Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРИПЛАМНА ПРОКЪСАНАТА ЧЕРГА НА МВР

Няма дим без огън, твърди старата народна мъдрост. Ако в последната седмица под краката на вътрешния министър Михаил Миков нещо пуши, значи в скоро време ще почне и да му пари.
Знак, че работата отива натам, за всеобща изненада дойде от полицейските редици. А е изненада, защото в досегашната история на тази институция липсва подобен прецедент. Може би по простата причина, че системата е изключително консервативна, дори и в 19-годишните вече демократични условия.
Полицаите от Ловешка област се подготвят за участие в националните протести - тази информация, разпространена в електронните медии в сряда (10 декември), илюстрира, че в МВР става нещо. Източникът на новината бе говорителят на Областната дирекция на МВР в Ловеч Габриела Тодорова, според която се очаква полицейските служители от областта да се съберат в събота в 11.00 часа пред сградата на дирекцията в града. На този етап нещата са в още в процес на подготовка, не е уточнено колко души от районните управления в региона ще дойдат, така бе цитирана говорителката на ОДП.
Май в случая не става въпрос за изненада, а направо за шок. Защото дори и в специализираната дирекция Пресцентър и връзки с обществеността на МВР царува характерната за системата строга йерархия. При нея е изключено самоинициативността на ниските нива да не опре до санкцията на върха, да се обмисли, да се координира с приоритетите. А вестта, произлязла от местната говорителка, се отнася до скандал, който вече напусна коридорите на МВР и се вихри с всичка сила навън. Това можеше да означава само две неща - първо, че пресаташето на ловешката дирекция е изпуснала парата самоинициативно, без санкция отгоре, за което по всяка вероятност ще бъде наказана.
Второто предположение бе, че появата на това съобщение е контролирана, тоест тя изразява позициите на някоя по-висока инстанция по посочения проблем. А това вече говори, че освен настроения за протест сред полицаите има и някакво колебание в самия връх на министерството по темата за действията на редовите служители.
Явно в МВР веднага си дадоха сметка за шокиращия смисъл на тази вест, тъй като час-два по-късно след появата й бе тиражирана втора, уточняваща информация, приписвана пак на ОДП-Ловеч. Според нея участието на полицаите в протестите в събота е въпрос на личен избор, на този етап не можело да се говори за организация, полицаите сами щели да преценят дали ще подкрепят протестите, или не.
Уточнението - с цялата му противоречивост - обаче дойде в момент, когато БНР включи на живо инспектор Петър Бански от полицията в Пазарджик, който на глас обяви, че ...600 полицаи от региона са готови да се включат в протеста в събота. Той информира, че в писмена декларация до министър Михаил Миков са били посочени няколко искания на протестиращите, включващи подобряване на условията за работа и подобаващо заплащане...
Масло в разгарящия се огън наля и шефът на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски, чиято позиция също бе огласена. Проблемът в МВР не е в това дали и защо няма 13-а заплата за служителите. Допълнителната заплата в края на годината не била за полицаите въпрос на оцеляване, а на признание и уважение, коментира той.
При това положение - да се върнем на народната мъдрост. Няма как да не се съгласим с нея. Може би е време вътрешният министър и управляващите да се вгледат в краката си - дали само пуши, или вече подскачат и пламъчетата.
Както Параграф 22 предупреди в текст под заглавие Money for nothing, публикуван в неговия бр.45, никакъв оптимизъм за бъдещето не буди финансовото дередже на МВР. А това се отнася и за бъдното на служителите в министерството. Както посочихме, предвиденият за 2009 г. бюджет е 1 032 738 000 лева. От тях за заплати отиват към 80 процента. Увеличението на парите за МВР е от порядъка на 35 млн. лв. - крайно недостатъчно, за да покрият обещанията на министър Михаил Миков и очакванията на полицаите за подобаващо заплащане. А както помним, тези очаквания бяха подгрявани старателно и с апломб от ръководството на МВР. Реформа с цел значително повишаване на възнагражденията в системата на МВР - това бе третият приоритет, посочен от новия министър Михаил Миков, когато се представи на ръководния състав на министерството на 24 април тази година. Дали и на него са му обещали и са го подлъгали, но реформата така и не се случи. Само едно незначително повишение за редовите полицаи в София, Бургас, Варна и Пловдив. Без покритие на тези обещания е ясно, че ситуацията в основната институция за борба с престъпността и корупцията отива... на изуй гащи, както се казва в такъв случай.
