Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Припари пак под краката на МВР

Една заветна мечта на бившия дългогодишен шеф на някогашната национална противопожарна служба, днес - Главна дирекция Пожарна безопасност и спасяване (ГДПБС), о.р. ген. Кирил Войнов е напът да се сбъдне. Цели 12 години генералът едва ли не ри с ръце - само и само пожарната да гушне под крилото си Гражданска защита, но не успя. Явно ще го стори вътрешният министър Цветан Цветанов. Разбира се, с благословията на деятеля на противопожарното дело и наука премиера Бойко Борисов.
МВР е набелязало мерки за обединяване на Гражданска защита и ГДПБС, което трябва да доведе до по-добра синхронизация и да даде възможност за оптимизация, обяви в четвъртък (1 юли) шефът на вътрешното ведомство.
От миналата година, когато Цветанов прибра под крилото си осиротялата без Емел Етем Гражданска защита, тази структура вече е главна дирекция в рамките на вътрешното министерство. Осиновяването й само увеличи харчовете на бездруго сиромашкото вътрешно ведомство.
И до ден днешен е необяснимо защо беше необходим този ход. Докато съществуваше суперминистерството на Емел Етем за извънредните ситуации и ГЗ беше там, и на децата беше ясно защо Етем страстно желае пожарната под своята опека - както би казал Мечо Пух: колкото повече пари, толкова повече пари.
Подобна беше и идеята, която не даваше мира на пожарникар №1 ген. Войнов, който пък настояваше ГЗ да премине към пожарната, а ръководената от него служба да се превърне в национална мегаструктура.
Мотивът на сегашното ръководство на МВР да слее двете дирекции се крие в празния портфейл на министерството. И едновременно ще мине под мотото реформа в МВР. Портфейлът обаче ще си остане все така празен, независимо какви словесни еквилибристики за синхронизация и оптимизация прави министър Цветанов. Знаете, че закрихме Министерството на извънредните ситуации, Гражданска защита премина към МВР и в момента търсим нова оптимизация във връзка с влизането на България в шенгенското пространство, обясни още вицепремиерът.
Нерде шенгенското пространство, нерде сливането на Гражданска защита и пожарната?! Както много добре знаем, въпросното пространство се отнася до всички онези държави от ЕС, които са подписали т.нар. Шенгенско споразумение. То не е договор за взаимно действие на противопожарните служби на държавите членки, а е споразумение за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система.
Във връзка с реализирането на икономии, според последното решение на Министерския съвет, от щата на МВР трябва да бъдат съкратени 3000 служители. Това, според Цветанов, ще се изпълни, като се съкратят 3000 незаети щатни бройки. Самият той обаче признава, че те не са финансово обезпечени, иначе казано - фигурират само на хартия, за тях не са отпуснати бюджетни средства за заплати. А ако това е така, няма как да се реализират икономии. Това обаче означава, че ръководството на МВР ни заблуждава.
Заблуда изглежда и категоричното мнение на вътрешния шеф, че темата за заплатите на служителите на МВР никога и по никакъв начин не е дискутирана. Според него дискусия е имало единствено за здравните осигуровки на работещите във ведомството. Няма да има промяна в заплатите на служителите на МВР, а всички щатове и длъжности се запазват, обяви в четвъртък вътрешният министър.
Дискусии за заплатите може и да не е имало, но служители от министерството масово твърдят, че възнагражденията им са орязани, тоест икономиите се реализират не от структурни реформи и подобни, а от техния джоб. Според неофициална информация са орязани парите от т.нар. допълнително възнаграждение за специфичен труд.
Спрени са и парите за допълнително материално стимулиране, под предлог че ще бъдат изплащани на шестмесечие. Таванът на тези пари е около 170 лв. и се дава само ако служителят е отличник в работата.
Явно всичко това е станало без дискусии и потайно. Заместник-шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР Галентин Грозев обясни, че заплатата му за миналия месец е намалена с повече от 100 лева, което е над 10% от цялата сума. Мярката е засегнала всички служители, защото не получават допълнително възнаграждение за специфични условия на труд към заплатите си, които са доста ниски и започват от 700 лв., заяви Грозев. Той обяви, че в знак на протест полицаите ще бойкотират професионалния си празник 5 юли и няма да присъстват на официално обявените от МВР инициативи. Със сигурност ще има още протести. Не сме доволни и няма да спрем, обеща синдикалистът.
Така че дори и сливането на Гражданска защита с ГДПБС няма да погаси живите въглени под краката на лъва от ул. Шести септември №29. Там пуши като преди пожар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във