Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРЕМИЕРЪТ РАЗГЛЕДА АНТИЧНО РПУ В СОФИЯ

Движението на колите по столичния бул. Тодор Александров в района на кръстовището с Константин Величков в сряда (13 август) бе затруднено за около два часа в нехарактерно за обичайните улични тапи време - по обяд. Причината бе височайшо държавно посещение в намиращото се в близост Трето районно полицейско управление (РПУ).
Облечен в дънки и сако, премиерът Сергей Станишев слезе от черния Мерцедес на НСО, за да измине пеш стотина метра и да се озове сред униформените маси. Целта на визитата, както бе оповестено, бе да види с очите си дали състоянието на полицейските участъци е наистина толкова плачевно, колкото го описват.
Домакинът, вътрешният министър Михаил Миков, пристигна десетина минути по-рано с черен джип Фолксваген Туарег. Придружен от Миков, главния секретар Павлин Димитров и шефа на СДП комисар Николай Янев, министър-председателят престоя около 45 минути зад порутените стени на строената преди 32 години антика и проведе непринуден разговор с ръководството на участъка и някои от служителите.
От шефовете и от редовите служители той научи това, което се знае от всички: че няма пари за компютри, хартия, химикалки, нови бюра, за ремонти... Обитател на сградата сподели, че търсили спонсор дори за закупуването на... столове. Миков запозна премиера с млад дознател, който по думите му се готвел всеки миг да напусне (и да отпраши към ДАНС, може би ). Вътрешният министър обяви, че е увещал дознателя да остане, но не уточни с какви аргументи.
В една от стаите с отдавна небоядисвани стени Станишев бе представен на очарователна млада дознателка. Елегантната рокля на разследващата полицайка контрастираше рязко с олющено бюро от периода на Априлския пленум, а пред нея се мъдреше пишещата машина Марица 12, закупена при откриването на сградата през 1976 година. Учудващото беше, че през цялото време въпреки картината, която се разкри пред очите му, усмивката не слизаше от лицето на премиера.
Впрочем тя слезе оттам за кратко при излизането му от участъка, където го очакваше ръководството на Атака в компания с подобаваща агитка. Водените от лидера си Волен Сидеров симпатизанти този път бяха изненадващо кротки и въоръжени само с плакати. Те протестираха във връзка с инцидента на 30 юли тази година, при който по време на митинг евродепутатът от Атака Димитър Стоянов беше задържан за кратко в ареста и излезе оттам със синини по тялото.
Както обикновено лидерът на атакистите носеше със себе си мегафон, но тъй като Станишев дойде много близо до него, Сидеров така и не го включи. Премиерът обаче се оказа подготвен за неочакваната среща с опозицията. Ако някой е превишил своите правомощия, ще бъде наказан, закани се министър-председателят по повод на инцидента със Стоянов, но добави, че всеки трябва да спазва закона и това се отнасяло както за служителите на МВР, така и за редовите граждани.
Ако се съди по изказванията на държавните мъже по време на визитата им, ще излезе, че бюджетният излишък на държавата е разтегателен. След като правителството обяви, че спрените средства по еврофондовете ще се компенсират с пари от въпросния излишък, в сряда по време на посещението в Трето РПУ от премиера разбрахме, че там ще се бръкне също и за оправянето на положението в МВР. Министър-председателят обеща: охранителна техника, компютри за дознателите, коли и други належащи за нуждите на полицията средства, че и дори... мотори. За последното обещание, изглежда, той бе подтикнат и от своето хоби - мотоциклетите, макар че пред пресата го обясни с необходимостта от по-голяма мобилност на полицаите.
Вероятно заради тясното пространство (или пък да не се уплашат от интериора) на полицейското управление, репортерите така и не бяха допуснати да огледат помещенията. Затова те използваха възможността да зададат въпросите си в краткото време, през което Станишев беше под открито небе, в люта схватка с охраната му, която едва смогваше да опази първия ни държавник да не бъде контузен от четвъртата власт. По този начин премиерът остана почти скрит от случайни минувачи и възрастни коньовичарки, накацали по балконите на околните жилищни сгради.
Освен основната сграда на РПУ-то делегацията разгледа и намиращата се през улицата паспортна служба. Съветникът на премиера Ивайло Данаилов, който разглеждаше отвън паянтовата постройка, сглобена от готови панелки и носещи железни греди, сподели пред журналисти, че е шокиран от окаяния й вид.
Шефът на Столичната дирекция на полиция Николай Янев обясни, че в момента се извършвали основни ремонти в Четвърто, Шесто и Осмо РПУ в столицата. Както премиерът, така и вътрешният министър изказаха загриженост, че проблемите са много, трупани са в продължение на години и трябва да се решават съобразно възможностите и приоритетите.
Те призоваха хората да се отнасят с разбиране към тежката работа на българската полиция, защото това е и призвание, дейност, която е в услуга на обществото. Михаил Миков припомни, че промените в МВР ще засегнат всички звена на институцията. По думите му всеки служител трябва да работи повече, а отговорността на ръководството на МВР е да издига статуса им, включително и заплащането. Идеята за диференцирано заплащане бе споделена и от премиера. След тези заредени с позитивизъм думи делегацията се качи по автомобилите си и си замина.
Така, след като ръководството на държавата изказа некои съображения за ситуацията в обикновените полицейски участъци, сега остава само да чакаме да видим как и кога думите ще се превърнат в дела.
И да проследим докога онази Марица 12 ще стои на бюрото от епохата на Априлския пленум там, в олющената стая на красивата дознателка...

Facebook logo
Бъдете с нас и във