Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Преуреждат бонусите в съдебния закон

Циркът около промените в Закона за съдебната власт продължава. В сряда (20 юни)Народното събрание застана зад наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху т. нар. кариерни бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС)и на съдебния инспекторат - правото да се завърнат след края на мандата си на по-високи постове от заеманите преди това. Този текст е най-незначителният от предизвикващите спорове, включително и с Брюксел, но Плевнелиев върна единствено него. С подкрепата на ветото му депутатите го връщат за ново разглеждане, но не за да премахнат възможността за кариерно израстване на бившите съдебни началници, а за да я уредят по друг начин.


Решение ще се търси в съгласие с опозицията. Това даде да се разбере председателката на правната комисия Искра Фидосова. Тя заяви, че подкрепя това, което казаха и колегите вляво, и колегите от нашата парламентарна група. Според нея проблемът бил създаден преди четири години и трябвало да бъде решен. Съответно отляво и отдясно се съгласиха, че идеята е да има стимул и мотивация за тези, които предстои да бъдат номинирани за членове на следващия ВСС и инспектората. Целта била съставът им да бъде попълнен с мотивирани магистрати, които да нямат притеснение за своето кариерно израстване.


Фидосова внесе за пореден път уточнение за понятието бонуси. Не били бонуси, а даване на възможност и изравняване на тези магистрати с останалите, защото по времето, в което са членове на ВСС или ИВСС, те не са магистрати и затова не могат да се явят на атестация. Класната на ГЕРБ предупреди, че трябва да бъде измислена разпоредба, която да не позволява неясноти. Не трябва да създаваме текст, който може да предизвика във ВСС нови спорове като настоящия - дали член може да бъде назначен на длъжност по-висока от заеманата, след като в сега действащия закон е записано, че се назначава на длъжност не по-ниска от тази, която е заемал преди да бъде избран за член на ВСС или на инспектората. Може да запишем, че ВСС може да прецени, но трябва да сме наясно, че трябва да има точни и ясни критерии, за да не стане по-лошо, каза Фидосова.


От думите й се разбира, че решението трябвало да се намери в следващите няколко дни. Причината е, че управляващите бързат да отчетат поправките в съдебния закон пред Брюксел преди изготвянето на юлския доклад. Далеч по-интересно е обаче обещанието на Фидосова ГЕРБ да не окупира парламентарната квота от 11 души в съвета. Ще подкрепим и кандидати на опозицията. Нито ще узурпираме, нито ще се борим за 11, нито за две трети, нито за половината от тези гласове. Бъдете спокойни!, провикна се щедро Фидосова. Жестът й обаче никак не се връзва с твърденията на управляващите, че участниците в бившата тройна коалиция носят цялата вина за състоянието на съдебната система. Излиза, че принципът е всички да имат свои хора във ВСС и да ги активират, когато им потрябват.


nbsp;


nbsp;


Докато депутатите мислят нова редакция на бонусите за ВСС, правосъдният министър Диана Ковачева продължава да брани яростно отказа да се въведе пряк избор на членове на ВСС от магистратската квота. Съвместно с вътрешния министър Цветан Цветанов Ковачева направи визита в Брюксел. В навечерието на предстоящия решителен юлски доклад двамата министри занесоха 500 страници описания за напредъка ни в последните пет години по механизма за сътрудничество и оценка. Описани били постиженията ни в борбата с корупцията и организираната престъпност, в работата на съдебната власт и мерките в законодателството.


От изявления на двамата министри стана ясно, че Европейската комисия е вдигнала ръце и вече не настоява за въвеждане на прекия вот. Ковачева увери, че имаме абсолютно разбиране и пълна подкрепа от страна на Катрин Дей и нейния екип. Те изразили съгласие, че страната ни има напредък. Цветанов пък заяви, че Европейската комисия ясно е определила като право на всяка държава в ЕС да приема съответното законодателство. Цветанов направи и странното заключение, че не е важно каква ще бъде оценката (в доклада), а какви са реалните резултати в борбата срещу организираната престъпност и какви са реалните реформи в съдебната система, за да може обществото и Европейската комисия да бъдат удовлетворени от действията и политическата воля на сегашното българско правителство. По думите му в общата петгодишна оценка ще се види в кои периоди е имало възход и кога е имало спад.


Всичко това подкрепя създалото се в последните месеци усещане, че управляващите нямат намерение да изпълняват неудобни препоръки на Брюксел, както и надежда докладът да е положителен. Според Ковачева обобщеният доклад щял да бъде добра основа за началото на разговори как ще продължи партньорството между страната ни и Еврокомисията, както и между България и останалите държави в Евросъюза. Той щял стане основа и за оценката доколко този механизъм е бил успешен по отношение на България. Интересно какво ще се прави, ако се прецени, че механизмът е безуспешен, в което са убедени повечето българи...

Facebook logo
Бъдете с нас и във