Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Предколедно

Точно когато премиерът Бойко Борисов обяви от Ливан, че апликационната форма за магистрала Тракия е коледният подарък за българите, Франция и Германия официално поискаха отлагане на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Искането е безсрочно, т.е. двамата големи в европейския оркестър отказват да се ангажират със срок, в който твърдото им не ще стане да. И за да няма недоразбрали, Франция заяви, че ще изчака да приключи действието на мониторинговия механизъм в областта на правосъдието и вътрешния ред, преди да бъде определена дата за присъединяване. Французите и германците не са сами - всъщност и другите не ни искат.
Че ромските катуни и отказът ни да купим френски корвети са афектирали французите, съмнение няма. Но явно старите членки са с тях и проблемът е далеч по-тежък. Репченето на румънския президент Траян Бъсеску, който нарече решението дискриминационен акт, показва само, че съседите имат очи поне да изругаят от яд. Ние и това нямаме, защото престъпността и корупцията у нас са недосегаеми.
В писмото на външните министри на Франция и Германия до Еврокомисията приемането ни в близко бъдеще е наречено преждевременно и е посочено, че недостатъците в областта на сигурността и правосъдието могат да имат тежки последствия за вътрешната сигурност на Евросъюза заради влиянието върху границата и върху достъпа до базите данни на Шенген.
Ако изобщо има светлина в тунела, тя е на фона на идващия насреща влак. Как ви звучи това: Смятаме, че решението трябва да бъде взето, когато основните проблеми, създаващи безпокойство, бъдат решени, тоест когато бъде постигнат необратим напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Ами сега? Та ние не сме ги и започвали! Пък и честно казано: С тях без Шенген, но без тях - заникъде!

Facebook logo
Бъдете с нас и във