Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Приказка за злата вещица и МВР-чантаджиите

Мизерия, грозна като зла вещица, силно хлопа по вратата на Шести септември № 29, се провидя покрай дебата за бюджет 2012 година. От шепота на хората отвъд дверите на МВР обаче разбираме, че там са готови дори да се барикадират, но да не допуснат вещицата вътре. Те са сплотени от вярата, че чумата ще ги подмине, въпреки че отвън тя вече коси наред.


Казват, че преди да предаде богу дух на 92 години, по-големият от братята кинематографисти Люмиер - Огюст, рекъл : Лентата ми свърши. И спокойно починал.


Пред лицето на отчайващата мизерия вътрешното ведомство се държи така, сякаш е побило кол и никакви световни кризи и финансови урагани няма да го отвеят. Ако това е някаква утеха - МВР със сигурност ще си отиде последно, защото по закон все пак трябва да удари ключа на държавата, която не я чака нищо добро, съдейки по опоскания й портфейл.


Дойде ли време за парламентарните прения по бюджета за следващата година, негативната енергия на проектоощетените като мълния удря по камбанарията на финансист № 1 Симеон Дянков. А откъм МВР се надига отрицателна вълна, каквато досега не сме виждали. Сега основата й е мъртвото вълнение, причинено от изказаното вече от министър Дянков намерение да посегне на някои социални придобивки на служителите във вътрешното ведомство - 20-те заплати, получавани при излизане в пенсия, увеличаване на годините за пенсия, поемане на социално-здравните осигуровки от служителите.


Намерението на финансист № 1, споделено и в Министерския съвет, първоначално беше одобрено от премиера Бойко Борисов. Той на свой ред отправи остро предложение към ръководството на


МВР да се освободи от чантаджиите в редиците си

Така министерството можело да запази непокътнати обезщетенията на униформените и на хората от оперативните служби. После финансовият министър и премиерът дадоха заден ход и оставиха впечатление, че са искали да тестват силовото ведомство за реакцията му. Но че рано или късно това ще се случи, въпреки негативната вълна откъм МВР особено в очертаващата се по прогнозите дългогодишна рецесия в Европа.


Ясен знак за очакваната тесла са последните идеи на кабинета за формиране на заплащането на държавните служители в държавната администрация. Най-важната от тях е, че ще бъде премахната т.нар. добавка за прослужено време. Според предложението на Дянков възнагражденията на държавните служители занапред ще се формират от основна заплата, която ще е 70% от дохода, и бонуси до 30 процента. Добавката за прослужено време от следващата година ще влиза в основната заплата.


Финансист № 1 се постара да успокои администрацията, като заяви че всъщност там заплатите няма да бъдат намалявани. Сега получаваш 1000 лв. и догодина пак ще получаваш поне 1000 лв., обърна се той към безименния чиновник, защитен от Закона за държавния служител. Според него служителят, който сега получава 1000 лв. заедно със сумата за класа за прослужено време. От догодина той отново щ е получава 1000 лева. Министърът смята постепенно заплащането да зависи не от прослуженото време, а от показаните резултати. По този начин щяла да се заличи и разликата в парите на младите и старите служители.


За да стане това, ще се въведат тримесечна и годишна оценка на служителите. От годишната ще зависи основната им заплата, която ще бъде отражение на постигнатите при работата цели. А въз основа на тримесечната, която ще визира текущата дейност, ще се формират бонусите на служителя. Оценката на изпълнението е в пет степени. Финансовото ведомство предвижда възможности основната заплата да нарасне с 12% при изключително изпълнение на целите, с 8% при изпълнение над изискванията, с 5% при изпълнение, отговарящо на изискванията, и с 1% при неотговарящо напълно на изискванията изпълнение на целите. При лоши резултати стимули не се предвиждат.


Финансовото министерство обяви още, че новата формула на заплащане ще обхване не само държавните чиновници, но и още 15 000 души, работещи в държавни комисии, агенции, НОИ, НАП, НЗОК, СЕМ, митниците. Изрично обаче подчертаха, че


реформата няма да засегне служителите в МВР

и Министерството на отбраната.


Намеренията на кабинета веднага предизвикват различни въпроси. Защото идеята изобщо не е нова, поне по отношение на държавните служители във вътрешното министерство. Става дума за това, че през март 2009 г. в МВР беше разработена нова методика за финансово стимулиране на служителите именно на основата на постиженията им. Проектът предвиждаше значителна диференциация в заплащането и обективно отчитане на индивидуалния принос на служителите. Съветът за социално партньорство в МВР, в който участваха ръководството му, представители на Националния полицейски синдикат и на Националния синдикат на гражданската администрация, Националния синдикат на пожарникарите Огнеборец и на Синдикалната федерация на служителите от МВР, одобриха проект на Наредба за условията и реда за формиране на допълнителното възнаграждение за резултати в служебната дейност и методически указания. Проектите предвиждаха нов ред за формулиране на целите, оптимизиране и опростяване на реда за индивидуално оценяване, значително увеличаване на ролята на индивидуалната оценка при определяне на допълнителното възнаграждение, както и за по-голямо диференциране на допълнителното възнаграждение в съответствие с резултатите на служителя.


