Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Престрашиха се!

Първите кандидати за съдебен инспектор вече са факт. Съюзът на съдиите в България (ССБ) оповести в четвъртък (13 март) кандидатурите на две дами: Вера Чочкова, която е наказателен съдия в Софийския градски съд, и Теодора Точкова - председател на Административния съд в Хасково.


Двете съдийки са единствените до момента магистрати, които са изразили съгласие да влязат в битка за поста главен инспектор на ИВСС.


Публичното изслушване на номинираните е насрочено за 21 март (петък) и ще се състои в Конферентната зала на Съдебната палата, а отделно ще може да бъде проследено и на живо в интернет. До 20 март могат да бъдат задавани всякакви въпроси към номинираните на електронтната поща на ССБ [email protected] Едва след това обсъждане ССБ ще вземе решение дали да номинира официално двете дами от името на съсловната организация.


Още преди ССБ да обяви старта на процедурата по избор на свои номинации, ГЕРБ заяви, че партията ще застане зад всеки човек, който съсловната организация предложи. Изборът на нов главен инспектор обаче може да стане с гласовете на 2/3 от депутатите в НС. Така че дори и двете дами да бъдат официално номинирани и представени в парламента, изборът на която и да било от тях очевидно ще зависи и от гласовете на управляващите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във