Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Предизвестено

След дълъг и заслужен отдих у нас и в чужбина съдебната система ще подхване поредната епична и безнадеждна битка с престъпността идния месец. В гюрултията на безкрайните препирни и несекваща размяна на крошета между изпълнителната и съдебната власт августовският покой на правосъдната ваканция дойде като манна небесна. Но делата си висят и най-скъпата професионална машина ще си остане там, където битува без конкуренция вече две десетилетия - на върха на медийния интерес, заради неизменните скандали и обществено неодобрение.
Че септември няма да бъде май за законността у нас, е ясно за всеки. Но графикът на заседанията по т. нар. дела с висок обществен интерес обещава да пълни медиите с обичайните свръхдози от догадки - има ли изобщо правораздаване у нас?
На 16 септември в Софийския градски съд ще се гледа делото срещу една от най-емблематичните фигури в тъмния бизнес от последните години - Евелин Банев-Брендо. Той е обвинен за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и за участие в организирана престъпна група. На последното заседание по неговото дело прокуратурата поиска двама свидетели от Великобритания и Швейцария да бъдат разпитани с видеоконферентна връзка. Но може да се предвиди какъв ще е резултатът, ако защитата надлежно ги осведоми, че не носят отговорност за неявяване в български съд.
Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа на 24 септември делото срещу подсъдимите за стрелбата по Илиян Варсанов на 16 август 2002 г. на ъгъла на ул. Нишава и ул. Битоля в столицата. Делото е образувано едновременно по протест на Софийската апелативна прокуратура и по жалба на подсъдимия Кирил Кърнолски. Обвинението иска отмяна на присъдата на въззивната инстанция и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд. Подсъдимият също не е доволен от присъдата от осем години лишаване от свобода и настоява да бъде оправдан.
На 30 септември Софийският районен съд (СРС) ще заседава по дело, в което обвинението е истинска пародия. Пощальонът на корупцията в съдебната власт Красимир Георгиев-Красьо Черния е обвинен за лъжесвидетелстване, понеже отрекъл, че познава магистратите, чиито имена фигурират в безкрайния му телефонен списък. Красьо ще обяснява защо е заявил пред прокурор, че не познава служители от съдебната система. Наказанието за това престъпление е до пет години затвор, а вероятността да се стигне до ефективна присъда е равна на нула. Натам клони и развитието около проверките и досъдебните производства срещу събеседниците на Красьо от съдебната система, които прокуратурата старателно крие. На практика последиците от невъобразимия корупционен скандал, който убеди окончателно всички, че съдебната система е неделима част от Октопода, са смехотворни. Висшият съдебен съвет наказа общо 18 магистрати за контактите им с посредника, но уволни само бившите апелативни шефове на София и Бургас Иван Петров и Йордан Иванов и бившият председател на окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов.
Заседание и по делото срещу Златомир Иванов-Златко Баретата е насрочено също за септември. Адвокатите му вече поискаха промяна на мярката за неотклонение от арест в по-лека, твърдейки, че здравословното състояние на подзащитния им рязко се е влошило. Според заключението на назначената от съда медицинска експертиза той се нуждае от специална диета и грижи. Съдът отхвърли в четвъртък (19 август) молбата с мотива, че престъпленията, в които е обвинен Златомир Иванов, са тежки, умишлени и с висока степен на опасност. Здравословното му състояние наистина налагало лечение, но не непременно в домашни условия, където липсва необходимата специализирана апаратура. Съдът обаче призна, че здравословното състояние на Баретата се е влошило и прецени, че лечението на Иванов трябва да продължи в болнично заведение. Иванов е опериран три пъти, но в експертизата пише, че през дълъг период от време той въобще не е лекуван и заболяването му се е изострило и е придобило хроничен характер. Ако се вярва на лекарите, болестта е засегнала и други органи на подсъдимия, който в досегашните заседания изглеждаше в цветущо здраве. Иванов лежи сега в болница Токуда, понеже лечението му в МВР болница или в болницата към ареста било невъзможно - точно там нямало необходимите за неговото заболяване уролози.
