Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Присъда за ключов свидетел срещу Килърите

Ключов свидетел на обвинението по делото Килърите беше наказан, след като си позволи волността да се отметне от показанията си срещу групата. Става дума за Радослав Димитров, който беше свидетелствал срещу Георги Вълев, един от обвиняемите в процеса. През февруари тази година. Димитров обаче се отказа от думите си, оправдавайки се, че е свидетелствал под натиск.


Тази седмица стана ясно, че Шуменският окръжен съд е осъдил Димитров на 8 месеца лишаване от свобода условно и глоба от 2500 лева. Димитров беше признат за виновен в притежание и държане на наркотични средства с цел разпространение. Свидетелят бе задържан на 22 септември 2010 г. на паркинга на 5-и километър край Шумен при спецакция на шуменската дирекция на МВР. Тогава в служебния джип Киа, който Димитров шофирал, полицаите открили найлоново пликче с малко над 7 грама марихуана.


Обвинителният акт за престъплението на Димитров беше внесен едва през февруари 2012 г., като това странно съвпадна с оттеглянето на показанията му срещу Вълев. Прокуратурата много разчиташе на разказите му и Димитров бе един от ключовите свидетели в началото на делото Килърите. От него обвинението очакваше разкрития за деянията на търновския бизнесмен Георги Вълев, при когото Димитров работел няколко години като счетоводител и редовно ползвал служебния джип Киа за лични нужди.


Любопитно е, че по време на делото обвиняемият Вълев не каза и една лоша дума за бившия си подчинен. Той дори обясни пред магистратите, че Димитров е порядъчен човек и добър професионалист, който едва ли се занимава с разпространение на наркотици. Същото заявиха и останалите свидетели по делото Килърите, които познават Димитров. Единствено варненският адвокат Пламен Луков съобщи, че Димитров веднъж му се похвалил, че от време на време дърпа по някоя и друга цигарка марихуана. Свидетелят Димитров обаче отрече да е водил подобен разговор с Луков, с когото имал неуредени финансови отношения.


Въпреки показанията на свидетелите в крайна сметка бившият човек на прокуратурата беше осъден за притежание на 7 грама марихуана, макар и условно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във