Параграф22 Daily

Управляващите пак избиха рибата

Престъпност няма, но ВМРО си иска въоръжените милиции

Тазгодишният бюджет на МВР е близо 1.7 млрд. лева. И пак силиците му не стигат за охрана на селата...

S 250 47ad6192 436e 4182 ac95 8347fdaf5cf7
S 250 f229ddb7 4c53 4b3e 8e3a df7b58d80848

Докато правителството се чуди откъде да подхване борбата с китайската напаст, депутатите от управляващата коалиция продължават да я карат през просото.

На 11 март (сряда) ни в клин, ни в ръкав Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред одобри на второ четене безумната идея на ВМРО, според която към МВР трябва да бъдат създадени доброволни отряди.

Според вносителите на законопроекта - начело с фронтмените на ВМРО Искрен Веселинов и Александър Сиди - членовете на въпросните отряди

ще оказват съдействие на полицейските органи,

на пожарната и на гражданската защита (макар и да са под една шапка, тези две структури имат съвършено различни задължения и отговорности).
Това съдействие може да бъде оказвано индивидуално или чрез участие в доброволно формирование. Като най-специфичното изискване към бъдещите доброволци е те да са преминали професионално обучение и придобият правоспособност за упражнявоне на "охранителна дейност по опазване на обществения ред".

Като се абстрахираме от фактът, че вносителите на проектозакона и членовете на парламентарната комисия по вътрешна сигурност решиха да реанимират идеята за доброволните милиции (виж карето) в най-неподходящия момент, търсим отговор на класическия болшевишки въпрос "Кому выгодно?" Не с идеята да се заяждаме, а защото проектът на "воеводите" е пуснат по процедурното трасе гол като пушка -

без мотиви, без финансова обосновка, без оценка на въздействието,

без обществено обсъждане. 

Според официалните становища на т. нар. компетентни органи - МВР, прокуратурата и ДАНС, мафия в България няма, а класическите "занимания" на организирана престъпност - рекет, побоища, поръчкови убийства, палежи, бомбени атентати и т.н. - отдавна са блед спомен за неприятно минало.  

Според публичните изявления на главния прокурор Иван Гешев, откакто той е поел поста преди няколко месеца, резултатите от борбата с битовата престъпност дава все по-положителни резултати. В смисъл такъв, че след серията от хайки и акции, проведени под негово ръководство, поне в десетина района на страната вече е настъпил траен мир. 

Така че, ако трябва да обобщим с днешна дата, волята на прокуратурата и вътрешното министерство да прочистят т. нар. глуха провинция от апашите и джамбазите би трябвало да е достатъчна, а идеята за реанимирането на милициите - погребана. Или поне прибрана във фризера докато мандатът на Иван Гешев не приключи. 

Другата страна на "медала" е финансовия.

За никого тайна, че поне от 20 години "количеството" на служителите в МВР се движи между 48 000 и 50 000 души. За сметка на това, разходите му непрекъснато хвърчат нагоре: от 600-700 млн. лв. през 2005-2006 г.,

до умопомрачителните 1.7 млрд. лв.,

заложени в тазгодишния му бюджет!

Като прибавим тук и парите за издръжка на прокуратурата, следствието и съда, които трябва да пращат разбойниците по затвори и "тухларни" - сметката излиза прекалено солена - около 2.6 млрд. лв. суха народна пара.

Хич да не е, но колко би струвало споменатото преди малко професионално обучение на доброволците охранители? Хеле пък, ако изведнъж решат и се запишат 10 000-15 000 души? Откъде точно ще дойдат средствата, ако "цената" на един обучаем е 100 лв. - за хонорар на преподавателя и за учебните помагала?

Ами униформите и екипировката им колко би струвала? Или ще бъде възродена и практиката на кварталните патрули от епохата на ранния социализъм:

нахлупваш каскета, връзваш червена лента на ръкава,

стискаш дебелата точилка и си готов?

Всъщност, дали вносителите на проектозакона за "народните милиции" си дават сметка в каква интрига забъркват коалиционния си партньор и лично неговия лидер Бойко Борисов? Едно на ръка, че ако идеята на ВМРО мине и през пленарна зала - насред икономическите и финансовите трусове, задаващи се заради китайския вирус - в средата на годината той ще трябва да извади поне три-четири милиона лева за обезпечаване на бъдещите полицейски помагачи?

Кахърите идват от друго!

В проектозакона пише, че е забранено чрез доброволческите структури да се прикриват тайни и военизирани структури.

Това е добре! Даже е прекрасно. Но защо в авторите и вносителите на проектозакона не са се опитали да дефинират - поне в работен вариант - какво означава "тайна структура" и какво "военизирана структура"?

Ако съдим по праволинейната логика, типична за българския политик, най-вероятно трябва да имаме предвид или

масонските ложи и хард патриотичните организации,

подвизаващи се под формата на съюзи и асоциации на бившите офицери от армията, МВР и специалните служби.

Ако разгледаме проблема като нормални граждани обаче най-вероятно става дума за нещо друго. Защото каква би била пречката един масон да се запишеше във ВМРО-милицията, след като негови братя по мистрия и отвес са депутати, министри и магистрати?

И защо на бивши военни, членуващи дори в идеологически агресивна патриотична формация, да им е забранено да стават доброволци, а пък на футболните ултраси, обикновените фитнес бабаити и на рокерите да им е разрешено?

Много въпроси, никакви отговори.Чудно защо ли...

 

 


Що е то милицията като такава...


Опълчение - нередовна част с военно предназначение, съставена от цивилни граждани, свикана във връзка с вътрешна или външна военна опасност. За първи път такива части са създадени в древна Гърция и Рим.

Неправителствена въоръжена група (или армия), преследваща свои цели с въоръжени средства. Пример за такава милиция в съвременността е Хизбула.

Полицейските сили в няколко от републики на бившия Съветски съюз.

 Народна милиция - полицейските сили в НРБ и други страни от бившия Варшавски договор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във