Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Приказка за дребния търговец и кучето Танго

Мистериозният собственик на заловения през лятото на пристанище Варна-Запад кокаин най-сетне се появи. Но за кратко, защото хлътна на тъмно зад решетките на следствения арест. Столичанинът Веселин Цикалов (45 г.) бе осветен в залата на Варненския окръжен съд в понеделник (16 ноември), когато магистратите му отредиха постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Оказа се, че Цикалов е бил задържан от полицията предишната седмица, докато най-спокойно чакал на опашка в столичния КАТ в квартал Дървеница за регистрация на автомобила си. Този факт логично ни води към извода, че името му е било известно на спецслужбите, но по някакви оперативни съображения той е бил оставен да се мотае на свобода от юли досега.
Всъщност основната причина 45-годишният столичанин да се озове във варненския арест са 1020 бутилки боливийско вино Kohlberg, пълни обаче не с гроздов еликсир, а с концентриран разтвор на кокаин. Опияняващият сюрприз бе открит в контейнер, пристигнал с кораба Кристофър на пристанище Варна-Запад на 28 юни.
Пратката с винените бутилки тръгнала от Боливия и била натоварена на чилийското пристанище Арика. Контейнеровозът пътувал под т.нар. удобни флагове - на Антигуа и Барбадос, посетил е четири пристанища, преди да акостира на варненския пристан. При проверка на контейнера се изяснило, че част от бутилките съдържат кокаинов разтвор, а останалите - бяло боливийско вино.
Новината за открития кокаин излита от пресслужбата на Агенция Митници на 10 юли. Според информацията нелегалната пратка съдържа 714 литра разтвор на дрогата. Задържането й не станало случайно, а е в резултат на шестмесечна операция, осъществена от Агенция Митници, ДАНС и Американската служба за борба с наркотиците (DEA), уточняват тогава митничарите. Участвали са полицаи от Варна, както и представители на Варненската окръжна прокуратура (ВОП), които образували незабавно досъдебно производство. То е възложено на следствения отдел към ВОП.
Количеството и качеството на наркотика, както и отговорните за престъплението лица ще бъдат установявани в рамките на това дело, каза след откриването на находката говорителят и заместник окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров. Наблюдаващият прокурор Катя Петрова пък обясни, че след като се направят необходимите експертизи и анализи, ще стане ясно дали кокаинът е преминавал транзитно през наша територия, или е бил предназначен за тукашния пазар.
Цитираните обяснения са доказателство, че в много случаи т.нар. компетентни институции у нас първо говорят, а след това мислят. След съобщението за пратката в медиите се появява и образът на поредния герой в историята за т. нар. откритие - този на митничарското куче, лабрадора Танго. Според публикуваните впоследствие информации в печата той пръв усетил острата миризма на разтвора, напомнящ на ацетон, съдържащ се в затапените бутилки. Тогава лабрадорът се хвърлил към контейнера и така кокаинът бил открит.
А в същото време в официално разпространената информация по случая в прав текст се казва, че разкритието е плод на шестмесечна съвместна операция на ДЕА, ДАНС и Агенция Митници.
Да поразсъждаваме - смисълът на съобщението е, че трите служби са били наясно половин година преди пристигането на Кристофър, че от Арика към Варна ще се отправи пратка кокаин. По-скоро наясно е била ДЕА. А нашите спецове - не. За 28 юни - деня, когато пристигат 1020-ата бутилки със 714 литра разтвор на кокаин. Едва тогава нашите гранични служби установяват наличието на дрогата в контейнера със сигурност благодарение на умното куче Танго. Без него, едва ли. А след Танго за разкриването на пратката научават и в ДЕА.
Следват 12 дни, през които родните спецагенти се чудят как да излязат от ситуацията - все пак ДЕА е контролирала пратката от чилийското пристанище Арика през още четири пристанища, та да се озове най-сетне тук, във Варна, където я посреща Танго. Вместо истинския получател, какъвто несъмнено има - все пак става дума за кокаин за скромната сума от около 70 млн. лева. Ето какво казват в решението си от 16 ноември магистратите от Окръжен съд - Варна: ... В контейнер с бутилки вино, внос от Чили, чийто получател е българска фирма, са разкрити 231 кг и 54 гр. висококачествен кокаин, със съдържание на активния компонент 86.5 %. Експертиза установи, че стойността на скъпата дрога възлиза на 61 358 000 лева. Оставяме настрана изчисленията колко би струвал белият прашец вече на пазара. Факт е, че около пратката се вдига шум, иде пресата, кучето Танго получава потупване по умната глава, а компетентните органи - миг на звездна слава.
Заслужена ли е обаче тя? Според някои журналистически разкази от акостирането на Кристофър на 28 юни до 10 юли спецслужбите ни се били стаили в очакване да се появи получателят на стоката. Той оставал загадка, тъй като в документите на съдържащата се в контейнера стока не било упоменато името на фирмата получател. Това било възможно, защото е използвана т.нар. заповед на изпращача, която предполага, че във някакъв момент получателят се появява и си иска стоката.
Любопитни неща обаче разкрива прегледът на митническите документи, които се съставят, когато се превозва стока по вода, както е в случая. В тях наистина съществува такава форма на заповед в рамките на т.нар. коносамент. Издаването на този документ се базира на заповед, потвърдена от изпращача, получателя или упълномощения за целта посредник. Ето какво се казва в дефиницията на т.нар. коносамент на заповед: При условие че волеизявлението на разпоредителя не е конкретизирано, субективното право за управление на коносамента се предоставя на изпращача. Прехвърлянето на коносамента на заповед става с джиро, като при него джирантът само се подписва на гърба на документа, без да посочва лицето, което става негов правоприемник. Това поставя действието на коносамента в резерв. При условие, че допълнително се впише името на приемателя на документа, коносаментът придобива правната сила на приносител. Пълното джиро изисква да бъде посочено името на лицето, на което се прехвърля, като по този начин се трансформира в поименен коносамент.

