Параграф22 Daily

§22 Анализи

Президентът получи коз срещу кандидатурата на Иван Гешев

Висш адвокатски съвет
S 250 31ffab57 257b 45a4 9c19 00a8f2b17aaa

С позицията си срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор от сряда (18 септември), Висшият адвокатски съвет постигна едновременно две неща: на първо място обедини както никога досега мненията на вечно спорещите фракции в адвокатурата. И второ - ВАдС даде първия сериозен аргумент, с който президентът Румен Радев може да откаже да подпише указа за назначаването на Гешев. Просто защото измести спора за пригодността му за бъдещ главен прокурор от политическата плоскост (където дебатът беше насила натикан), върху професионалната.  

Да припомним какви бяха основните аргументи на адвокатите, дали повод да стигнат до следното заключение:"Висшият адвокатски съвет счита, че г-н Иван Гешев не притежава нужните качествата, за да може отговорно, професионално, безпристрастно, справедливо и при спазване на принципа на законност и на върховенство на правото да осъществява функциите на главен прокурор на Република България".

На първо място адвокатите сочат като абсолютно неприемливи и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата разбиранията на кандидата, отразени в концепцията му, че липсата на справедливост "няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона", съчетана с идеята на кандидата за промени в наказателния процес, който бил твърде формален", защото поставят под съмнение основния конституционен принцип за върховенството на закона. Адвокатите не приемат и изявления от вида, че те "взимат пари от хората, които защитават, независимо каква е истината". Невъзприемчивостта към критиките към работата на прокуратурата също се отчита като черта, неподходяща за един бъдещ главен прокурор. Освен това "прокурорите не могат да коментират факти и обстоятелства, касаещи текущи дела, а още по-малко публично да оповестяват вината на лица, за които няма влязла в сила присъда", припомнят от ВАдС.

Всичко това са аргументи, в които няма политика. Няма и как ВАдС да бъде обвинен, че защитава права на подсъдими олигарси - най-малкото, защото това е орган на една професионална общност, наброяваща близо 15 000 души, а огромната част от тези хора, които подкрепят становището на ВАдС, са виждали споменатите олигарси само на снимка във вестника.

Какво следва оттук-нататък? Вероятността Гешев да се оттегли от надпреварата заради критиките, които отнася, изглежда напълно нереалистична. Също толкова нереалистично изглежда и кандидатурата му да не събере необходимото мнозинство от 17 гласа във ВСС - особено при липсата на каквато и да било конкуренция, а и при сегашното "разположение на силите" в съвета. Така че е почти на сто процента сигурно, че Гешев ще бъде избран за главен прокурор от Пленума на ВСС.

Оттам обаче процедурата ще отиде в ръцете на президента, който трябва да подпише указ за назначаването. Но може и да не го направи.

Румен Радев може да се възполза от топката, която му подадоха от ВАдС. Точно поради чисто професионалния характер на мотивите в становщето на ВАдС, а и в независимостта на адвокатурата от котерийните битки в съдебната власт, тази декларация може да се превърне в основен аргумент за президента, за да откаже да довърши фактическия състав по назначението на Гешев с мотива, че кандидатурата му не е безспорна и разделя обществото, включително и професионалните среди на юристите.

Така процедурата ще се върне отново във ВСС - както това вече се случи при назначението на Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд.

А после - какво? Във ВСС вероятно отново ще се разгорят същите спорове, които предхождаха повторното гласуване на Чолаков - дали процедурата да започне съвсем отначало, както предвиждат правилата на ВСС за избор на тримата "големи" в съдебната власт, или само да се подложи на повторно гласуване вече излъчената кандидатура. И вероятно отново ще се стигне до същия извод, че няма особено значение какво пише в правилата на ВСС, след като в закона изрично е посочено, че нова процедура се започва само ако президентът върне предложението и няма повторно предложение за същия кандидат...

Така ВСС просто ще прегласува предложението за Гешев и отново ще го прати на президента. Който, според конституцията, няма право да го върне отново - в чл. 129, ал. 2 от основния законе записано, че  "президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение".

В конституцията обаче липсва срок, в който президентът да е задължен да се произнесе - не е предвидено ограничение на времето, в което той може да забави указа си. Няма орган, нито ред, по който да може да се принуди президента "да се забърза". Не съществува  "мълчалив отказ", няма санкции за прекалено протакане, не е предвидено и предварително изпълнение...

Колко време може да трае тупането на топката? Никой не може да каже.

Само че през това време прокуратурата може да осъмне "обезглавена". Конституционният съд неведнъж е посочвал, че мандатите, определени в основния закон, не могат да бъдат изкуствено удължавани посредством забавяне на процедури. Което значи, че през декември, когато изтича мандатът му, Сотир Цацаров ще трябва да напусне поста на главен прокурор.

"Висящото положение" за йерархично построената прокуратура обаче е недопустимо - главен прокурор задължително трябва да има, защото той има собствени правомощия, които няма как да се изпълняват от друг. И така, въпреки че специална процедура за избор на и.д. главен прокурор в закона няма, Висшият съдебен съвет някак ще трябва да реши този проблем.

Как ще стане това можем само да гадаем. Но вероятно ще се търси начин за определяне на човек, който да временно да представлява прокуратурата, докато не приключи процедурата по избор на следващия главен - когато и да стане това. И е съвсем възможно това отново да е ... Иван Гешев.

Всичко това са само хипотези, които може да се случат, а може и не - тепърва ще видим как ще се подрежда пъзелът около избора и назначението на следващия главен прокурор. Но е малко вероятно процедурата, започнала така драматично, да приключи без още напрежение, спорове и колизии...

Facebook logo
Бъдете с нас и във