Министър Михаил Миков подписа заповед за създаване на работна група, която да анализира и предложи промени в системата за управление и оценка на служебните постижения. Замислената система обещаваше по-голяма възможност за диференциация на възнагражденията, която съответства по-адекватно на приноса на всеки служител. Според нея личният принос за изпълнение на общите цели можеше да формира 80% от оценката на съответния служител.


Идеята на Миков обаче умря още във въздуха, а в спомените на служителите от министерството и до ден днешен остана заповедта му за 5-процентното увеличение на заплатите в МВР. То беше последното, а оттогава досега заплащането в системата не е мръднало.


Бюджетът на министерството e най-малкият в сравнение с последните 5-6 години, коментира в началото на седмицата Цветанов. Предвидените в републиканския портфейл пари за системата са със 100 млн. лв. по-малко, обяви той. В момента имаме около 1 млрд. лв., ако ни вземат още 100 млн. лв., РПУ-та ще затворят окончателно, заплаши министърът. Той призна, че в момента МВР работи при дефицит от 300 млн. лева. В потвърждение на думите му в сряда (16 ноември) на заседанието си Министерският съвет реши да отпусне на МВР допълнителни 6 млн. лв. за 2011 година. Те ще са за подсигуряване на горива за отопление, на корабно и авиационно гориво, на горива за транспорта и за смазочни материали до края на годината.


И ето че сега иде време да потърсим отговора на въпроса дали наистина реформата няма да засегне битието на служителите на МВР и МО, както обещава МФ. Той става очевиден, ако припомним, че дейността на служителите от МВР се дефинира от два нормативни акта - Закона за МВР и Закона за държавния служител. А промяната в ЗДС, която логично ще бъде направена заради новия механизъм за заплащане в държавната администрация, няма как да не се отрази и на заетите в системата.


Очертаващата се ситуация около служителите на МВР донякъде напомня на вица за падащия от 20-ия етаж, който наполовината път си казал, че дотам всичко е вървяло добре. Да, де, но там долу, на дъното, вътрешното ведомство го чака един орязан бюджет, който не само не може да формира заплащане за всеки според обективни показатели за работата му, но и ще се наложи да се къса жива плът. При бюджет, който е предназначен изцяло за покриване на разходи по изплащане на заплати, осигуровки, обезщетения при пенсиониране и в края на годината е с дефицит от 300 млн. лв., е очевидно, че ще режат и парите на служителите. Така че кабинетът лицемери, обещавайки реформата в заплащането да не обхване МВР и МО. Лицемерието е продиктувано от съзнанието, че все пак хората от ведомството държат и ножо, и лебо, както казва народът. Да не говорим, че след година и седем месеца идат следващите парламентарни избори.


Единственият възможен изход за министерството е да се вслуша в сякаш нарочно изпуснатите думи на премиера МВР да се отърве от чантаджиите. За структурни реформи в министерството обаче вече е късно. То от години се върти в един порочен кръг, а на вратата чука злата вещица. Цайтнот, цунгцванг, мат...


nbsp;


Според нормативната уредба в структурата на МВР има четири главни дирекции с оперативни функции - Криминална полиция, Охранителна полиция, Гранична полиция и Пожарна безопасност и защита на населението. Освен тях има и две специализирани дирекции, също натоварени с оперативни задачи и дейност. Това са Дирекция Оперативни технически операции, в която влизат служителите, заети с прилагането на специални разузнавателни средства и събирането на информация, както и бившата свръхсекретна служба за оперативно издирване. По разбираеми причини бройката на състава на тази дирекция е класифицирана информация. Има и още една спецдирекция в структурата на МВР - Вътрешна сигурност, която рови в кирливите ризи на служителите в системата. Там работят общо 86 души.


Повечето от истинските чантаджии в МВР обаче поминуват добре в т.нар. Специализирани административни дирекции. Там са Инспекторат (35 души по щат), Човешки ресурси (137 души), Правно-нормативна дейност (46), Европейски съюз и международно сътрудничество (50), Планиране и управление на бюджета (53), Комуникационни и информационни системи (987), Пресцентър и връзки с обществеността (52), Информация и архив (137), Координация и информационно-аналитична дейност (127), Управление на собствеността и социални дейности (994), Международни проекти (33). Към тях трябва да добавим и дирекциите Финансово-контролна дейност, Доставки и Управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка.


По-любопитното е, че повечето от тези дирекции са се клонирали и в главните и областните дирекции. Така че, когато от общо 58 170 служители на МВР извадим приблизително 33 000 служители с оперативни функции (полицаи по смисъла на Евростат), остават някъде около 25 хил. души. Какви са те обаче от МВР не казват. Не е и нужно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във