Параграф22 Daily

§22 Анализи

Предизборно: Няма машини, няма проблем...

Най-важните избори в държавата са парламентарните и местните (за кметове и общински съветници). Това е вотът, който определя кой и как ще харчи обществения финансов ресурс, как ще се раздават "порциите" и ще се управлява държавно и общинско имущество.

Е, точно защото са толкова важни, за тези избори машинно гласуване няма да има - поне според "визията" на ГЕРБ, част от депутатите ва "Обединени патриоти" и "Воля". А това значи, че срамните практики с контролирания вот и "купуването" на избиратели, а защо не и на цели избирателни комисии, ще могат спокойно да продължат да се прилагат у нас...

Във вторник (9.7.2019 г.) група депутати внесоха предложение за изменение в Изборния кодекс. И поискаха за местния вот наесен машинно гласуване въобще да не се провежда. А също и за парламентарните избори у нас - когато и да са те. Идеята е с машини да може да се гласува само за евроизборите и за президент.

Защо? Защото с машините имало проблеми. Безспорно най-важен от тях за управляващите е, че "за разлика от изборите за членове на Европейския парламент от Република България, където проблемите с устройствата за гласуване не се отразиха на изборния резултат, при изборите за общински съветници и кметове е много вероятно да се стигне до обявяване на избора за недействителен и намаляване на доверието в изборния процес". Освен това машинният вот за местните избори щял да бъде много труден за организация. Било и много скъпо. Избирателите, които са ползвали доставените в секциите за евровота 3000 машини, били само 27 %. И накрая, за да се преминело постепенно към гласуване само с машини (както предвижда Изборният кодекс в момента), били нужни още промени в законодателството, още  гаранции за сигурността, още обществени обсъждания и въобще ... още много неща.

Да припомним, че машинното гласуване бе "форсирано" в Изборния кодекс с една от последните му промени - през март тази година. След тях в страната бяха доставени 3000 машини, а на местните избори наесен с машини трябваше да може да се гласува в поне 6000 секции. В закона бе записано, че на всички следващи избори трябва да се гласува само машинно, хартиените бюлетини щяха да отпаднат. Направено бе изключение от това правило само за секциите с по-малко от 300 избиратели, както и при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

Сега депутатите предлагат в Изборния кодекс да се запишат две нови промени. Първата гласи, че за местните избори през 2019 г. машинен вот въобще няма да има. И втората: че занапред с машини ще се гласува само за президент и на избори за евродепутати. Като се запазва тесктът, според който хартиените бюлетини ще се ползват само по изключение и в изброените по-горе малки или "специални" секции, но вече само за президентските избори и на тези за европарламент.

Законопроектът бе внесен на 9 юли, а разглеждането му на първо четене в правната комисия бе насрочено за 10 юли - това е даже не бърза, а светкавична законодателна писта. И по всичко изглежда, че ще се натиска промените да бъдат окончателно приети преди лятната ваканция на депутатите, която започва след броени дни.

Това ще е четвъртата поред поправка в Изборния кодекс само за тази година. Приемането й "на коляно" и без широко обществено обсъждане, в разгара на летните отпуски, ще е в противоречие с всички препоръки на Венецианската комисия и куп други международни организации. Те от години настояват подобен тип важни законодателни инициативи да се правят след широко обществено обсъждане и поне в 6-месечен срок преди следващи избори. Но това никога не се случва.

Ако се приеме това предложение обаче няма да бъде решен нито един от проблемите, които се сочат като причина за "бастисването" на машинното гласуване.

Държавата няма да спести пари - общо 12 500 машини ще трябва да бъдат закупени (или наети) и доставени, защото текстът, който предвижда за президент и евроизбори да се гласува без хартиени бюлетини, си остава.

Що се отнася до сложната организация на машинния вот - тя е факт. Но сложността е най-вече за скъпоплатените чиновници в ЦИК, които просто трябва да запълнят оставащите до местния вот месеци с работа, вместо с морски селфита.

Освен това ако за нашата изборна администрация машините, които са без връзка с интернет, са "несигурни" в по-голяма степен от безобразно изподрасканите секционни протоколи, то очевидно до електронно гласуване никога няма да се стигне.

Но така или иначе - законопроектът вече е факт. Подкрепят го управляващата коалиция и "Воля". А според новоизбраната шефка на парламентарната правна комисия Анна Александрова (която зае мястото на назначения за министър на правосъдието Данаил Кирилов), ДПС също може би ще подкрепи предлаганите промени. Което почти гарантира приемането му.

Срещу предлаганите "ад хок" промени в изборните правила и премахването на машинния вот вече се обяви омбудсманът Мая Манолова. Незабавно подскочиха и от БСП. Много изборни експерти също посочиха, че проблемите са в изборната администрация, а не в устройствата.  А със сигурност в следващите дни, в които ще тече скорострелното "обществено обсъждане" на проекта за изменение на Изборния кодекс, ще се чуят още много становища "за" и "против".

Манолова всуе писа препоръки

Само преди броени дни омбудсманът Мая Манолова обобщи: "Не машините не си свършиха работата, а изборната администрация, която провежда и организира изборите". Манолова прати на ЦИК и депутатите специално становище  с препоръки - какво да направят, за да не се повтарят грешките от евровота и да не се стига пак до липса на адекватно обучение на членовете на секционните комисии за работа с машините, закъснели методически указания, липса на масирана разяснителна кампания за гражданите, грешки в протоколите, неотчетени преференции...

Но всуе. Депутатите явно са решили да заложат на сигурното: няма машини - няма проблем.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във