Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Предизвестен провал на делото срещу Божидар Нанев

Първият от четиримата здравни министри на ГЕРБ - Божидар Нанев , беше оправдан от Софийския градски съд в четвъртък (29 март) в делото за нарушения при доставката на антивирусния препарат тамифлу . Оправдателната присъда беше обявена ден след като прокуратурата поиска той да бъде наказан с пет години лишаване от свобода, а за две години да му бъде забранено да заема висока ръководна длъжност. Другият обвиняем - бившата директорка на Дирекция Бюджет и счетоводство в здравното министерство Димитринка Николакова , съща беше оправдана. За нея обвинението искаше двегодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок заради тежкото й здравословно състояние. Николакова присъства на съдебното заседание, седнала в инвалидна количка.


Бяха представени смекчаващи вината обстоятелства за Нанев: той е с чисто съдебно минало и с добри характеристики, а сключените от него сделки действително са били необходими, подчерта защитата му. По обвинението срещу него сега действащият закон предвижда от 3 до 10 години затвор, но този текст поначало не може да се приложи, тъй като е въведен в Наказателния кодекс през 2010 г., а сделките - обект на делото, са сключени в края на 2009-а.


Съдебната фаза на процеса започна преди година. Обвинението бе, че умишлено са сключени две неизгодни сделки за доставка на ваксините срещу свински грип тамифлу , произведени от швейцарския фармацевтичен концерн Хофман-Ла Рош. Договорите са на обща стойност 6.5 млн. лева. Но държавата е загубила, тъй като Националната здравна служба на Великобритания е дала по-изгодна оферта.


Нанев беше доста убедителен и представи защитна версия, пред която аргументите на прокуратурата явно издишаха. Бившият здравен министър върна лентата назад до периода, в който Световната здравна организация (СЗО)обяви световна грипна пандемия. Според него всяка държава следвало да определи за каква най-рискова част от населението трябва да осигури противовирусни препарати. Здравното министерство не се е изхвърлило с преценката си, че България трябва да може да покрие при спешност около 1 милион заболели. Нанев даде примери с Холандия, Израел, Канада и Гърция, които са доставили ваксина за 100% от своето население. Други държави са осигурили 80% покритие, а Чехия и Полша приложили подход, сходен с този у нас.


По време на истерията със свинския грип, за която СЗО впоследствие отнесе лавина от критики и упреци, че е обслужила фармацевтичните гиганти, запасите от противовирусни препарати в България били едва около 100 000 опаковки. Пари за повече не били предвидени, а нуждата била спешна. Нанев наблегна на това, че изобщо не му се е налагало да избира доставчик, защото ваксините на Рош не били достатъчни за прогнозната нужда от 1 млн. ваксини (сделката е за 200 000 дози)и той търсел възможност за допълнителен внос.


Договорите с Рош са сключени въз основа на обществена поръчка в условия за спешност, което прокуратурата оспорва, тъй като има и клауза, че доставките ще се извършват до 20 дни след заявките. Цената за бройка тамифлу е 31.88 лв., а Националната здравна служба на Великобритания е искала за една доза по 25.76 лева. По закон обаче здравното министерство може да купува лекарства само от търговци и производители на медикаменти, а британската здравна служба е обществена институция и не влиза в тази категория. Сделката с нея би трябвало да бъде оформена като междудържавен договор, който да бъде ратифициран от Народното събрание и от британския парламент. Тази процедура е задължителна дори при направеното тогава спешно изменение на закона, позволяващо в подобни кризисни ситуации държавният бюджет директно да финансира закупуване на лекарства.


Нанев обясни, че лично е търсил помощ от Великобритания чрез посланика, обърнал се е за съдействие и към дипломати от други страни, към еврокомисаря по здравеопазването. СЗО ни праща няколко хиляди дози, а Австрия - 1200. На въпрос защо след като сме имали нужда от още доставки, е отговорено на Великобритания, че благодарим за подкрепата, но засега ще се справим сами, Нанев каза, че това бил жест на учтивост и проява на дипломатичност от негова страна. А истинската причина била, че заболелите намалели. А британците според Нанев не давали никаква гаранция за срока на годност на препаратите, първоначално и цената им не била ясна. Реална беше опасността да получим препарати, чийто срок на годност изтича след месец-два. Това означаваше в началото на следващата година да ги връщаме и да плащаме за унищожаването им, защото в България това не може да се направи. Нормално е англичаните да се възползват от възможността да освободят складовете си от наличните препарати, за да ги заредят с нови, заяви подсъдимият ексминистър.


От гледна точка на времето, когато са се случили тези неща, Божидар Нанев бе неубедителен. Офертата от Великобритания дошла на 11 и 12 ноември 2009 г., а договорите с Рош са сключени повече от месец след това - на 16 декември. Бившият здравен министър обясни, че швейцарците били поканени да участват в конкурса чрез представителството си в България още в началото на ноември и изпратили офертата си в същия ден, в който и британците пращат своя отговор. Но това означава, че ако условията им са били добри, е можело все пак договорите с Рош да не бъдат сключвани.


Нанев приведе обаче и друг довод - при пандемии винаги се очаква втора и дори трета вълна, които може да дойдат и до година след първата. Доставките на Рош пристигнали чак през януари и не са останали неизползвани, тъй като втора вълна наистина имало и те влезли в употреба след една година. Моето мнение е, че действията ми са били не само законосъобразни, но и целесъобразни, заяви Нанев. Димитринка Николакова пък настоя, че не е участвала във взимането на решения по самите договори, а само във финансирането на вече сключените договори.


Бившите български министри са късметлии не само в личния си бизнес, а и в съдебните зали. Процесите срещу Емилия Масларова и Николай Цонев все повече се провалят, макар да става въпрос за далеч по-големи далавери. А Венцислав Върбанов беше напълно оправдан, след като прокуратурата се отказа от някои обвинения и изтъкна, че от извършването на деянието е минало много време.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във