Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Престижно

Пореден съдебен скандал: окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев е пред уволнение по искане на Главния, на Борис Велчев. Не става реч за лоша дисциплина, а за подслушване на висши магистрати и политици за лични цели. Ванчев узнал тайните им, след като поръчал нелегалното СРС в опит да реши личен проблем с колега магистрат. Той се оказа председателката на Хасковския районен съд Миглена Тянкова, негова интимна спътница.(виж стр. 2)


Велчев рядко посяга на свои хора и в случая не е имал избор. Дисциплинарното производство ще е за уронване на престижа на съдебната власт. Но той е най-уроненото нещо в държавата и наказанието на Ванчев не е новина. Не защото деянието му не е наистина скандално, а защото стотици негови колеги са овършали този престиж до шушка.


Интересните неща са други. Например кои са подслушаните магистрати и политици и какво са си говорили тези хора с Тянкова. Зер магистрати и политици не могат да имат вземане-даване по конституция. Записите обаче не са направени по легалния за СРС начин, значи не са доказателства. Прослуша ги само Висшият съдебен съвет, който мълчи ужасен от чутото.


Други едни записи още не са прослушани и тровят съня на записаните. Бившата прокурорска секретарка Димитринка Калайджиева проговори от Лондон в наш всекидневник по повод делото за убийството на адвокатката Надежда Георгиева. Калайджиева твърди, че е тероризирана заради записи, правени от Георгиева. Адвокатката подслушвала и записвала високопоставени личности, магистрати. Записаните пък смятат, че касетите са у Калайджиева и отправят свирепи заплахи.


Въпросът е колко струва понятието престиж на съдебната власт в тази съдебно-криминална лудница. И как той да отлепи дъното, щом като престъпността в съдебната система е признак за душевно здраве.

Facebook logo
Бъдете с нас и във