Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Престъпността качи МВР на разпятието

Страстната великденска седмица отшумя, но МВР продължава да виси на разпятието и няма изгледи да възкръсне. Ръководството на вътрешното министерство упорито отричаше, че в страната има ескалация на престъпността и на поръчковите убийства. Но реченото е едно, стореното - друго: в столицата падна поредният прострелян. Жертвата, дръзнала да наруши омиротворения делник на МВР-шефа Цветан Цветанов, изпълнен с тиха радост и песни на Веселин Маринов, е 40-годишният Драгомир Бицов.


Сякаш за да не помрачат празничните дни на началника си, служителите от пресцентъра на ведомството не обелиха и думичка за убийството, което по неофициални данни е станало още на Разпети петък. Според пиар експертите на Цветанов причината за мълчанието им била, че не било ясно дали в случая става въпрос за убийство, или за естествена смърт. Та заради това смъртта на Бицов не била отбелязана в информационния бюлетин на полицията.


Драгомир Бицов (40-годишен) е бил убит в дома си ул. Стадиона №7в кв. Горубляне . Тялото му е открито на 14 април сутринта. Според неофициалната информация приятел на Бицов безуспешно го търсил по телефона и отишъл на място. Около тялото на Бицов нямало следи от борба, нито кръв и човекът помислил, че Бицов е получил инфаркт. Той сигнализирал в полицията и били изпратени екипи на Бърза помощ и от Седмо РПУ. При първоначалния оглед не са били открити следи от насилие. При аутопсията обаче съдебният лекар установил, че мъжът е застрелян в главата с един куршум от 22-и калибър. Тогава е направен повторен оглед.


Домът на Бицов на ул.Стадиона, където той живеел със съпругата и децата си, е бил снабден със система за видеоконтрол. Сградата е окичена с видеокамери, които записвали всичко, което се вижда в района. Техниката се командвала с дистанционни устройства. Вътре в къщата също са разположени камери.


Според оскъдната информация по случая при повторния полицейски оглед на мястото е установено, че липсва харддискът от компютъра, където са се съхранявали записите от охранителните камери. Той се е намирал на втория етаж на къщата. Изчезналите записи от камерите значително улесниха работата на разследващите, тъй като това доказва, че извършителят много добре е познавал разположението на къщата и е знаел къде е компютърът.


В късния следобед в сряда (18 април) шефът на столичната дирекция на МВР старши комисар Валери Йорданов обяви, че във връзка със случая е задържан 40-годишният Георги Георгиев, криминално проявен и осъждан. Той не е от столицата и е направил самопризнания, уточни комисарят.


В четвъртък (19 април) вътрешният министър Цветан Цветанов се похвали в Дупница, че за разстрела на Бицов арестуваните са двама. След като разговарях с Валери Йорданов, директор на СДВР, и от разговорите, които сме водели с прокурора, по всяка вероятност само на едно от лицата ще бъде повдигнато обвинение за убийството на човека от Горубляне . Вторият може би ще бъде свидетел, заяви вътрешният министър.


Според МВР причините за убийството в Горубляне са лични. Директорът на СДВР Йорданов уточни в четвъртък, че в случая става въпрос за типичен любовен триъгълник, завършил с отстраняването на Бицов. В такива тежки престъпления винаги парите и любовта са основните мотиви, сподели комисар Йорданов. Съпругата на Бицов е била в близки отношения с убиеца му Георги Георгиев, разкри шефът на СДВР.


Макар и със закъснение, старши комисар Йорданов отрече тиражираната ден по-рано информация, че Бицов е бил свързан с групата, която МВР залови при спецакция Лихварите на 25 май 2010 година. Той не е криминално проявен, обяви комисарят.


За радост на разследващите случаят в Горубляне бързо стигна до успешна развръзка, предопределена от очевидни и категорични улики. Разкриването на убийството на бизнесмена Драгомир Бицов обаче не може да заличи впечатлението, че все пак в последните месец-два се наблюдава ескалация на престъпността. След разстрелите на Кирил Кирилов-Шкафа от групата на Наглите, Васил Лазов, благоевградския букмейкър Йордан Динов, обира в банковия клон в Студентски град за капак се случи и перфектно организираният въоръжен грабеж на 2 млн. лв. от инкасов автомобил на пътя между Севлиево и Габрово в навечерието на Великден.


В поредицата от очевидно поръчани от организираната престъпност покушения и обири се наредиха и две хорор -находки, от които настръхват косите. В последния почивен ден от празниците в изоставена обществена тоалетна в столичния кв. Княжево бе открит разфасован труп на мъж на видима възраст около 50 години, без никакви документи за самоличност. Тялото е било поставено в чували. Частите са в доста напреднал стадий на разложение, смъртта е настъпила преди минимум два месеца, заявиха съдебни медици. Не са открити следи от огнестрелни рани, но има белези от насилие.


Докато случаят с разстреляния Бицов в Горубляне се развиваше с главоломна бързина, откъм най-голямата спалня в столицата ж.к. Люлин също долетя вест за ужасяваща находка. Човешки череп и кости бяха открити в изоставена сграда на столичния квартал. Останките са намерени от столичанин, който разхождал кучето си между 6-и и 7-и микрорайон на Люлин, близо до известен хипермаркет . След огледа на криминалисти и служители от Девето РПУ никой не можеше да внесе повече яснота по случая. От пресцентъра на СДВР само заявиха, че към момента не е ясно дали става въпрос за убийство и не могат да дадат повече информация.


И докато криминалните събития пълнят рубриките на информационните агенции и вестници, висши представители на МВР се запознават с добри практики в борбата с престъпността в чужбина. Една такава делегация посети Мюнхен, за да участва в 17-ия конгрес Ден на превенцията на престъпността. МВР беше представено от началника на кабинета на министъра на вътрешните работи Бойко Славчев, от директора на Главна дирекция Криминална полиция Ангел Антонов, от шефа на ГД Охранителна полиция Милчо Енев. В групата са още шефът на Областната дирекция в Кюстендил Георги Джоглев и деканът на факултет Полиция в Академията на МВР Бойка Чернева. Между другото, мотото на конгреса е повече от любопитно: Да живеем сигурно в града и провинцията. Ха дано...!

Facebook logo
Бъдете с нас и във