не се образува. Така че като нищо можем да тънем в мълчание и неведение дълги месеци, преди да разберем отговора.
Няма да им е лесно на висшите магистрати. За да се отграничат от казуса Красьо Черния, в който под лобиране се разбираше даване на пари, тук те трябва да отговорят на няколко въпроса: докъде води две души пребиваването в общ апартамент - споделената страст лобиране ли е? Какви са последствията от всичко това? Все въпроси от най-висша компетенция. Как би отсъдил Христос, ще разберем от Библията. Заветите на Дънов също са ясни. Какви ли са заветите на ВСС?
снимка:
параграф фото 42 брой
parvoleta.jpg
Прокурор Първолета Никова ще занимава светлите умове на висшите магистрати със своя случай.

(каре)
Темида бе поразена на неудобно място и при още една фатална среща на прокурорка и обвиняем. Представителката на държавното обвинение Соня Алексиева падна от прокурорската трибуна право в ръцете на подсъдимия Пеньо Мангъров, известен още като Сашо Чешкия. Това се случи през 2008 г., когато Мангъров бе обвиняем за две убийства, а Алексиева се преквалифицира от обвинител в адвокат, за да отърве любимия си от затвора. През февруари 2008 г. в Централния софийски затвор двамата се врекоха да бъдат един до друг, докато смъртта ги раздели. Но страстта помежду им бързо прегоря и на последните заседания по делото срещу Сашо Чешкия се явяваше адвокат Илиян Василев вместо поразената от любовния гръм бивша прокурорка. Не се наложи ВСС да размишлява по случая, може би защото тогава все още не беше приет Етичният кодекс, или защото Алексиева много бързо захвърли червената тога.
Явно ореолът на преследвания от властта Мангъров за нея е бил онзи ключ, който е отключил и последната врата пред любовния олтар. Но този ореол за нея, изглежда, е фатален, защото незабравила още Сашо Чешкия, неустоимата адвокатка се забърка в друга, засега неизяснена афера с привкус на любов. Там герой беше чеченецът Саид Хучбаев-Кадзоев, който пък съди българската държава в Страсбург, защото отказва да му издаде документ за самоличност.

снимка:
параграф фото 42 брой sonia.jpg
Бившата прокурорка Соня Алексиева

(каре)
Пред страстта всички са равни, включително и суровите дами от полицията - за първи път разбрахме това през юли 2004 г., когато избухна нечуван дотогава скандал с участието на дознателката от Четвърто РПУ в столицата Радост Караиванова. Тогава в пресата се появиха информации за нейна сексафера с наркобоса Илиян Варсанов. Тя беше дисциплинарно уволнена заради пагубната си страст с обвинение, че е издавала служебна информация на Варсанов. Освен това Караиванова бе пратена на тест в Института по психология на МВР и след приключването му бе уволнена за непригодност.
Скандалът не й попречи да заяви, че ще съди МВР за уволнението си. Аз минах успешно проверката с детектора на лъжата за обвиненията, които бяха отправени към мен, че съм изнасяла секретна информация за Илиян Варсанов - заяви в радиоинтервю ослепителната дознателка. - Аз бях един бушон, който изгоря, когато някои хора започнаха да се правят, че си почистват къщичката. Имам лични отношения с Варсанов и мога да заявя, че не плетем гоблени. Нашите отношения започнаха след приключването на една проверка за леко престъпление. Аз не съм изнасяла секретна информация, нито пък Варсанов е искал от мен да правя това, каза тя. Караиванова обаче беше категорична, че не смята интимната си връзка с наркобоса за грешка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във