Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРИКЛЮЧИ УНИКАЛНО ДЕЛО С... 226 ПОДСЪДИМИ

Кюстендилският окръжен съд (КОС) е на път да влезе в книгата за рекордите на Гинес, след като там неотдавна приключи делото с най-много подсъдими в България през последните години. Става дума за цели 226 души. В края на миналия месец магистратите сложиха точка на процеса, който шефът на предприятието Аркотроникс - България Гуидо Галени водеше срещу... собствените си работници.
Целта на италианеца била да докаже, че стачката за по-високи заплати била нелегитимна. Собственикът обаче не успя да докаже тази своя теза пред Темида. Председателят на съдебния състав Емануил Митев обяви за неоснователен иска на индустриалеца и остави спорът да се разреши вътре в дружеството - между работници и работодатели. Това беше последното решение на Митев в окръжното съдилище, преди магистратът да премести кабинета си във Върховния административен съд (ВАС).
Съдебното дирене е уникално и с това, че пред съда минаха почти всички трудещи се в българо-американското дружество, изпратени там от собствения им шеф.
Стачката
Решението по казуса стана факт четири месеца след началото на протестните действия в кондензаторното дружество и доста след края на ефективните стачни действия в него.
Самата стачка на 266-те работници в Аркотроникс България АД, наследник на бившия машиностроителен гигант за производство на кондензатори в Кюстендил - КЗК, започна на 2 април тази година. Преди това представители на КНСБ няколко пъти се срещаха и разговаряха с управителя Галени.
Исканията, на работниците бяха за увеличаване на работната им заплата на базата на увеличеното от началото на миналата година минимално трудово възнаграждение от 180 на 220 лв., както и за начисляване на премии за добре свършена работа. Казано с думи прости, работниците се бореха да получат по 30 - 40 лв. отгоре за ползотворния си труд.
Италианецът обаче показа твърдост, неотстъпчивост и отказа да преговаря с когото и да било. Така се стигна до скъп и проточил се във времето процес, от който на практика и двете страни загубиха, обясниха по-късно магистрати от КОС.
Съдебната епопея
Няколко дена след началото на протестите, продължили повече от три седмици, Гуидо Галени заведе дело срещу собствените си служители с искане действията на хората му да бъдат обявени за нелегитимни поради неспазване на законовите процедури за обявяване на стачка. Очевидно действията на работодателя бяха мотивирани от намерението му да се освободи от размирниците и да покаже на работниците си кой командва, коментира лидерът на КНСБ - Кюстендил Яни Георгиев.
Дори реалната заплаха да се изправят в съдебната зала не разколеба работниците от Аркотроникс. Ако не започнете веднага да бачкате, ще затворя завода тук и ще изнеса производството в Китай и Тайван. Там хем е по-евтино, хем няма стачки и синдикати, закани се Галени.
В отговор на неговите закани 60 от подчинените му започнаха насрещни дела срещу него в Административния съд в Кюстендил заради изнасяне на показ на личните им данни по едноименния закон. Обвиненията в исковете бяха за неправомерното разгласяване на ЕГН-тата на всички 266 ответници по делото в съда.
Иначе след три седмици протести работници и работодатели (не без намесата на синдикатите и кмета на Кюстендил Петър Паунов, който се прояви като синя каска и спретна в кабинета си маса за преговори) се стигна до исканото увеличение на месечните пари - с по 30 лв на лева на калпак.
Въпреки примирието обаче Галени така и не прекрати производството срещу работниците си с оправданието, че ако няма дело, той няма да може да се оправдава пред чуждестранните си контрагенти за закъсненията по договорите.
Това не е съвсем точно, защото изходът на подобно производство няма значение за никой контрагент, а пред всеки от партньорите си Галени може да покаже, че забавянето се дължи на стачка, защото тя беше широко отразена в медиите, а има и образувано следствено дело, обясниха юристите на синдикатите.
Американските собственици на предприятието наистина предупредиха, че при следваща стачка ще изнесат производствените мощности в Азия. Така че в крайна сметка благодарни на мизерното увеличение работниците вероятно ще се замислят следващия път, преди да се вдигнат да защитават правата си, дали не е по-добре да си премълчат, за да не останат съвсем на улицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във