Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Предвеликденско явление на бившия антимафиот №1

След близо едногодишно спотайване, в навечерието на Великден бившият шеф на бившата Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Станимир Флоров застана пред обективите, но не заради някоя шумна акция, както бяхме свикнали, а заради изслушване в съдебната зала. Флоров трябваше да свидетелства в сряда (16 април) по делото срещу своя семеен приятел и бивш началник Цветан Цветанов, който, както е известно, е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според прокуратурата Цветанов дал около 50 000 лв. от бюджета на МВР, за да се изплати пенсионното обезщетение от 20 заплати на разследвания по същото време за чадър над мафиоти регионален шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Държавното обвинение твърди, че за да улесни отпускането на парите, Цветанов е извършил и престъпление по служба.


В съдебната зала бившият антимафиот № 1 и приятелят му от детството Цветан Цветанов обаче се държаха така, сякаш не се познават. Докато Цветанов обсъждаше положението си с адвокат Менко Менков, на десетина метра Флоров мълчаливо изчакваше да го повикат в залата. Двамата дори не се поздравиха и не размениха нито дума до края на заседанието.


Дали студенината помежду им е предизвикана от факта, че и двамата вече са клиенти на прокуратурата по различни дела, отнасящи се до миналото им на славни МВР-шефове, не е известно. Дълго обаче ще се помнят кадрите от курорт "Албена", на които се вижда как Флоров, Цветанов, певецът Веско Маринов и куп бодигардове, всички в спортни екипи, бягат традиционния си 8-километров крос по алеите на курорта по време на съвместната си почивка. Освен това е известно, че бившият антимафиот №1 е и кум на Цветанов, като по този начин са подпечатали и дългогодишното си приятелство.


В аналогична ситуация, но в рамките на разследване срещу Станимир Флоров, на разпит в следствения отдел на ВКП през април 2013 г. Цветан Цветанов действително се прояви като истински семеен приятел и кумец на бившия си подчинен. На излизане от петчасовия разпит пред следователя Петър Петров, известен като Пепи Еврото, Цветанов заяви: "Станимир Флоров е достоен българин и служител, с когото системата се гордее и ще продължи да се гордее. Странно ми беше, че си припомних всичко, което е свързано с моето детство, откога и защо познавам Станимир Флоров - всъщност от 1973 г. в блока, където сме живели ние и семейството на Флоров, откога е възникнало приятелството ни като семейства. Оттогава всъщност сме добри семейни приятели."


Пътищата на двамата приятели от детството се събират в МВР. Цветанов започва работа там през 1987 г., а Флоров - през 1990 година. Бъдещият МВР шеф е назначен като щатен служител на Седмо главно управление на Държавна сигурност, работейки в изчислителния център на Централното информационно-организационно управление на ДС. Приятелят му от блока Флоров пък преминава в новосъздадената ЦСБОП, в която работят главно служители на бившето Шесто управление на ДС. Той работи по линия на противодействие на наркотрафика. През 2006 г. става началник на отдел "Наркотици" в ГДБОП, а през януари 2009 г. оглавява Главната дирекция "Борба с организираната престъпност". В общественото пространство битува известно противоречие по отношение на въпроса кой в крайна сметка е назначил Флоров на този отговорен пост - кумецът му или неговият предшественик. Всъщност през 2008 г. Михаил Миков , тогава вътрешен министър, назначава временно Флоров за шеф на ГДБОП. На това място обаче го бетонира приятелят му от детските години Цветан Цветанов, който го назначава за постоянно, а в добавка го прави заместник главен секретар на МВР.


Житейският крос събра Цветанов и Флоров и в храма на Темида, вече в одеждите на разследвани. През 2013 г. Флоров бе отстранен като шеф на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", а също и от поста заместник главен секретар на МВР заради делото "Араби". Както е известно, Софийската градска прокуратура (СГП) образува наказателно производство срещу Станимир Славейков Флоров във връзка с получените сканирани копия на класифицирани документи. СГП изиска материалите по водените срещу шефа на ГДБОП оперативни дела и се оказа, че получените по пощата материали са автентични. Прокуратурата обяви, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл.302а (подкуп в особено големи размери и представляващ особено тежък случай) и че ще търсят доказателства и за евентуално извършено престъпление по чл.357 от НК (разгласяване на класифицирана информация).


Става дума за копия на автентични разработки на бившата Национална служба "Сигурност", разпространени преди година в публичното пространство, от които става ясно, че срещу Станимир Флоров е било образувано дело за оперативно наблюдение с псевдоним "Високия" по линия на "КРОСС на МВР", с окраска "корупция". КРОСС означава "Контраразузнавателно обезпечаване на системата за сигурност". Делото е било възложено на подп. Николай Седефов от НСС, сочеха материалите. Копията от разработките разкриха, че в НСС е било образувано и оперативно дело "Араби" във връзка с дейността на един палестинец, който държал магазин за авточасти на столичния бул. "Христо Ботев" №102и ресторант "Парадайс" на ул. "Позитано" 20. Оказа се, че чести посетители там са били Станимир Флоров и колегата му от ГДБОП Пламен Йоцов. Оперативните данни сочели, че Флоров е поел ангажимент да предупреждава палестинеца за разработки срещу него, като за това е получил сумата от 20 000 г. марки.


В последната година наред с Флоров тежки дни преживя и бившият шеф на МВР Цветан Цветанов. Двамата се засякоха на второто дело срещу Цветанов, което на 26 март тръгна по съкратена процедура в СГС по обвинение за длъжностно присвояване на 50 569 лв. в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. Първото дело по хронология е за разрешените от съда, но отказани лично от Цветан Цветанов шест СРС-та, отново срещу бившия директор на антимафиотите в старата столица Орлин Тодоров. Прокуратурата обвинява Цветанов, че пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, със своите шест резолюции "НЕ!!!" е попречил на разследването срещу Тодоров.


Държавното обвинение внесе в съда и трето дело срещу Цветанов за незаконно послушване с т.нар. цецомобили . Съдът го върна заради съществени пропуски, а на 4 април коригираният от прокуратурата обвинителен акт отново беше внесен в съда.


Какво се е случило между кум и кумец в последната година, та да не разменят и дума помежду си на заседанието в Софийския градски съд не е ясно. Ако, разбира се, не беше някакъв театър? Тъй като един съдебен заседател от 32-наказателен състав на СГС не се яви поради болест в залата, съдия Десислав Любомиров беше принуден да отложи делото срещу Цветанов за 22 май. Тогава пред съда ще се яви като свидетел и служебният министър на вътрешните работи в кабинета "Райков" Петя Първанова. За краткото си министерстване тя направи гаф, като позволи на разследвания Флоров да си тръгне законно от МВР като пенсионер и да получи накуп 20 заплати.


Бившият антимафиот №1 също не можа да си каже приказката на това заседание и трябва да го направи на следващото заседание. На излизане от залата Флоров се свъси и се сопна през зъби на журналистите: "Ще коментирам, ако искам, махайте се".


Интересно е дали през май Флоров ще върне жеста на Цветан Цветанов отпреди година и ще защити семейния си приятел. Само три дни преди евровота ексминистърът и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ във всички случаи ще има нужда от подкрепа. Конфузното е, че все пак би могъл да я получи в Съдебната палата, където Цветан Цветанов и Станимир Флоров просто са част от тълпата пациенти на Темида.

Facebook logo
Бъдете с нас и във