Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Честито! Попълнихме и тази празнина в черната статистика на престъпността: вече си имаме и отвличане на сухоземно превозно средство със заложници.
Похитителят се оплака, че опитал всевъзможни начини да получи правосъдието, което заслужава, но не успял. И така се стигна до отвличането на автобус с 40 пътници...
Предаде се сам, но бързо беше респектиран от храбри полицаи, тутакси хвърлен за 72 часа в ареста и вероятно ще бъде осъден за нула време. Така случаят ще влезе в позитивната статистика, с която се представяме на международни форуми.
Напоследък усилено се дискутира въпросът, че правосъдието ни не е на висотата, за която мечтаем. Не само ние, а и нашите партньори от Европа и САЩ.
Замислих се, че ако всички, които се нуждаем от правосъдието, което заслужаваме, действаме както онзи човечец, нещата със съдебната система и реформа ще изглеждат другояче.
Отвличаш трамвай №2 примерно (нищо против онзи клип, нищо!!!), заявяваш, че ще го взривиш, викаш телевизията и малко преди спирка Орландовци се предаваш. Гарантиран ти е бърз и справедлив процес, прокурорът има необходимите доказателства, съдът ги приема на открито заседание и те осъжда. Няма СРС, няма експертизи, медицински и т.н. Затвор и ставаш друг човек!
За това мечтае всеки един от нас, включително и магистратите, нали така!
Дотук добре. Въпросът е обаче как да включим в това общонародно движение за подем на нашата съдебна система и депутати, и държавници, и чиновници. Не е хубаво, а не е и възпитателно да стоят настрани от духовни стремления на народа.
Мислете!

Facebook logo
Бъдете с нас и във