Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Премятат дело срещу прокурорски син

Още едно дело срещу прокурорски син попадна в шеметна въртележка заради нежеланието на обвинителите от двете най-големи прокуратури в страната - Софийската районна прокуратура (СРП) и Софийската градска прокуратура (СГП), да работят по него. Както бе съобщено миналата седмица, разследването на тежката катастрофа на бул. България, в която загинаха двама пешеходци, а една от колите шофираше синът на прокурора от СГП Венцислав Андреев, беше прехвърлено на Софийската окръжна прокуратура(СОП). Тези дни тя пое извънредно и досъдебното производство срещу сина на столична прокурорка, задържан с дрога.
Николай Колев, чиято майка Росица Рускова правораздава в СРП, беше арестуван във вторник (18 август) през нощта с близо 9 г кокаин, 12 г амфетамини и над един грам коноп. Младокът бил задържан за 24 часа в полицейския арест на Седмо РПУ, но МВР и прокуратурата запазиха случката в тайна повече от денонощие. После я потвърдиха с уговорката, че няма да дадат подробности, за да не се пречи на разследването. Александър Налбантов, шеф на СРП, която според правилата на подсъдността би трябвало да води производството, заяви, че е запознат със случая, но разследването ще поеме СГП. Проверка на Параграф 22 показа обаче, че след като е било прехвърлено там, в крайна сметка делото е поело към окръжната прокуратура. Това е станало с постановление на заместник главния прокурор Камен Ситнилски.
Първоначално Александър Налбантов поискал разследването да се води от друга прокуратура, за да се избегнат съмнения за обективността на разследването. После заместник градският прокурор Божидар Джамбазов каза пред медиите, че е уведомен за случилото се, но още не съм получил преписката и не мога да я коментирам. Дали впоследствие той лично е поискал да се отърве от делото, или е звъннал на шефа си Божидар Джамбазов, който е в отпуск, може само да се предполага, но в крайна сметка папките акостират в окръжната прокуратура.
В четвъртък (18 август) говорителят на СОП Нина Панчева каза за Параграф 22, че делото ще се води от разследващ полицай от Областната дирекция на МВР - София, под ръководството на наблюдаващ прокурор от СОП, чието име не пожела да каже. Той е дал указания за изготвяне на експертизи и за разпит на свидетелите. Досъдебното производство е образувано срещу Николай Колев, но срещу него още не е повдигнато обвинение.
Подобно премятане на дела е допустимо по закон, когато има данни, че определен прокурор или съдия може да е пристрастен към някоя от страните в процеса. Но нашенските магистрати прекаляват не от вчера с него, довеждайки употребата на тази възможност до абсурдни размери. Законът категорично няма предвид това, което си позволяват българските магистрати - цели съдилища да си правят отвод и цели прокуратури да отказват разследвания срещу хора, свързани с някой техен колега.
При подобна криворазбрана солидарност няма абсолютно никаква гаранция, че структурата, в която се прехвърля делото, ще е безпристрастна. След като се приема с лека ръка, че стотици прокурори от двете най-големи прокуратури в страната ще са пристрастни, кое дава гаранции, че колегите им от Софийската окръжна прокуратура ще разследват честно и законосъобразно? Излиза, че вместо да следи и да пресича вредните влияния и схващания, ръководството на прокуратурата ги насажда. По тази логика, ако във връзка с извършено престъпление се мерне името на върховен съдия или прокурор от Главната прокуратура, съдебната система няма да може да излъчи нито един прокурор или съдия да водят това дело. Зер гарван гарвану око не вади.

Facebook logo
Бъдете с нас и във