Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРИНОСНО

Две новини от четвъртък дълбоко ме впечатлиха. Първата е, че най-сетне държавата реши да отвърне на удара с удар и да се изправи с цялата си воля и мощ срещу сомалийските пирати, които тормозиха наши моряци.
Правителството взе решение страната ни да се включи във военноморската операция на Европейския съюз за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия. Това направи България шестата държава - член на общността, която има свои постоянни представители в операция АТАЛАНТА. Към момента в нея участват Гърция, Франция, Испания, Германия и Италия. Предстои включването на кораби от още три държави и участие на други три с личен състав, се казва в специалното съобщение на Министерския съвет по въпроса.
Със закономерна гордост научаваме, че силите, които изпращаме в щаба в Лондон, са двама (2) български военнослужещи.
Двама, но изглежда от сой, тъй като МС е категорично: Присъединяването на България към операцията е реален принос в активните усилия на ЕС за осигуряване на защита на доставките на хуманитарна помощ и храни по Световната програма за храните за бежанците в Сомалия и на гражданското корабоплаване от пиратски действия и въоръжени грабежи...
Другата вест е от полицията в Монтана. Оттам съобщават, че неизвестни са нападали и ограбвали самотно живеещи възрастни хора в ломското село Якимово. За една нощ станали два грабежа над възрастни жени и две взломни кражби на пари от две къщи, обитавани от самотно живеещи старци.
Въпросът е: дали след Сомалия ЕС да не направи морско-сухопътна операция и у нас? Присъединяването ни ще е реален принос. Както досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във