Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Предизвестеният край на аферата Приморско

Аферата с апетитните имоти край морето, раздавани на безценица на бедни магистрати, завърши безславно, както се и очакваше. Всички замесени в нея вече са оправдани. В района вече спокойно може да се развие хотелиерски бизнес. И мястото да бъде рекламирано под името Темида Бийч, за да припомня на почиващите за мегаскандала, с който бе белязано.


Преди няколко дни се разбра, че окончателно са оправдани три от главните действащи лица в тази сапунена опера, която от години занимава не само българското, но и европейското общество. Това са съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков. Миналата година Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да им се намалят заплатите с 25 на сто за срок от две години заради уронването на престижа на съдебната власт. Магистратите няма защо повече да се притесняват. Заплатите им си остават същите след решението на ВАС от 23 май, огласено тази седмица, което анулира тази санкция на кадровия орган. В него съдът пише, че не е ясно точно с кои свои действия тримата са уронили престижа на съдебната власт. Урумов, Генков и Икономов бяха набедени, че са спомогнали техни роднини да се облажат с евтини имоти на т. нар. първа линия край морето. Магистратите обаче са получили наказанията от ВСС без ясен мотив. От съдебното решение за Генков например не става ясно какво е осъдителното в неговото поведение.


Единственото действие на съдията, което е установено от събраните доказателства, е закупуването от него на част от построеното... Последното само по себе си не противоречи на етичните норми и не води до нарушение на правилата за благоприличие и почтеност, пише в мотивите на съда. Без значение остава обстоятелството, че навремето студентката Ваня Генкова е закупила парцела край Приморско за жълти стотинки... Че баща и го е купил от нея... Че го е продал на бизнесмен, чиито фирми имаха дела в ръководеното от него отделение във ВАС...


В същия дух са и заключенията на съда за съдия Андрей Икономов, чиято майка на осемдесет и кусур годишна възраст решила да строи. Според административния съд ВСС не е установил и не е доказал лично действие на магистрата, което да представлява нарушение по смисъла на Закона за съдебната власт. Установено е единствено, че майката на Икономов - Елка, е получила отстъпено право на строеж в Приморско и че колегата им е посетил строежа през 2005 година.


Тази седмица се разбра също, че състав на ВАС окончателно е отменил и наказанието уволнение на съдия Деница Урумова, дъщеря на един от горепосочените магистрати. Тя бе уличена за участие в същата афера. Наказанието й беше отменено, защото нямало как да наруши Етичния кодекс на магистратите, тъй като е получила парцел по време, когато все още не е била съдия. Когато беше наказана, Урумова беше младши съдия в Благоевградския съд. Сега тя се връща там на бял кон, след като спечели и дело срещу община Приморско във връзка с правото на строеж - с решение от ноември миналата година ВАС окончателно се произнесе в полза на младата Урумова, която обжалва заповедта на кмета на общината да се спре административното й обслужване.


Така две години след като стана известно, че общината е дала право да строят край морето на магистрати, които се представят за крайно нуждаещи се, скандалът приключва без виновни и без наказани. По повод на имотния скандал бе образувано и досъдебно производство по подозрения за вземане на подкупи от страна на замесените магистрати, но и то бе прекратено поради липса на доказателства.nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във