Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРЕД ЗАЖУМЯЛАТА ТЕМИДА НАРКОБАНДИТ ПРЕБИ ПОЛИЦАЙ

Един небивал скандал - жестоко пребит служител на реда - тресе вече втора седмица Перник. В дъното му е необяснимото бездействие на Темида пред подвизите на местна мутра, оказала се с доста голяма популярност в криминалните среди.
Скандалът започва с кървав инцидент малко след полунощ на 4 срещу 5 август. Старши полицай от Столична дирекция Полиция Георги Райчев се прибира вкъщи след работа. Уморен е. Зад волана на семейния автомобил Форд сиера е 26-годишният му син. На метри от дома им, на кръстовището на улиците Протожерица и Стара планина в квартал Ралица, колата им се натъква на странна бариера - Фолксваген Голф е препречил улицата. Райчев се легитимира на хората в него и заявява, че е служител на МВР. Уточнява, че се прибира от работа в собствения си дом на същата улица.
Собствениците на частното кръстовище са категорични - минаването не е позволено!
Събитията се развиват като в американски екшън. Докато полицаят опитва смислено и аргументирано да обясни на препречилите пътя бабаити какво могат и какво не могат да правят, те мълчаливо се нахвърлят върху него и бързо и методично… го пребиват. В мелето юмруци и шутове отнася и синът на Райчев. По-късно се изяснява, че той не е потърсил медицинска помощ, не е подал и жалба в полицията. Може би защото е бил уплашен за живота на баща си, който се оказва помлян от бой, с травми по цялото тяло. Най-тежка е контузията на главата - черепът на столичния старши полицай е счупен, получил е и тежко комоцио. Линейка откарва служителя на МВР в Центъра за спешна медицинска помощ в Перник, по-късно 50-годишният полицай е настанен в неврологичното отделение на МБАЛ Рахила Ангелова, където лечението му продължава и в момента.
Скандалният побой остава скрит
от местните медии 48 часа. В града обаче мълвата за кървавия инцидент се разнася със скоростта на горски пожар. Докато официалните власти в лицето на полицията подозрително мълчат, слуховете за станалото нарастват като търкаляща се снежна топка. В публичното пространство се премята името на известен перничанин, който според мълвата някога е бил близък на Антон Милтенов-Клюна. После обаче станал почтен бизнесмен, който има няколко строителни и транспортни фирми.
Публична тайна е, че сараите му се намират близо до мястото на побоя над служителя на МВР и че подобни частни бариери като тези, издигнати в нощта на 4 срещу 5 август, са били нещо съвсем обичайно в квартала.
Полицията проговаря
кой знае защо едва в късните следобедни часове на 6 август. Въпреки че говоренето е в стил някой, някъде, някого бил… Междувременно директорът на Областна дирекция Полиция в Перник Димитър Шереметев е повече от бесен. Пребит е колега, униформени се потриват и потуткват, повече от денонощие не могат да намерят очевидци. Най-страшното е, че служители на реда видимо се страхуват, какво тогава да кажем за обикновените хора?! Ако не си размърдат з....те, просто ще има жестоки наказания - категоричен бе комисарят. - Ако до 48 часа няма яснота по самоличността на побойниците, ще има уволнени, закани се още той.
Първият арест във връзка със случая бе на 8 август. Със заповед за полицейско задържане за 24 часа зад решетките е тикнат виден представител на местния ъндърграунд - 36-годишният Росен Ефремов. Той е много добре познат и на органите на реда, и на правораздавателите. През 2003 г. Ефремов бе заподозрян за отвличането и жестокото насилие над 25-годишния студент Олег Делев от Стара Загора. Полицаите твърдяха тогава, че в основата на похищението и последвалото невероятно малтретиране на младежа стоят неуредени сметки от разпространение на дрога.
За този екшън Ефремов бе изправен пред Темида
заедно с Валентин Огнянов и Борислав Атанасов от София и Йордан Харалампиев от Перник, но през 2005 г. Брезнишкият районен съд ги оправда заради недоказаност на обвинението. Прокуратурата обжалва. Днес делото все още се точи някъде по инстанциите, а междувременно четиримата обвинени бяха пуснати на свобода. Още тогава се знаеше, че всеки един от страховитата банда, оглавявана от Ефремов, е с висящи криминални дела за отвличане и изнудване.
