Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРЕОБРАЖЕНИЯТА НА ЕДИН БИВШ ПОДСЪДИМ

Едно ново назначение в Министерството на здравеопазването за пореден път доказва, че амнезията не ходи по овцете, а по хората. Миналата седмица Министерството на здравеопазването се сдоби с нов заместник-министър, на мястото на подалия оставка Матей Матеев, който заемаше длъжността като кандидат на ДПС по формулата от коалиционния пазарлък 8:5:3.
За освободения пост ДПС излъчи своя човек - д-р Стоян Стоянов, досегашен заместник-управител на София-област, където беше избран също по партийна линия от квотата на движението. Откакто д-р Стоянов е кадър на Доган, може да се види и с просто око, че политическата му кариера върви нагоре, а бизнес делата му се радват на успех.
Едничкият неуспех на новия заместник-министър е в амплоато му на председател на организацията на ДПС в София - област, откъдето беше отстранен заради провал на местните избори миналата есен. На негово място беше назначена депесарската тв-звезда Тимур Халилов, който е познат на публиката от екрана на БНТ, където чете новините на турски език.
Освен провала на изборите сянка върху кариерата на доктора хвърли и загадъчната липса на 168 000 лв., изчезнали по време на предизборната кампания на движението за местните избори миналата година.
Скандалната слава на новия здравен заместник-шеф
обаче датира по-отдавна и не е свързана с дематериализирането на тези пари.
Д-р Стоянов е добре познат не само в медицинските, но и в юридическите среди в Кюстендилско не заради подвизи в борбата с човешките заболявания, а заради т.нар. докторско дело, водено в Дупнишки районен съд (ДРС) през далечната 2002 - 2003 година.
Паметливи юристи и полицаи припомнят, че сегашният заместник здравен министър д-р Стоянов заедно с колегите си - бобовдолските доктори Любомир Фролошки и Златан Василев, бяха арестувани на 7 февруари 2002 г. по време на шумна спецакция на антимафиотите в Бобов дол. Причина за акцията бе оперативната информация, че известен бандит от Югозападна България е бил обект на топлите грижи на тримата бобовдолски лекари.
Всъщност до тази информация се стигна по време на разследване на серия от въоръжени грабежи по главен път Е-79 между София и Кулата. Бандитите бяха толкова нагли, че самият тогавашен главен секретар на МВР Бойко Борисов размята пешовете на Батмановото си кожено манто по магистралата, с намерение лично да ръководи залавянето им. В продължение на осем седмици Борисов и хората му кръстосваха напред-назад без резултат, докато най-после ги огря след поредния грабеж край дупнишкото село Усойка. Там на 6 януари 2002 г. до шушка бе обрано гръцко семейство.
След този набег генерал Борисов предприе радикални мерки за залавянето на грабителите и на 7 януари в Дупница акостираха стотина тежковъоръжени служители на МВР, които започнаха масирана проверка в региона.
На 9 януари 2002 г. в РПУ- Дупница бе проведено разпознаване на задържани лица във връзка с грабежа край Усойка. Ден-два по-късно стана известно, че тартор на бандата е Ивайло Рангелов-Джинката, а разпознаваните в РПУ-Дупница са Сергей Георгиев-Руския (26-годишен столичанин, лежал в затвора през 1995 г. за грабеж) и криминално проявеният Велизар Янакиев от Кюстендил.
Ентусиазмът на професионалист № 1 в МВР тогава леко спадна, тъй като Руския извади алиби за нощта на грабежа. Подсигури му го 19-годишната му приятелка Антоанета Николова, с която двамата бяха задържани в столицата. Алиби извади и вторият разпознаван Велизар Янакиев, за който пък се оказа, че в часовете на престъплението играл карти с приятели и после се напил до козирката. Все пак операцията на МВР продължи и на 21 януари 2002 г. през нощта Ивайло Рангелов-Джинката бе арестуван в столичния чалга клуб БИАД и бе привлечен като обвиняем по делото за гръцкия обир на 6 януари.
Точно един месец след началото на операцията по разкриване и задържане на магистралните душмани, на 7 февруари, МВР се похвали с нов успешен удар срещу престъпността.
Лекарите Стоян Стоянов, Любомир Фролошки и Здравко Величков бяха арестувани
заради фалшивото алиби на Джинката за 6 януари. Според разследването това станало, като тримата заличили от бумагите в Бобобвдолската болница името на пациент и в опразнените графи попълнили трите имена и диагнозата на Джинката, както и датите на които е приет и е изписан. По време на ареста у д-р Стоянов са открити 18 155 щ. долара, с които, според МВР, той е трябвало да плати на колегите си за услугата.
По случая бе образувано следствено дело, а тримата бяха обвинени по чл.294, ал.1 и чл.311, ал.1 от Наказателния кодекс. Едната разпоредба гласи: Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания. Второто обвинение е: Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от право по чл.37, ал.1, точка 6.
Според информация от вътрешното министерство от онова време фалшивото алиби на Джинката не е първото прегрешение на докторите. Било е установено, че в документите на Бобовдолската болница най-редовно са заличавани имена на случайни пациенти, а на тяхно място са вписвани имената и данните на съответните обитатели на подземния свят. Топлите отношения на лекуващите лекари и болните бандити, според МВР-източници, датирали още от времето, когато през 90-те години на миналия век д-р Стоян Стоянов бил шеф на лечебницата в Бобовдолския затвор. След това е повишен - известно време работи в болницата към Софийския централен затвор. През 2001 г. вече е
първият собственик на приватизираната
23-а поликлиника в столицата (Диагностично- консултативен център 23 Хаджи Димитър, според регистрацията в ДАКСИ). По време на тия събития стана известно, че другият арестуван лекар Здравко Величков е братовчед на дупнишката легенда Злати Златев-Златистия.
