Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прибират апартаменти на брокера Цолов

Властите в САЩ са започнали тези дни процедура по конфискация на имоти, заложени като допълнителна гаранция (на стойност 3 млн. долара) за освобождаването от ареста на ексброкера Юлиан Цолов.
Както Параграф 22 писа в няколко публикации, нашето момче и американският му колега Ерик Бътлър са обвиняеми за финансови измами на Уолстрийт за над 1 млрд. долара. В продължение на три години - от 2004 до 2007 г., двамата служители на Кредит сюис груп подвеждали клиентите си да влагат парите си в ценни книжа, свързани с високорискови ипотеки, като им изпращали имейли, в които ги заблуждавали, че облигациите са гарантирани на федерално ниво.
Делото трябваше да стартира на 22 юни, но бе отложено за 21 юли, тъй като междувременно се оказа, че Цолов е духнал и бе обявен за издирване. Преди това бившият брокер на Кредит сюис бе поставен под домашен арест в началото на септември миналата година, а към крака му бе прикрепена специална гривна с GPS устройство за електронен мониторинг. Той нямаше право да напуска жилището си, освен със специално разрешение за не повече от 2 часа, за да отиде до гимнастическия салон и за храна. На 9 май обаче той излязъл от апартамента си в Манхатън без разрешение на съдебните власти и потънал вдън земя.
Тъй като не е изпълнил условията на гаранцията, районният съд в Бруклин, където се води делото, е разрешил да започне процедура по запориране на апартамента на Юлиан Цолов, намиращ се на Пето авеню. Освен това - ако междувременно брокерът не се яви пред съда - ще бъдат конфискуван и апартаментът на неговия приятел и гарант Димитър Иванов, също в Ню Йорк, и къщата на втория му гарант - Камен Киряков в Маями Бийч, Флорида. Двамата са положили съответните подписи, сочат архивите на съда. Иванов фигурира в документите като служител на най-голямата швейцарска банка UBS.
Трябва да бъде конфискувано цялото им имущество, те ще загубят всичко!, твърди съдията по делото Джак Уайстийн. Коментирайки думите на магистрата, адвокатът на Иванов Шон Кейси апелира задочно към изчезналия брокер, че е на път да погуби приятеля си, тъй като е застрашено всичко, което е съградил почти от нулата.
Това едва ли ще трогне нашенеца и той едва ли ще се яви доброволно в съда, тъй като ако се докажат обвиненията във финансови измами срещу него и срещу колегата му Бътлър, ги чакат между 27 и 33 години затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във