Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, А НАКАЗАНИЕ?

Конкурсът за отдаване под наем на стадион Юнак не е редовен, защото са нарушени Законът за държавната собственост и Законът за младежта и спорта. Те забраняват публична държавна собственост да се отдава под наем или под аренда, както и подобни обекти да се използват за цели, различни от спортните. В хода на предварителното разследване е установено, че е нарушена и процедурата, защото конкурсът не е обявен по законния ред, а участниците в надпреварата са имали само един ден за подаване на документи - 27 април 1998 година. По тази причина срещу шефа на тогавашния Комитет за младежта и спорта Цвятко Барчовски е повдигнато обвинение по чл.283а от НК, който гласи: Длъжностно лице, което при наличие на предвидените в нормативен акт условия, необходими за издаване на специално разрешение за осъществяване на определена дейност, откаже или забави извън предвидените по закон срокове неговото издаване, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба в размер до петстотин лева....

Главният архитект на София Стоян Янев е издал разрешение на МК Ялта за монтиране на шапитото над стадион Юнак. Импровизираният и тесен вход на съоръжението не е позволявал безопасното преминаване на посетителите при масови прояви и затова често в дискотеката е имало блъсканици и опасно струпване на посетители. Янев е обвинен за извършено престъпление по чл.282, ал.2 от НК, който гласи: Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят значителни вредни последици, или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години.

Кметът на район Средец инж. Емилиян Тодоров е издал удостоверение за регистрацията на търговския обект дискотека Индиго на 8 декември 1998 година. Издаването на това удостоверение е в нарушение на Наредбата за реда за провеждане на търговска дейност на територията на Столичната община, в която са посочени задължителните изисквания за регистрацията на всеки търговски обект. Собствениците от МК Ялта не са разполагали с част от нужните документи, като най-важната липсваща бумага е одобреният проект за преустройството на бившата ледена пързалка в дискотека. През 2001 г. кметът на Средец - Емилиян Тодоров, отново регистрира незаконната дискотека Индиго като търговски обект и издава необходимото удостоверение. Освен това той издава и необходимия лиценз за продажбата на вина, спиртни напитки и тютюневи изделия в дискотеката. По писмено разпореждане на прокуратурата следствието повдига срещу Емилиян Тодоров обвинение по чл. 282, ал.2 от НК, което година по-късно е прекратено поради смъртта на Тодоров.

В хода на предварителното разследване е установено, че през 2001 г. собствениците на дискотека Индиго получават лицензи за продажбата на вина, спиртни напитки и тютюневи изделия и от столичния кмет Стефан Софиянски, но по устно разпореждане на Върховната касационна прокуратура срещу него не е повдигнато нито едно обвинение.

Въпреки че е съвършено незаконна, дискотека Индиго е имала разрешение за работа и от Националната служба за пожарна и аварийна безопасност (НСПАБ) на МВР. Как е издадено това разрешение обаче никой не е изяснявал, защото според следствието този факт нямал причинно-следствена връзка със смъртта на децата. Което не е вярно, защото в подобни заведения влизането и излизането (в случай на опасност) трябва да е еднакво лесно и безпроблемно.

На 7 юли 2000 г. правителството на ОДС преобразува Комитета за младежта и спорта в Държавна агенция за младежта и спорта и назначи синият депутат Симон Спасов за наследник на Цвятко Барчовски. По време на смяната по върховете в ДАМС неизвестни (все още) чиновници са решили да прочистят и част от документацията, останала след Барчовски. Именно тогава са изхвърлени и документите, с които през 1998 г. в конкурса за стадион Юнак е кандидатствал и генералният секретар на Българския кърлинг съюз - Любомир Велинов. Човекът е научил за документното произшествие от свой познат, участвал в конкурсната комисия. След това веднага е отишъл на ул. Иван Вазов и в една от кофите, в които ДАМС изхвърля боклуците си, е открил не само своята конкурсна документация, но и куп още интересни бумаги. Неговите находки обаче така и не събуждат вниманието на прокуратурата, която не разрешава на следствието да ги изиска и да ги приложи към материалите по делото за трагедията в Индиго.
Според официалната информация, подсъдимите Анри Силаги и Георги Василев се водят бодигардове в дискотека Индиго и като такива носят персонална отговорност за инцидента. Според онези материали по делото, на които умишлено не се дава гласност, обаче двамата не са никакви бодигардове, а най-обикновени портиери. По време на предварителното разследване е било установено, че нито управата на дискотека Индиго, нито нейните собственици от МК Ялта са сключил договор с лицензирана фирма за охрана. А това означава, че от 1998 г. до 2001 г. за вътрешния ред и сигурността в дискотеката са се грижили самозвани пазванти, за които спазването на нормативната уредба е било последна грижа. Другото последствие от този факт е, че нито един портиер по света не е длъжен да осигурява реда пред и във заведението, нито пък да бди за сигурността на посетителите. Тоест - Силаги и Василев трудно ще бъдат осъдени за причиняване на смърт по непредпазливост.
По време на разследването е установено, че в средата на месец май 2001 г. заместник-председателят на ДАМС Борислав Михайлов (по онова време титулярният шеф на агенцията е в отпуск заради предизборната кампания за 39-ото Народно събрание) е подписал анекс към договора за наем на стадион Юнак и е оставил Индиго да работи още една година. Днешният президент на Българския футболен съюз обаче не е привлечен като обвиняем по делото, защото някой от Върховната касационна прокуратура устно е разпоредил на двамата прокурори по делото изобщо да забравят за Михайлов. А това не е съвсем в реда на нещата, защото ако Борислав Михайлов не бе подписал анекса, през август-септември 2001 г. дискотека Индиго щеше да бъде затворена завинаги, а седемте дечица и до днес щяха да са живи и здрави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във