Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Премиерът на крака при пребит полицай

Премиерска почест получи пребития на 20 септември в Перник полицай Димитър Димитров, който се възстановява в МВР-болница. В четвъртък (24 септември) при него на крака дойде министър-председателя Бойко Борисов, придружен от генералния комисар на МВР Калин Георгиев и от заместник-министрите на вътрешните работи Веселин Вучков и Павлин Димитров.
По повод на височайшата визита в МВР-болница стана ясно, че Димитров се възстановява след черепно-мозъчната травма, а състоянието му постепенно се стабилизира, уточни директорът на болницата проф. Гено Киров.
Митко е добър полицай, много добре си е свършил работата, заяви премиерът. Когато полицаят е по-добър, вкарва престъпниците в затвора. Този човек рискува живота си, професията му е такава - да задържа най-лошите, каза още Борисов.
Премиерът уточни, че е разпоредил бързо да бъдат подготвени законови промени, които да гарантират тежки санкции срещу извършителите в случаи на нападение като това над Димитров. Посегателството над полицай трябва да се наказва строго, за да не се допуска отново, отсече Борисов. В същото време, когато полицай извърши престъпление, особено по служба, неговото наказание трябва да е по-тежко, отколкото на обикновен човек, защото той е облечен с власт и хората очакват от него да ги спасява. Всички очакват от полицая да олицетворява закона. Затова и трябва да сме безкомпромисни, когато той го престъпва, категоричен бе премиерът.
Както е известно, служителят на Главна дирекция Криминална полиция в София Димитър Димитров бе пребит в кафене на улица Търговска в Перник. Димитров, който е бивш антимафиот, бил нападнат от видния местен бандит Росен Ефремов, оглавяващ т. нар. престъпна група Център. Ченгето е водило разследването срещу бандата на Ефремов, която бе разбита преди две години в Перник. Престъпната група, наречена Великолепната седморка, държеше пазара на дрога в центъра на миньорския град.
Главатарят на бандата Ефремов е бил придружаван от авера си Йордан Харалампиев-Данчо Секирата. Той е лежал в затвора за убийство. Росен и Данчо били видимо пияни. Те набили полицая пред очите на посетителите в заведението и избягали. Удряли криминалиста в областта на главата, той е получил комоцио, от побоя едното му око е затворено. Нападателите са обявени за общодържавно издирване. През миналата година Ефремов бе задържан и за побой над служителя от Столичната дирекция на полицията Георги Райчев. Той обаче бе освободен поради липса на достатъчно доказателства. Дилърите сключиха споразумения с прокуратурата и бяха освободени. Не се споразумя само главатарят им Ефремов. Росен има пет ефективни присъди, задържан е за разпространение на дрога, побои, отвличания и изнудвания. Двамата с Данчо Секирата преди няколко години бяха замесени и в отвличането на наркодилъра от Стара Загора Олег Делев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във