Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРЕХОДНО

Налага се да си припомним един библейски факт: Мойсей водил народа си през пустинята 40 години, докато стигнат Обетованата земя. По пътя измрели всички, които помнели откъде са тръгнали.
Все по-често се явяват знаци, които говорят, че ние сме в ситуация, подобна на описаната в Библията. Странно защо обаче само някои социолози твърдят, че преходът при нас е завършил. Не е.
Ето какво мислят по въпроса българските лекари. Председателят на джипитата у нас д-р Любомир Киров заявява: Може би трябва 50% от българското население да измре и тогава да се признае, че има криза в здравеопазването. За да се добие представа за сериозността на положението, ще отбележим, че това се чу на национална конференция.
А самият й наслов е повече от знаков и ни отпраща към фолклорния бисер на болната Пена мъжо й умре. Темата беше Кризата - една година по-късно: Българинът - европейски пациент в болно здравеопазване.
За разлика от социолозите, явно лекарите са наясно със ситуацията. Само дето в типичния си маниер не казват кога нещата ще се решат от само себе си - утре или след 40 години.
Най-любопитното е, че освен нашите медици и в световната организация са наясно накъде отиваме. Според демографско проучване на ООН през 2050 г. в България ще живеят само 4.9 млн. души. От тях 4.1 милиона ще се бутат в градовете, а останалите ще са селяни.
В момента сме малко над 7.4 милиона, което означава, че през следващите 40 години по пътя ще се загубят около два милиона и нещо. Това е положението.
Остава надеждата, че тогава проблемите със здравеопазването ще са разрешени. Пък и всички останали в родната пустиня...

Facebook logo
Бъдете с нас и във