Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Преметоха сектора Сигурност

Подобно на ежегодните напъни за пролетно почистване на цяла България управляващите решиха да попреметат и службите за сигурност. Начинание похвално, но обикновено с нетраен ефект.


В началото на седмицата борбата с организираната престъпност и корупцията навлезе в нов етап с поредния кадрови бисер на управляващите. В рамките на 48 часа вечният началник в сектора на сигурността Румен Миланов беше освободен от длъжността съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов, като секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет и за капак - бе уволнен и от центъра БОРКОР. В свръхкраткото съобщение от две изречения на правителствената пресслужба мотиви не бяха посочени. Пресцентърът не е имал никаква представа, че премиерът Борисов ще премисли и ще уволни съветника си и от БОРКОР, затова в съобщението първоначално бе посочено, че Миланов остава директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет със задача да ускори и активизира работата му.


На пръв поглед по-ясно не може да се каже: пренатоварил се е сигурно човекът и го освобождават от два поста, за да се посвети изцяло на третия. Яснотата обаче потъна в гъста мъгла, разсеяна от време на време от премиера Борисов. Пред медиите той обясни освобождаването по начин, който подлага на изпитание здравия разум: причината била в лошата работа на БОРКОР. Работата, особено в БОРКОР, не ме задоволява, искаме да има по-добри резултати. Това са съветници в моя кабинет, които съм преценил, че към момента не могат да ме съветват и търсим по-бързо и оперативно ниво, заяви Борисов. Той визира не само Румен Миланов, а и отстранения няколко дни по-рано бивш шеф на Националната разузнавателна служба (НРС)Кирчо Киров. Мотиви и за неговото уволнение не бяха посочени, но стана ясно, че документите за негови финансови злоупотреби са изпратени в прокуратурата по решение и на премиера, и на президента Росен Плевнелиев.


Само по себе си отстраняването на Миланов от два сладки поста... защото не се справя с трети, на който обаче остава, си беше чист абсурд. В същото време не се каза свършил ли е нещо на длъжностите, от които е освободен. Логическото тълкуване на казаното и премълчаното води до един-единствен извод: че Румен Миланов не се е справял с никой от трите поста и не е давал свестни съвети на премиера. Абсолютна загадка е как такъв човек ще ускори и активизира работата на БОРКОР, който трябва да обединява и координира усилията на максимално широк кръг институции и представители на гражданството, след което да предлага аналитични модели за противодействие на корупцията и организираната престъпност.


Житието на Румен Миланов подсказва, че винаги може да се очаква махането му от един пост да е стъпка към заемане на друг, по-висок. Изглежда, и самият той е повярвал на тази перспектива, имайки предвид бурното си кариерно развитие. Но в последния случай дяланият камък, разполагал се добре във всички служби на МВР, падна на калъч.


В края на март Миланов, който наблюдаваше работата по проектозаконите в сектора на сигурността, лансира идеята за назначаването на втори силов вицепремиер, различен от вътрешния министър. Новият силовак трябвало да координира дейността на спецслужбите, без непосредствено да се намесва в работата им. Ръководството на МВР в лицето на заместник-министъра Веселин Вучков пък определи проекта за общ закон за сигурността като нормотворческа смес - разпокъсани текстове, неясни цели, незадоволени амбиции. А Миланов съответно беше разпознат незабавно като кандидат за този нов вицепремиерски пост, което няма как да радва титуляра Цветан Цветанов.


Усетил конфузната ситуация, в понеделник следобед (24 април) премиерът Борисов побърза да се поправи, уточнявайки, че отпада необходимостта шефът на БОРКОР да ускорява и активизира работата му, защото ще бъде освободен. Ден по-късно кабинетът одобри за един от овакантените постове - секретар на Съвета по сигурността - съветника на Цветанов Георги Кръстев. Макар и да не е заемал толкова високи постове като Миланов, Кръстев явно също е поразен като него от началнически вирус. В Националната служба за сигурност той е ръководил сектор за стратегически анализи, после става директор на дирекция Сигурност в Държавната комисия за сигурността на информацията, а от 2006 г. е в администрацията на Министерския съвет. Работата му по време на тройната коалиция няма нищо общо с разузнаването, но пък е отново шеф - началник на отдел Интеграция на ромите.


Продължава нагоре - вече с ГЕРБ, като съветник в политическия кабинет на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. А сега поема сигурността и в Министерския съвет. А допреди няколко месеца Кръстев беше спряган за най-вероятен съветник по отбраната и сигурността на президента Росен Плевнелиев. Кръстев е участвал в работните групи за изготвянето на проектите на една концепция и на две стратегии за национална сигурност (1998 г.), втората от които беше приета преди година от Народното събрание. Стратегията предизвика вълна от възмущение с проамериканското си раболепие и с липсата на независими национални приоритети.


След отстраняването на Миланов БОРКОР остава без титулярен началник, а ръководството му поема временно досегашната му заместничка Елеонора Николова. Бившата депутатка от СДС е ярък пример за безпринципност - политическата й биография протича от БКП през всички основни политически партии на прехода.


Уволнението на Румен Миланов и на Кирчо Киров едва ли предвещава дълбока промяна в дейността на спецслужбите. Няколко кадрови рокади, ако не са съпроводени със сериозно търсене на отговорност, не могат да наложат принципно различен стил на работа. Появилите се в публичното пространство коментари, че наред с опита да предложи промени в сектора Сигурност, които управляващите не желаят, Румен Миланов е упражнил натиск докладът за безобразията в НРС да не се огласява, звучат твърде правдоподобно. Подобни действия предполагат не просто уволнение от началнически постове, а пълно разследване, обвинения и тежки присъди. Кой обаче би повярвал това да се случи на номенклатурни кадри като Киров и Миланов?! И ако не се случи, какво всъщност се променя освен няколко физиономии?!


По всичко личи, че управляващите подменят тези физиономии, за да не са капо в предстоящия политически доклад на Еврокомисията през юли. Същите кьорфишеци се пускат и за реформирането на съдебната система. Но дотам. БОРКОР, който не може да заработи втора година, гълтайки милиони от джоба на данъкоплатеца за сгради, обзавеждане, техника, заплати, бонуси и други екстри, едва ли изобщо ще заработи. По простата причина, че задачата му е да прелива от пусто в празно. Може ли да се тълкува по друг начин формулировката. Иначе казано - да анализира, планира и разработва мерки и комплексни решения за предотвратяване на възможността за създаване на корупционни практики и противодействие на корупцията като цяло, както и да подпомага държавните и общинските органи, да работи за подобряване взаимодействието и координацията между тях, гражданското общество, медиите и бизнеса?


Имаме си традиция всяка новост да се изкористява за лична изгода. Главоломната кариера на о.р.ген. Румен Миланов е красноречив пример за това. Разбира се, до фаталния миг, когато шефът на БОРКОР обърна менците, за да подлее вода на силния Цветанов...

Facebook logo
Бъдете с нас и във