Параграф22 Daily

§22 Анализи

При калпава комуникация - демонизация и излагация

Винаги е било трудно, но напоследък е почти невъзможно да си сигурeн кои са маскарите  в една ситуация. Бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев сдаде поста с категоричната самооценка, че си отива "един чист човек", който "беше омаскарен". НАП го подложила  на много сериозни проверки, анализирала  разходите му във всеки един ден за последните шест години. И когато проверяващите заключили, че сметките му са безупречни, той решил да си хвърли оставката, защото не можел да продължи да е председател на комисията.

В работата си грешки не бил допускал. "Сбърках само в комуникацията си с медиите". Вероятно трябвало още в началото да излезе и да обяснява "всички лъжи, които се изписаха". Но не излезе. Подложили семейството му на "уникален тормоз", включително с дронове, но не оспорва сниманото с техните камери. И сега не казва, че въпросът за терасата остава - как така тя е обща част, пък никой освен него няма достъп до нея? А можеше поне да обещае, че ще го  осигури  на  съседите си. Или да бъде малко по-конкретен кои са  олигарсите, които "го поръчали и постигнали целта си". Но понеже е "решителен човек", щял да "продължи да надгражда, защото към момента имал успехи във всяко едно от начинанията си”.

Колегата му Иван Гешев засега не признава грешки, но комуникацията му с медиите, на които не се плаща да го хвалят", също куца. Последно кандидатът за следващ главен прокурор излезе с ядосано писмо от cвoe имe, oт имeтo нa глaвния пpoĸypop Coтиp Цaцapoв и на pъĸoвoдcтвoтo нa цялата прокуратура. Там  уверява, че подкрепата за него не била от колеги без собствено мнение, които гласуват под строй.

На опитите за "демонизиране" на такива магистрати щяло да бъдe oтгoвopeнo "c вcичĸи пoзвoлeни oт зaĸoнa cpeдcтвa, вĸлючитeлнo и c яcнo изpaзeнo cтaнoвищe зa пoдĸpeпa". А той, законът, позволява много, но по начало прокуратурата го прилага както нареди ръководството. Подборът на законовите средства бил според олигарсите - едните в черно, другите - в бяло, а за трети държавното обвинение изглежда дори не подозира. Като треснат  някого законово, после довършват демонизирането му комуникационно. 

 "Изненадан съм, защото всеки магистрат, включително и кандидатите за главен прокурор, трябва да сдържат емоциите си. Това писмо ми звучи като изпускане на нерви. Не само вербално, но и жестомимично той подсказва  някаква агресия, което е твърде опасно качество за човек, натоварен с толкова много власт. Действително трите власти не са откъснати една от друга, но те трябва взаимно да се контролират. Ако те си сътрудничат, каквото е желанието на кандидата за главен прокурор, те най-вероятно ще си сътрудничат срещу правата на гражданите и срещу обикновените хора", отбеляза съдията от "опозиционния" лагер Петко Петков.

Нервите на Гешев  са опънати не от вчера - нервността избива  видимо при всеки неправилен журналистически въпрос. Той има какво да научи както от Цацаров, така и от премиера Борисов, които също не обичат неправилните въпроси. Твърдението на опозицията, че Борисов договорил лично единствената кандидатура на Гешев, премиерът "отигра"  с въпроса: "Ами ако бях издигнал Емил Радев и го изберат, какво щеше да се говори  след това - евродепутат от ГЕРБ стана главен прокурор!". Хитро, нали? Но пък и твърде нелепо при хиляди юристи в държавата да предложиш партийно-милционерския гвардеец Емил Радев за главен прокурор. Затова получавате Гешев -  от кариерата, така че много да не  мрънкате. 

Междувременно подкрепата за Иван Гешев се пропуква - поне в  академичните среди. След като ректорското ръководство на УНСС плонжира писмено пред Висшия съдъбен съвет, отделни преподаватели поясниха, че са тъкмо на обратното мнение. Според един "г-н Ивaн Гeшeв нe oтгoвapя нa изиcĸвaниятa зa зaeмaнe нa виcшaтa дъpжaвнa длъжнocт глaвeн пpoĸypop нa Peпyблиĸaтa и мoтивитe зa тoвa ca мнoгoĸpaтнo изтъĸвaни в oбщecтвeнoтo пpocтpaнcтвo". Друг пък дръпна чертата с преценката, че "кaндидaтypaтa мoжe дa e в cинxpoн c вcичĸи пpoцeдypни ĸpитepии, нo e acинxpoннa нa мoитe лични, гpaждaнcĸи и пoлитичecĸи".

Време до избора има, но при тази комуникация на дневен ред отново идва въпросът всички ли са маскари и каква територия остава за  чистите хора. 

 


 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във