Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пресяват промените в съдебния закон

Нов кръг от обсъждания на промени в Закона за съдебната власт организира тази седмица правосъдният министър Диана Ковачева. Поредната среща с представители на неправителствени организации(НПО), сред които и професионални - като Съюза на юристите, Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите, е била посветена на структурните промени във Висшия съдебен съвет (ВСС), на номинациите и избора на негови членове. Декларираната цел е вечно непостижимото гарантиране на максимално прозрачни и публични процедури за номиниране и за избор на членове на съвета.


Ковачева провежда такива срещи от началото на годината, но все още не е подсказала какво е конкретното становище на министерството и какво ще внесе като законопроект. Съгласно първоначалната договорка текстът трябваше да бъде изготвен от Съюза на съдиите, а при обсъжданията с другите неправителствени организации да бъде постигнат широк консенсус. Очакванията за сериозни промени обаче не се оправдаха и стана ясно, че на фокус е основно ВСС заради последните констатации и препоръки в междинния доклад на Европейската комисия. Правосъдното министерство обяви тогава, че Ковачева е възложила на НПО-тата да изготвят свои становища за първи пакет от промени в статута, структурата, модела и избора на членове на ВСС, както и за правила за кариерното израстване на магистратите. Това направиха Съюзът на съдиите и асоциацията на прокурорите.


По-късно пък стана ясно, че в министерството е създадена и работна група, но въпросните неправителствени организации не са поканени за участие. В нея влизат представители на двете върховни съдилища, на Главна прокуратура и на ВСС. Сега става очевидно, че тази група извършва паралелна дейност, но все пак последната дума по законопроекта ще е нейна. Според съобщение на пресслужбата на министерството от тази седмица работната група разглежда предложения на неправителствения сектор, обобщава становища на различни институции, търси консенсус за изготвяне на проект по тези особено важни въпроси. На неправителствените организации е даден срок до края на седмицата да изпратят всичките си предложения, а намеренията на министерството са окончателният проект за промени в съдебния закон да е готов до 28 март.


Интересно е дали ще бъдат приети някои екзотични препоръки от Брюксел за прозрачност в дейността на ВСС, като например наред със своевременното обявяване на дневния ред на заседанията му, предоставяне на информация за заседанията на комисиите му сбирките на съвета да се излъчват на живо в интернет. Съюзът на съдиите вече предложи ВСС да не е постоянно действащ орган, работата му да бъде подпомагана от постоянни комисии от магистрати и да се формират две независими колегии - едната на съда, друга - на прокуратурата и следствието. Към всяка от тях да има постоянни комисии по атестиране, по професионална етика и по дисциплинарна отговорност, в които влизат съдии и прокурори. Предлага се още членовете на ВСС от съдийската колегия да се избират пряко от общото събрание на съдиите в страната. Настоява се председателите на съдилищата и ръководителите на прокуратурите да бъдат предлагани съответно от съдиите, прокурорите и следователите от съдебния район.


Предложенията на Асоциацията на прокурорите включват нови правила за избор на парламентарната квота във ВСС. Според тях съставът й трябва да бъде намален от единайсет на седем човека, за да не може да доминира при гласуванията в кадровия орган на съдебната власт. Предлага се още в тази квота задължително да влизат действащи магистрати. Прокурорската асоциация одобрява предложената от Съюза на съдиите процедура за издигане на кандидатури и избор на членове на ВСС от парламентарната квота, но настоява решенията да се вземат с мнозинство от 2/3 от депутатите. С цел по-широко представителство на различните нива в съдебната система прокурорите предлагат да се намали изискваният минимален стаж от членовете на ВСС от 15 на 10 години, а едно и също Народно събрание да не може да избира два последователни състава на съвета. Асоциацията иска промяна в правилата за провеждане на конкурси и атестации, но не уредена във вътрешни актове, а да е част от съдебния закон. Прокурорите предлагат всеки кандидат да може да обжалва оценката от атестацията си, ако не е съгласен с нея, както и да може да обжалва пред ВСС оценката от събеседването въз основа на стенограмата от него.


Пълен е обаче разнобоят между двете професионални организации по отношение на статута и структурата на ВСС. За разлика от съдийския съюз, прокурорската асоциация застава в защита на постоянния статут на ВСС, както и срещу разделянето на съвета на две колегии. Според прокурорите членовете на ВСС без постоянен статут ще са по-податливи на политически влияния, а магистратите ще са зависими и от административните си ръководители. Съпротивата срещу съвет от две колегии пък отразява страховете на прокуратурата, че това е първа стъпка към изваждането й от съдебната система. В това отношение позицията на прокурорската асоциация е по-твърда от тази на главния прокурор Борис Велчев. Той възприе отдавна идеята за две отделни колегии в съвета, но подобно на колегите си не иска и да чуе прокуратурата да бъде извадена от съдебната система. Както и повечето от членовете на ВСС Велчев е категоричен и в мнението си, че кадровият орган трябва да остане постоянно действащ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във