Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Председателят на Пловдивски апелативен съд и говорител на ВСС Радка Петрова: ТОВА Е ДЕМАГОГИЯ!

Обществото смята, че много голям процент от магистратите са корумпирани. Европа също ни критикува, че има корупция в съдебната система. Но искам да ви кажа, че критиките на Европейския съюз (ЕС) не са относно големия процент на корупцията, защото в европейските статистики ние не сме сред най-корумпираните страни членки на ЕС или на държавите, кандидатстващи за пълноправно членство. Където примерно се намира Полша. Брюксел ни критикува, защото в България не се наказват корумпираните лица, независимо дали те са политици, или магистрати. Към това са насочени и изискванията на Брюксел. Обществото не говори, че са корумпирани членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) или председателите на съдилищата. Обществото говори, че се купуват дела, но за съжаление досега няма осъден подкупен магистрат.
Аз предполагам, че вносителите на тази декларация имат благородни намерения и искат да отговорят както на европейските изисквания, така и на очакванията на българското общество. Но аз смятам, че Евросъюзът и нашето общество не очакват от нас декларации. Тоест - никой не очаква от нас да правим това, което в момента прави Висшият съдебен съвет.
Някои магистрати нарекоха начинанието операция Чисти ръце, без да си дават сметка, че операция Чисти ръце означава нещо съвсем друго. Бихме могли например да се поучим от опита на Италия, където беше проведена такава операция. Аз бих препоръчала на главния прокурор да направи точно това и когато той го направи, ще го подкрепя с... две ръце. А сега гласувам против, защото смятам, че по този начин ние не отговаряме нито на изискванията на обществото, нито на изискванията на ЕС. Това просто е демагогия!

Facebook logo
Бъдете с нас и във