Много скоро репутацията на ген. Бойко Борисов и на МВР понесоха нов удар. На 11 февруари 2002 г. тримата лекари напускат предварителния арест с парични гаранции: Фролошки и Величков плащат по 1000 лв., а Стоянов - цели 2500 лева. После полицията, следствието и прокуратурата не успяха да докажат, че Сергей Георгиев-Руския, Велизар Янакиев и Ивайло Рангелов-Джинката са участвали в повече от три грабежа. И делото на магистралните бандити зацикли. А през пролетта на 2002 г. Софийският апелативен съд освободи Сергей Георгиев-Руския срещу парична гаранция и той изчезна безследно. Това пък стана повод делото изобщо да бъде прекратено.
Подобна бе и съдбата на т. нар. докторско дело. В хода на разследването бе установено, че шефът на хирургията в Бобовдолската болница Любомир Фролошки и колегата му Здравко Величков са заличили името на действително болен пациент, вписан в болничните регистри, а на негово място са вписали името на Ивайло Рангелов-Джинката. Освен това бобовдолските доктори са издали на Джинката фалшива епикриза, съчинили са историята на заболяването му и са оформили цялата необходима документация, за да се удостовери един фалшив факт: че на 6 януари 2002 г. Рангелов, е бил в стационара на болницата за лечение, а не на главния път Е-79.
По-късно пред следователя по делото Фролошки и Величков признаха, че колегата им д-р Стоянов ги е помолил да извършат фалшификацията. Двамата сключиха извънсъдебно споразумение с прокуратурата и от обвиняеми се превърнаха в основни свидетели на обвинението. Така единственият обвиняем остана столичният доктор Стоян Стоянов. Той обаче се измъкна от решетките по също толкова находчив начин. Процесът срещу него започна в началото на май 2002 г. и продължи 11 месеца. На 1 април 2003 г. дупнишкият районен съдия Добринка Зафирова прие всички доказателства по делото, съгласи се, че откритите 18 155 щ. долара са били предназначени за разкриването на бобовдолски филиал на столичната 23-а поликлиника и...
оправда Стоянов по всички повдигнати обвинения
Ще протестирам присъдата на д-р Стоянов пред Кюстендилския окръжен съд, заяви публично на 1 април 2003 г. прокурорът по делото Юлиян Крумов. Това обаче така и не се случи. Филиал на ДКЦ Хаджи Димитър в Бобов дол също не се появи. А няколко месеца след разстрела на Ивайло Рангелов-Джинката (11 май 2005 г.) д-р Стоян Стоянов израсна до заместник-губернатор и вече приемаше граждани в кабинет №409 на ул. Алабин № 22 в столицата, където тупти административното сърце на област София-град.
Любопитно е да се проследи пресичането на пътищата на доктора и на един такъв виден затворник като бившия депутат и лидер на Евророма Цветелин Кънчев, известен с прозвището си Дон Цеци. През 2001 г. той беше осъден от съдия Нели Куцкова на шест години лишаване от свобода, които излежаваше ту в Софийския централен затвор, ту в общежитието за затворници с лек режим в Казичане.
Евроромският лидер със сигурност питае топли спомени за доктор Атанаска Проданова, лекарката в болницата в Софийски централен затвор, бивша съпруга на директора на затвора Димитър Райчев. Тази бивша семейна двойка, свила професионално гнездо в СЦЗ, изигра голяма роля за добруването на Дон Цеци - за което Параграф 22 е писал подробно. Благодарение на Райчев и Проданова Дон Цеци беше изведен от затворническата болница, защото се нуждаел от специализирано лечение. Кой знае защо грижите за драгоценното му здраве бяха предоставени не на някого друг, а именно на д-р Стоянов, в притежаваната от него бивша 23-а поликлиника.
Още един факт: докато беше зад решетките, циганският дон свърши една добра услуга на лидера на ДПС Ахмед Доган. За това ни напомнят съдебните хроники от 2002 г., когато Кънчев се яви като важен свидетел ( макар и като затворник) по делото Осман Октай срещу Ахмед Доган в Софийския районен съд. Както е известно, Октай беше изправил лидера на ДПС на подсъдимата скамейка заради това, че в края на 2001 г. Доган сензационно го обвини в източването на 360 000 щ. долара от касата на ДПС. С парите Октай си купил луксозна вила на Лазурния бряг, според твърденията на Доган.
Свидетелят Дон Цеци обяви на всеослушание, че в предизборната кампания през 2001 г. бил дал на Октай 100 000 лв. за коалицията ДПС - Евророма, които обаче изчезнали. Месец след изборната победа на НДСВ Цветелин Кънчев поискал разписка за сумата от лидера на движението Ахмед Доган, който му обяснил в личен разговор, че в касата на ДПС не са постъпвали никакви такива пари. Така контрата остана в Октай, който беше обвинен за кражба на пари и от Доган.
Каква е истината за 100 бона знаят малцина. Историята сочи, че въпреки показанията на Кънчев срещу набедения за крадец Октай отлюспеният от ДПС активист осъди бившия си приятел и партиен лидер Ахмед Доган за клевета и бе обезщетен с един лев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във