Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРЕВАНТИВНО

Бдителен гражданин от Костинброд предаде тези дни на Националния исторически музей (НИМ) бронзов бюст на Васил Левски, изработен от видния скулптор Петър Балабанов, творил между 20-те и 40-те години на ХХ век.
Човекът го намерил захвърлен сред железата в пункт за вторични суровини. Шефът на музея проф. Димитров отказва да върне бюста на институцията, откъдето е откраднат. И правилно. Още повече че това място засега е неизвестно. Похвалното (за гражданина от Костинброд) е, че той откупил скулптурата от пункта за старо желязо, за да я предаде на музея. Оценили му я на килограм, подобно на меден проводник или на капак от улична шахта. Така собственикът на склада си върнал парите, с които я откупил от крадеца, може даже да е излязъл на печалба. Наскоро пък задигнаха Рибния буквар на Петър Берон от къщата му музей в Котел и го замениха с фототипно издание.
При пълното безхаберие към сигурността на културно-историческите ни ценности нищо чудно в скоро време да изчезнат кубетата на църквата Александър Невски или паметникът на Цар Освободител пред Народното събрание. И да ги намерят на парчета в някой склад за вторични суровини. Така че най-добре, докато не е станало късно, да заменят всички по-ценни старини, с които се гордеем, с евтини копия от евтини материали, които да не съблазняват крадците. А всички оригинали да ги натъпчат в НИМ при професор Димитров. А защо не и в останалите сгради на комплекса Резиденция Бояна. Там поне има добра охрана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във