Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ВКС ОКОВА ХРАМА НА ТЕМИДА

Ремонтът на Съдебната палата отново влезе в дневния ред на обществото. Този път причината е далеч по-естетически издържана, отколкото позабравените вече грозни разправии между висшите магистрати на тема Кой е извъртял по-голяма далавера - все още председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров или бившият главен прокурор Никола Филчев?, или пък на тема Кой от двамата е виновен, задето едно черчеве литна от четвъртия етаж на палатата и кацна върху главата на случайно преминаваща гражданка?.
Безспорният хит днес е стоманената ограда, която домакинът на Съдебната палата - шефът на ВКС, заповяда да вдигнат около парадния вход. А дебатът се завърза между Иван Григоров (от една страна) и кметът на район Триадица Емил Милев (от друга страна).
Неведнъж досега Параграф 22 е писал, че докато разкриването и осъждането на мафиотите зависи от хора, които дори една интрига не могат да спретнат като хората, България не я очаква нищо добро. През последните четири-пет години председателят на ВКС Иван Григоров на няколко пъти се опита да докаже тази наша максима, но с решетките пред парадния вход на Съдебната палата надхвърли и най-смелите ни очаквания.
На 3 юли (вторник), без никакви видими причини, началникът на неговия кабинет Ася Грънчарова разпространи важно съобщение, в което се казва:
Предпазните ограждения пред главния вход на Съдебната палата са изготвени в съответствие с Наредбата за охраната, вътрешния ред и сигурността на Съдебната палата във връзка с чл.36д от Закона за съдебната власт. Те имат за цел гарантиране на неприкосновеността на служителите от съдебната система и улесняване на административното обслужване на гражданите в съответствие с ПМС № 255 от 10 октомври 1996 г. и съгласно Наредба за преместваемите обекти и рекламни елементи на територията на Столичната община от 27 април 2006 година. От друга страна, оградата и вратите са направени за повишаване на сигурността на гражданите, както и за тяхно удобство.
В съответствие с изискванията на Наредба № 2 за пожарни строително-технически норми стълбите пред главния вход на палатата, който е основен при евентуална евакуация на гражданите от сградата, следва да бъдат разделени на отделни участъци чрез помощни парапети. По този начин се улеснява движението по стълбите и се ограничава опасността от образуване на човешка лавина в случай на спешна евакуация.
Друго предназначение на огражденията е да възпрепятстват достъпа до прозорците на партерното ниво. Арх. Пенчо Койчев, по чийто проект е построена Съдебната палата преди 65 години, е предвидил решетки за прозорците на приземния етаж на цялата сграда. На партера откъм бул. Витоша се намират: кабинетът на председателя на Софийския апелативен съд, заседателна зала на Софийския апелативен съд, адвокатска стая на Върховния касационен съд, в която се съхраняват голям брой дела (включително и секретни), както и деловодства на Върховната касационна прокуратура. Тези кабинети и канцеларии трябва да бъдат надеждно защитени от посегателства...
Според официалната версия, причината за появата на това съобщение бил медийният интерес към оформлението на фасадата на Съдебната палата. Истината обаче е малко по-друга. На 29 юни (миналия петък) кметът на район Триадица Емил Милев е издал заповед, с която разпорежда на Иван Григоров в 7-дневен срок да събори загражденията и да възстанови парадния вход на Съдебната палата в предишния му вид.
Ако заповедта не бъде изпълнена, ние сами ще махнем решетките. Има вероятност да ни обвинят в самоуправство, но ще го преживеем някак. Те по-добре да гледат лъвовете да не паднат, че наскоро единият вече беше тръгнал и се наложи да бъде стабилизиран, гласи официалната позиция на кмета на Триадица, станала известна също във вторник (3 юли).
Как ще се развие все още задочният спор между Иван Григоров и Емил Милев засега е рано да бъде прогнозирано. От една страна, компетентните служби в район Триадица не са издавали разрешително за строеж на такова съоръжение, а Националният институт за паметниците на културата, под чиято опека се намира Съдебната палата, въобще не е питан какво мисли по този въпрос.
От друга страна обаче, Иван Григоров, като ловък адвокат, трудно би се оставил някакъв си кмет на район да му се пречка между краката. Тъй де, той бе избиран два пъти за председател на върховно съдилище, въпреки че по конституция това е абсолютно забранено (през 1992 и през 2000 г.), та сега Законът за паметниците на културата и Законът за устройството на територията ли ще му се опре?
Съвсем друг е въпросът, че оправданията на Иван Григоров в цитираното прессъобщение на ВКС са малко пресилени.
По никакъв начин решетките и парапетите няма да помогнат на гражданите да се евакуират от Съдебната палата в случай на нужда и да предотвратят образуването на човешка лавина. Тъкмо обратното: за да изпълнят евакуационния замисъл на Григоров в случай на пожар, земетресение и т. н., посетителите на Съдебната палата ще трябва да се строят в четири редици и да напускат сградата в пакети от по 25-30 души. Което означава, че ако става дума за сериозен катаклизъм, най-малко две трети от посетителите на палатата просто ще загинат.
Не по-малко наивно звучи и другата цел на решетките: да опазят от вандали и крадци кабинета на председателя на Софийския апелативен съд, заседателна зала на Софийския апелативен съд, адвокатска стая на Върховния касационен съд и деловодствата на Върховната касационна прокуратура, които се намирали на партера откъм бул. Витоша.
Откакто Съдебната палата е построена (преди 87 години, а не преди 67 лета, както се казва в съобщението на ВКС), досега няма нито един опит за проникване с взлом в кабинетите на въпросния партерен етаж. Едно, че чак толкова безразсъдно смели престъпници и наркомани в България никога не е имало. Второ, дори и да се намери подобен храбрец, той трудно би се промъкнал през прозорец, извисил се на... четири метра от тротоара. И трето, след като председателят на ВКС се притеснява за сигурността на кабинетите и деловодствата на партерния етаж, защо решетките са вдигнати само между двата лъва на Съдебната палата? След като там няма кьорав прозорец, а само три четириметрови врати?
Всъщност изходът от този двубой зависи единствено от столичния градоначалник Бойко Борисов. Ако решетките ще вдигнат рейтинга му като неформален (уж) лидер на ГЕРБ, премиер в сянка и благороден градоначалник, милеещ и за сигурността на магистратите, съвсем скоро кметът на Триадица завинаги ще забрави за заповедта си. Ако в защита на автентичния вид на Съдебната палата едновременно скокнат ръководството на Националния институт за паметниците на културата, наследниците на адвокатите и редовите съдии, с чиито дарения през 1920 г. е построен столичният храм на Темида, както и гилдиите на историците и архитектите, най-вероятно решетките на Иван Григоров ще бъдат демонтирани със скоростта на светлината. С други думи - интересното предстои.

Facebook logo
Бъдете с нас и във