В първия ден на октомври ще се разглежда възобновеното по искане на главния прокурор дело срещу Димитър Желязков - Очите. Борис Велчев иска отмяна на одобреното от Бургаския окръжен съд на 22 април 2010 г. споразумение, с което Желязков е признат за виновен по обвинение в изпиране на пари. Подобно на други такива случаи, споразумението за 4 години и 10 месеца лишаване от свобода беше натъкмено според излежания от Желязков предварителен арест. Според главния прокурор това наказание е явно несправедливо и не съответства на изключително високата обществена опасност на конкретно извършеното деяние и деец. Прокуратурата иска да се приложи чл.24 от НК, според който съдът може да увеличи определеното наказание с една втора.
Софийският градски съд ще заседава на 5 и 6 октомври по делото за двойното убийство пред столичния клуб Соло. На последното си заседание съдебният състав назначи допълнителна съдебномедицинска експертиза заради абсурдното искане на защитата експерти да се произнесат възможно ли е с дълъг нож, каквото е иззетото по делото оръжие, да бъдат причинени смъртоносни наранявания.
Бившият началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков ще даде на 7 октомври показания по делото срещу доскорошния военен министър Николай Цонев. На последното заседание бе разпитан и сегашният началник на отбраната ген. Симеон Симеонов, който по времето, когато Цонев беше министър, изпълняваше длъжността началник на ВВС. Пред съда ген. Симеонов обясни, че е бил заставен от ген. Златан Стойков да подпише резолюция, с която се отклоняват средства от ВВС за купуването на поточна машина за хангари. Симеонов твърди, че подписал документа под натиска на своя началник.
Задържаният с огромна сума пари и бижута бивш председател на Административния съд във Варна Анелия Цветкова пък получи подкрепа точно от хората, които я натопиха за подкуп. Бизнесменът Стефан Стефанов и синът му - адвокат Георги Стефанов, играят сложна задкулисна игра с обвиняемата и провалят систематично делото. На последното заседание председателят на състава разпореди двамата да бъдат доведени принудително за следващото заседание на 8 октомври. Според съдията Георги Стефанов, който наприказва в медиите умопомрачителни неща, обяснявайки станалото, умишлено не се явява на определените дати по делото. Отсъствието си от последните две заседания Стефанов-младши обясни с участието си в шоуто Биг Брадър Фемили и с отсъствие от страната.
Хвърчащият на воля и сочен за топконтрабандист Николай Методиев-Пилето е призован за 13 октомври, но неговият процес върви толкова вяло, че както е тръгнало, ще се влачи, докато давността му изтече. Последното заседание беше отложено заради отсъствието на адвоката на един от подсъдимите, а Пилето редовно пърха на лъскави купони и партита. Не се вижда краят и на делото за разстрела на групата на Милчо Бонев - Бай Миле. Софийският градски съд ще го разглежда на 18 октомври, след като последното заседание беше отложено заради липса на вещи лица.
Делото срещу бившия директор на Топлофикация-София Валентин Димитров и неговата майка Цеца Димитрова, обвинени за пране на пари и неплащане на данъци, би трябвало да продължи на 8 ноември с разпит седем свидетели. Ако се явят, разбира се. Както повечето шумни наказателни процеси, и този е наситен с циркаджийски номера, целящи неговото осуетяване. Върхът беше опитът на лекари да извършат експертиза на здравословното състояние на 86-годишната баба Цеца. Те уж я търсили вкъщи, откъдето тя не била мърдала, но не я намерили. Като се има предвид епидемичната заболеваемост на яки като бикове обвиняеми, шансовете съдът да дочака оздравяването на баба Цеца са нищожни. Пък и поведението й досега показва, че тя е по-корава дори от баба Илийца и няма да гъкне срещу сина си.
Наред с изброените процеси до края на годината трябва да тръгнат и тези срещу задържаните в едни от най-шумните операции - срещу групата за отвличания Наглите и срещу групата около Алексей Петров Октопод. Интригата там е повече в това дали замисленият специализиран наказателен съд ще стане факт, за да поеме тези дела. В крайна сметка осветляването и преброяването на престъпните босове и групи е едно, а осъждането им с тежки присъди - друго. Първото сгрява, но за малко, изстиналите откъм доверие в съдебната система българи. А второто би било чудо, твърде хубаво, за да е истина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във