Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Предлагат Агенция за логистика вместо НСО

Бойко Ноев

Проектът за закон за НСО не трябва да се промуши в пакет с останалите закони за специалните служби,  заяви тази седмица Бойко Ноев, бивш министър на отбраната в правителството на СДС, в служебното правителство на Ренета Инджова, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург. Според него липсата на обсъждания по този въпрос се прави с цел да не излезе наяве институционалната памет на службата, съдържаща пикантни подробности за житието и битието на охраняваните досега политици. Въпросът за зависимостите неизбежно ще мотивира отношението на някои днешни политици към бъдещето на службата, смята Ноев.

Той предлага вместо цяла национална служба функциите на досегашната структура за охрана да поеме Агенция за логистика към Министерския съвет. Според него охраната на специални обекти, резиденции и други от този род не трябва да бъде задача на една военизирана структура, каквато се предвижда да е НСО в предложения законопроект. "Охраната на специални обекти е вменена със закон на ДАНС, но това невинаги е необходимо, въпрос е на преценка. Автомобили, резиденции и прочее - с тях не трябва да се занимава военизирана специална служба, а една Агенция за логистика към Министерския съвет. Броят им се свежда постепенно до този в нормалните европейски страни и с това въпросът приключва”, е позицията на Ноев.

Бившият военен министър изрече тази седмица на глас един от основните мотиви срещу съществуването на НСО в сегашния му вид, пък и във вида, предвиждан в проектозакона. "Днешната НСО е мощна, пълноценна специална служба, с всички възможности за събиране и анализ на информация, с оръжие и всякакви специални средства, с около 1200 души военизиран персонал, с 40-милионен бюджет. Ръководи я изцяло и еднолично президентът и всичко това е за охраната на шепа държавни и партийни ръководители", посочи Ноев.

Ако не се приеме да стане част от създадена за целта агенция, Ноев предлага друго: НСО да премине към елитните антитерористични части на полицията. За това е достатъчно само едно постановление на Министерския съвет, смята той. А вместо за закон за НСО управляващите да помислят за закон за антитероризма, който е крайно необходим и ще отдаде нужното внимание на Специализирания отряд за борба с тероризма. Той пък би могъл да поеме голяма част от сегашните държавни бодигардове и дейностите им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във