Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРЕКРАТИХА ДЕЛОТО СРЕЩУ КЕЛА ЗА ПАСПОРТ МЕНТЕ

Бургаският окръжен съд прекрати в началото на седмицата делото, заведено срещу бившия шеф на силовата групировка СИК по Южното Черноморие Пламен Дишков-Кела, който все още се намира в неизвестност. Той бе обвинен в използването на фалшиви документи за самоличност при бягството му в Германия. Така с решението на бургаските окръжни магистрати на практика бившият силов бос се отърва и от наложената му преди година условна присъда от една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.
За последно Дишков е бил засечен на летището във Франкфурт през юли 2005 г. - три години след като Интерпол го обяви за международно издирване заради смъртта на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов-Мастара. Кела бил засечен, докато се опитвал да замине за Литва под чужда самоличност. Във фалшивия международен паспорт под собствената му снимка били вписани данни на друго лице. Подправени били личната карта и шофьорската книжка. Дишков бил задържан и за ареста му били информирани българските власти, които настояли на свой ред за екстрадицията на ъндърграунд боса. Искането им обаче бе отхвърлено, тъй като било направено по времето, когато Кела вече бе оправдан от българския съд по обвинението за участие в убийството на Стаматов. Окончателната му присъда - 20 години затвор като поръчител за смъртта на месарския бос, влезе в сила едва през 2007 година след постановено решение на ВКС.
След ареста му в Германия на Кела бе наложена глоба и той бе освободен. В България обаче бе подведен под отговорност по чл.316 от НК, а Районната прокуратура в Бургас поиска Дишков да получи ефективна присъда.
Заседанието по делото се проведе в отсъствието на Кела, който е в неизвестност вече седем години. През януари 2008 г. Районен съд - Бургас наложи на боса условно наказание. Последва протест на прокуратурата, която настоя условното наказание да бъде заменено с ефективно. При гледането на делото на втора инстанция обаче настъпи обрат. С решение на съда процесът бе прекратен, тъй като за същото престъпление веднъж вече Дишков е бил санкциониран в Германия. Той си е платил глобата и е бил пуснат на свобода. Като мотив за прекратяване на процеса в решението си окръжните магистрати в Бургас посочват, че по закон за едно и също престъпление Дишков не може да бъде осъждан два пъти.
Пламен Дишков-Кела изчезна от България веднага след убийството на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов-Мастара на 21 ноември 2002 година. Само ден по-късно Дишков е обявен за общонационално издирване заради кървавото покушение. През 2004 г. по време на процеса за убийството на Мастара обаче Кела бе оправдан от Окръжен съд - Бургас, по обвинението, че е поръчител на убийството на бизнесмена поради липса на доказателства. Сикаджийският бос бе единственият оправдан по делото, докато тотално неизвестният в Бургас дотогава Бойко Стоянов, сочен за пряк извършител на разстрела, получи 20-годишна ефективна присъда.
Изчезвайки мистериозно от страната, преди да бъде обявен за издирване, Кела се потопи някъде в чужбина и умело прикри следите си. Мълвата обаче твърди, че е звънял на свои познати. Веднъж се обадил на свои бургаски авери от Германия, след това последователно от САЩ и от Франция. За последно изпратил съобщение по мобилния си телефон от Кипър.
Както подобава на герой от подземието, Пламен Дишков-Кела е бивш спортист, възпитаник на бургаското спортно училище, където в продължение на няколко години усилено тренира бокс. Треньорите му разказват, че бил много упорит и волеви, въпреки че не постига сериозни успехи. Имал обаче голяма концентрация, а по описания на негови съученици в схватките показвал безумна агресия и смелост. Качествата му на боец бързо го извеждат на върха в бургаския ъндърграунд.
Кела бе представител на групировката СИК по Южното Черноморие в средата на 90-те, когато бе златното време на групировките, трупащи милиони от наркотрафик, проституция, контрабанда. В този период изгрява и звездата на Дишков и за отрицателно време той натрупва солидни капитали. Малко по-късно се захваща и с тяхната легализация. Стартира официален бизнес с горива, инвестира в недвижими имоти, закупил е няколко заведения в Бургас и Слънчев бряг, ориентира се и към бизнес и търговия със селскостопански продукти.
В края на 90-те години Бургас се разтресе от няколко сблъсъка на Кела с основния му конкурент в региона - несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите. По същото време, когато Кела е представител на СИК по Южното Черноморие, Очите е активна фигура в конкурентната групировка ВИС - 2. Между двамата избухва сериозна разпра за подялба на територии. Срещу Пламен Кела бе извършен бомбен атентат през декември 2000 г. на излизане от бургаската дискотека Фенси. Той оцелява, но загиват двамата му бодигардове и негови близки приятели Добрин Кафеджиев и Димо Колев. Само полицията тогава не успя да вдене, че взривът е поръчан от Очите. Година по-късно Желязков също става жертва на атентат - пред дома му в Несебър бе взривена натъпкана с експлозив жигулка. Тогава загиват съпругата на Желязков - Тянка, брат й Славчо Дерелиев и гардът им.
След покушението за известно време Дишков изчезва от бургаския хоризонт. Говори се, че по това време той прекарва времето си в Германия, кроейки планове да забегне към Южна Америка и там да изтегли авоарите си. За Кела се заговори отново през ноември 2002 г., когато един от най-големите месарски босове в района - Димитър Стаматов, е гръмнат пред строежа на собствения му хотел. Изстрелът е перфектен и поразява Стаматов директно в сърцето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във