В подкрепа на това нека погледнем числата. В постановление на Министерския съвет № 206 от 25 август тази година е посочено какви заплати взимат служителите в МВР, в Националната разузнавателна служба, Национална служба за охрана и военните. Средната месечна брутна заплата на държавните служители в МВР през юли е била 960 лв., в НРС - 1483, а в НСО- 1320. В МВР възнагражденията се формират от заплата за категория и заплащане за длъжност. Според постановлението заплащането за най-високата длъжност в категория А (ръководен състав под директор на дирекция) например е 1209 лв., а най-ниската заплата за длъжност в категория Г (изпълнителски състав) е 657 лева. Максималната основна заплата на служителите по трудовоправни отношения - политическия кабинет например - върви от 1117 лв. за експерт до 1739 лв. за заместник-министър.
Що се отнася до Държавна агенция Национална сигурност, през декември 2007 г. МС прие постановление, според което държавните служители в ДАНС изпълняват службата си в ранг агенти и сътрудници съобразно функциите, притежаваната квалификация, професионален опит и заеманите длъжности. Тогава бе заложено условието базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниския ранг за служителите в агенцията да се определя според средномесечната заплата на заетите в бюджетната сфера, съгласно данните на Националния статистически институт. Месечното възнаграждение ще се увеличава с коефициент спрямо базата, съответно за агенти - не по малко от 2, и за сътрудници - не по-малко от 1,3, се казваше в текста. Предвидено е конкретният размер на основните месечни възнаграждения на държавните служители да се определя от председателя на ДАНС, съгласно вътрешните правила за работната заплата и разполагаемите средства по бюджета на агенцията.
Ако е вярна бройката, посочена от някои депутати, в ДАНС работят около 2500 души. Бюджетът на агенцията за 2009 г. е 133 405 000 лв. - дето се вика бълха го ухапала, ако всичките тези люде всеки месец се подписват под 2500 лева на калпак.
Разбира се, не само ДАНС е сред привилегированите институции, които се радват на подобаващо заплащане. Към тях могат да се добавят следователите, съдиите, прокурорите и най-накрая става ясно защо на МВР-шефа, който и да е, му пари под петите не по негова вина.
Ако има адекватни действия, няма да се стигне до пушене, обяви в сряда (10 декември) шефът на полицейския синдикат Емил Рашев по повод очаквания протест. Ако кримките решат да пушат в събота, ще пуша и аз, каза пък Чавдар Божурски от ОДП-Сливен. Има недоволство и настроения за протести сред българските полицаи. Право на всеки български гражданин е да изразява своето мнение. Това ще бъде още един коректив както за отношението на ръководството на МВР, така и на правителството към труда на полицейския служител, заяви ден по-рано и професионалист №1 в министерството - генерален комисар Павлин Димитров. Той изрази надежда за подобряване на трудовото възнаграждение, материалната база и социалния статус на българския полицай. Всичко, което трябва да кажа, вече съм го казал в кабинета на министъра, заяви той. Аз все пак представлявам голямата маса от полицейски служители, заключи Димитров.
Каквото и да стане, след всичко казано по този въпрос истината е една - ако иска ред и сигурност, държавата ще трябва да се бръкне в джоба. Иначе ще стане като в една друга мъдра нашенска поговорка: на гол корем - чифте пищови...

Facebook logo
Бъдете с нас и във