Две години по-късно, през 2007 г., Ефремов бе определен от криминалистите и като тартор на т.нар. седемчленна група „Център, занимаваща се с разпространение на наркотици в Перник. Документирани бяха деянията й в периода август 2006 - 10 май 2007 година. Това бе един от най-сериозните успехи на специално създаденото звено за борба с тежките престъпления в Перник, в което влизат прокурори, следователи, и криминалисти. Бандата на Росен Ефремов се славеше с изключителната си жестокост при налагане на пазара на дрога, главно на хероин, в централната градска зона на Перник. Прилагано е насилие дори спрямо младежи, които са успели да се преборят със зависимостта, за да бъдат принудени отново да посегнат към дрогата, съобщи на специална пресконференция при ареста на седмината комисар Димитър Шереметев, директор на ОДП - Перник.
След като наркогрупата Център бе разбита
се очакваше скоро на подсъдимата скамейка да бъдат изправени Росен Ефремов, Елтимир Евтимов, Павел Любомиров, Тодор Славенков, Стамен Огнянов, Пламен Чолев и Панайот Иванов. Прокуратурата, съвместно със следователи и антимафиотите от сектор Борба с организираната престъпност към ОДП, успя да докаже престъпната дейност на седмината и извършените прегрешения, свързани с разпространението на наркотици в девет конкретни случая. Изготвен бе обвинителен акт, който бе внесен в Окръжния съд в Перник. Срещу наркодилърите бе повдигнато обвинение по чл.321, ал.3 и чл.354„а, ал.2 от НК. Наказанията предвиждат до 15 години затвор и глоба до 100 000 лева.
Както се очакваше, едва започнало, делото бе отлагано няколко пъти. Първото гледане бе насрочено за началото на ноември 2007 година. До даване на ход на процеса обаче така и не се стигна. Разболяваха се свидетели, адвокати, вещи лица. Изчезна и Ефремов. Обявиха го за издирване. После пък се оказа, че той не е е бягал, не се е укривал, а е бил просто нередовно призоваван. Последната отсрочка е за септември т.г., но все още няма точно определена дата за съдебното заседание.
В момента
Росен Ефремов има наложено наказание пробация
за друго нарушение на закона, уточниха от ОДП. И докато тече пробационният срок и се очаква най-сетне бандата му да застане пред Темида, Ефтимов показа, че не му пука много-много от това и посегна на полицай. Знаменателно е, че този път участието му в побоя е доказано от свидетел. Вместо обаче да бъде поискана 72-часова, а след това и постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, Росен Ефремов се оказа на свобода след по-малко от 24 часа зад решетките. Криминалисти чупят притеснено пръсти и обясняват, че нямало основание да му бъде продължена мярката за неотклонение, тъй като е само заподозрян, нямало категорични доказателства, че именно той е счупил черепа на Райчев... Обявен е за регионално издирване още един участник в побоя, твърдят криминалистите и уточняват, че нямало опасност Ефремов да се укрие…
Междувременно, след като скандалът гръмна в регионални и национални медии, строителният бос, чието имение се намира в близост до мястото на побоя, побърза да се яви в компанията на адвокат в Областната дирекция на полицията. Там той заявил категорично, че нямал нищо общо с побойниците и по никакъв начин не е нарушавал обществения ред, просто имал охраняван имот в района, където бил пребит полицейският служител…
Ще дам под съд всеки, който без факти се опитва да очерни името ми, заплашил бизнесменът. Явно знае, че устата на всеки, който е станал пряк свидетел на каквото и да е беззаконие, е здраво заключена от страха. Защото е публична тайна, че хората му не прощават… Пък и зад гърба му стои мощно бизнес сдружение, доскоро оглавявано от друг скандалноизвестен пернишки бос - Людмил Стойков. Членове на фамилията пък са общински съветници в пернишкия минипарламент. Така че няма как името му да не остане чисто…

Facebook logo
Бъдете с нас и във