Коносаментът е основен международен документ за превози на стоки по вода. По своя характер той представлява товароразпоредителен документ, но със стойност на ценна книга, което го отличава значително от останалите подобни документи. Особеността му се изразява в това, че създава правна предпоставка за покупко-продажба на стоките, описани в него, по време на транспортирането им. Коносаментът се издава от капитана на кораба или от упълномощено от превозвача лице, като по силата му капитанът приема нареждането да товари стоката на борда. По този начин той играе ролята на документално доказателство за наличието на договор за превоз. Съставя се в четири екземпляра на един от използваните в международната търговия езици.
Коносаментът съдържа информация относно стартовото състояние на пратката в отправния пункт (брой, вид, стойност, тегло и опаковка на колетите), субектите, участващи като страна в правната сделка - изпращач, получател, спедитор или посредник, начално и крайно пристанище, пунктове на претоварване, платени такси и транспортни разходи и др. Заверява се с подписите на експедитора и капитана на кораба, като се отбелязва и датата на издаването му.
Морското и речното корабоплаване е възприело коносамента под три основни форми. В зависимост от начина на неговото издаване или прехвърляне по посока на действителния правопритежател същият се издава като:
• Поименен коносамент - оформя се на името на конкретен получател, който е в правомощията си да получи пратката в разтоварния пристанищен център. По този начин на практика изпращачът не може да се разпорежда със стоката по време на транспортирането й. Прехвърлянето й е възможно само по ред, регламентиращ прехвърлянето на права и задължения, т.е. чрез въвеждането на цесия.
• Коносамент на заповед.
• Коносамент на приносител - документът не носи характеристиките на конкретен получател на стоките. Всеки субект, с представянето на коносамента пред митническите органи, заявява правомощията си за приемане на товара. Коносаментът има действие преди всичко между превозвача и получателя на стоката, но поражда взаимоотношения и между изпращача и превозвача до момента на манифестирането на стоката и извършването на митническите формалности от получателя. След това той има значение само в отношенията между легитимирания като неин притежател получател на стоката и входящото митническо учреждение.

От дефиницията става ясно, че при отсъствието на конкретен получател все пак в описвания случай съществува един сигурен момент- стоката има конкретен адрес, тоест крайна дестинация. И това, по всичко личи, е било пристанище Варна-Запад, откъдето е трябвало да я поеме притежателят й. И точно тук възниква един основен въпрос - защо на нашите спецове им е било необходимо да вдигнат шум до бога на 10 юли с информацията за откриването на пратката, след като е трябвало кротко да изчакат появата на правоприемника на коносамента?! Кокаинът е бил предназначен за нашия пазар, сочи логиката. Но кой знае защо ДАНС и Агенция Митници са се намесили в операцията на ДЕА, пеейки маршове и химни в собствена прослава, без да достигнат до истинския поръчител на пратката...
Е, все пак по случая има обвиняем - това е Веселин Цикалов, привлечен, както сочи съдебното решение, за получаването на 231 кг кокаин в контейнер, за който е деклариран внос на чилийско вино . Ето какво още се казва в него: ... За да определи най-тежката процесуална мярка за принуда, днес (16 ноември - б.ред.) Варненският окръжен съд се съобрази с категоричните доказателства, че именно фирмата на Веселин Ц. е получател на контейнера. Събрани са множество гласни и други веществени доказателства, които обосновават предположението, че именно той е съпричастен към вноса на кокаина. Обвинението твърди, че разполага с данни, че в престъплението са взели участие и други лица, които сега се издирват. Тези факти дават основание на съда да направи извода, че ако е с по-лека мярка за неотклонение, софиянецът може да извърши друго престъпление. За пренос на наркотични вещества законодателят е предвидил наказание от 10 до 15 години затвор и глоба от 100 000 до 200 000 лева...
Пред съда Веселин е категоричен, че няма нищо общо с вноса на кокаина. Решението на окръжния съд той може и със сигурност ще обжалва пред Варненския апелативен съд следващата седмица. Каквото и да отмерят апелативните магистрати обаче, ясно е, че 45-годишният столичанин ще опере пешкира за стока, струваща по сметките на Темида около 70 млн. лева. Сума, която едва ли е по силата на бизнесмен от ранга на Цикалов. Според ДАКСИ той притежава две фирми - едната е Родопа Транс- Веселин Цикалов, учредена през 1996 г., в която активите са 0.0 хил. лева, а втората - Интерфууд 98 ЕООД, съществуваща от 2000 г., с активи за 5.0 хил. лева. Чрез тях едноличният търговец Цикалов извършва търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки. И както се оказва - на кокаин.
Любопитно е, че виното, за което може би Цикалов всъщност си е платил, пристига на 28 юни - малко преди датата за изборите. А огласяването става на 10 юли - малко след приключването им, в дните, когато еуфорията на спечелилите народното доверие се разгаря, а загубилите давят мъката в чаша. Време за празнуване и равносметка, за сълзи и шампанско. Въпросът е: кому беше изгодно да отвори без време и бялото боливийско вино от кораба Кристофър?

Facebook logo
Бъдете с нас и във