Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Присъди, та присъди... Нали има списъци на делата

Като прекрасна илюстрация на критиките от Брюксел, точно в деня, в който в медиите се появи информация за съдържанието на черновата на доклад - 15 март (понеделник), в София се отложиха две от знаковите дела. Едното е срещу спонсорите на БСП и на президента Марио Николов и Людмил Стойков за изпирането на 7.5 млн. евро от програма САПАРД. Това дело се отлага вече за шести път, но сега, за разлика отпреди, това стана не по вина на отсъстващ адвокат, а заради липсата на съдебен заседател. Оказа се, че отсъстващата Снежа Пройнова е служител на столичната полиция и точно на 15, 16 и 17 март, когато съдът трябваше да изслуша страните и да произнесе присъдите, е пратена в командировка със заповед на главния секретар на МВР Калин Георгиев. По този начин не друг, а МВР се оказа причина за отлагането на пледоариите с десет дни. Същия ден бе отложено и делото срещу друга знакова фигура - Валентин Димитров, популярен като Вальо Топлото. Причината и този път не беше болен адвокат, а битов инцидент, случил се с майката на подсъдимия Цеца Димитрова, която пък е подсъдима по едно от обвиненията заедно със сина си.
Технически пречки съпътстваха в четвъртък (18 март) поредното заседание по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. По време на процеса бяха представени видеозаписи от следствени експерименти, проведени през 2005 година. Те обаче не помогнаха за изясняване и придвижване напред на процеса, тъй като наличната техника не можа да ги възпроизведе. Единият материал представлява запис на видеокасета, на който е филмиран свидетелят Велин Добрев. От него трябваше да се види къде е трябвало да бъдат причакани жертвите на планираните от Маргините убийства. В съда обаче не бе намерен подходящ апарат да възпроизведе картината. Прокуратурата поиска записът да бъде прехвърлен на диск.
При втория запис пък имаше проблеми със звука. От него не се чува почти нищо, но все пак се вижда как подсъдимият Бисер Илиев обикаля с кола по адресите, където също е трябвало да бъдат следени и причаквани набелязаните за убийство жертви. Наблюдаващият делото заместник градският прокурор на София Роман Василев обясни значението на записите: Това са местата, където потенциалните жертви живеят и работят, където те са следени и са наблюдавани техните навици. По-нататък съдът ще призове и две вещи лица, участвали в експеримента, които да обяснят как той е бил извършен. Два дни преди това в съда най-сетне се появи като свидетел дългоочакваният бивш съдружник на Маргините Младен Михалев - Маджо. Неговите показания обаче също не помогнаха особено за придвижването на делото. Преди това един от козовете на прокуратурата, защитеният свидетел Иво Илчев се яви в съда с маска на лицето и бе разпитван зад параван. Но и той не допринесе особено за изясняване на истината, тъй като заяви, че не познава никого от подсъдимите и никога не се е срещал с тях.
Братята Маргини заедно с още четирима души са подсъдими за подготовката на убийствата на генерал Любен Гоцев и на покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора. Делото се точи вече четири години заради здравословни проблеми на подсъдимите. Сега ще се чака специалисти да кажат своето становище за годността на записите от следствения експеримент и те евентуално също да бъдат приети като доказателства по делото. Защитата вече е готова с пледоариите, които се очакват през април, но при наличните доказателства отсега е ясно какви биха могли да бъдат присъдите....
Докато знаковите дела циклят на едно място и от Брюксел ни набиват канчето, на 19 март (петък) във Велинград се проведе поредното съвместно съвещание на Комисията по знаковите дела към ВСС със съдии, прокурори и следователи, този път от Пловдивския и Бургаския апелативен район. Миналата седмица подобна среща се проведе във Велико Търново с магистрати от тамошния район. Тема е похвална: Анализ на причините за отлагане на делата и мерки за преодоляване на негативните фактори, водещи до неоправдано забавяне на процеса. Комисията непрекъснато прави предложения за мерки срещу забавянето на делата. От съдебния съвет твърдят, че в резултат на изпълнението на препоръките на тази комисия в края на 2009 г. са отчетени положителни промени в динамиката на наказателното производство. Сега отново предстои да бъдат направени нови предложения за прословутите вече мерки, които да оптимизират движението на наказателните дела с висок обществен интерес.
Наблюдаваните дела вече са организирани в три списъка. Първият е съставен от 50 дела и досъдебни произвоства, наблюдавани от Европейската комисия. Вторият се прави на основа на подадена информация от административните ръководители на съдилищата в страната и от ежеседмичните справки за публикациите по дела в централния и местния печат. Този списък №2 се актуализира периодично, като се отбелязват приключилите с присъда дела и се добавят нови. Към момента там са включени 73 дела. От март е обособен и списък № 3, където попадат 13 дела...
Изобщо дела, дела и пак дела. Всъщност - предимно списъци на дела. Къде са хората от Брюксел да дойдат да видят какъв труд се хвърля у нас около общественозначимите процеси? Защо не забелязват цялата оптимизация, ами са се вторачили само в крайния резултат - присъди, та присъди. Нали все пак докладът сега е междинен. Лошото е, че и другият доклад, който се очаква през юли, ще бъде същият. Както беше и предишният - силно критичен.

Каре 1
Прокуратурата се хвали сама
С изпреварващи хвалби блесна прокуратурата във вторник (16 март) в очакване на междинния доклад на ЕК. На преден план се изпъчи Специализираното звено за борба с евроизмамите към Върховната касационна прокуратура (ВКП). Неговият ръководител Ангелина Митова отчете 60 внесени в съда обвинителни акта от началото на годината. Тя се похвали и с наложени 21 осъдителни присъди. За миналата година като цяло прокуратурата е внесла 125 обвинителни акта, по които има 28 влезли в сила присъди.
Прокурорите отчитат, че 15 пъти се е увеличил броят на преписките и осем пъти - броят на обвинителните актове, изготвени от звеното като цяло. От началото на тази година делата в производство са 399, а преписките - 684. Най-много дела са образувани в Бургас и Варна по схемата за единно плащане на площ. Според заместник градския прокурор на София Божидар Джамбазов в Софийската градска прокуратура се водят производства за злоупотреби за милиони. По думите му обаче голяма част от сигналите за нарушения, които контролните органи пращат на прокуратурата, не са подкрепени с никакви доказателства, но прокурорите са длъжни да извършат проверка.
Очакваме промени в Наказателния кодекс, с които да се увеличи наказанието за голяма част от делата, по които спецзвеното работи. Искаме документите на ОЛАФ да се ползват в досъдебното производство, защото по този начин ще спестим много време за изпълнението на съдебни поръчки, заяви Митова.
Законодателството е направено така, че можеш да откраднеш милиони. Предвиденият размер на наказанието е абсолютно несъотносим към високата степен на обществена опасност на деянието. Откакто съществува звеното от края на 2008 г., правим предложения за изменения в тези текстове, но парламентът трябва да прояви воля, оплака се Митова. Според нея това предопределя исканите от прокуратурата санкции, които са най-често предложения за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба от 500 до 5000 лева. За представяне на неверни данни с цел получаване на евросредства е предвиден смешният максимум от две години лишаване от свобода. С промените в НПК той може да стане пет години, което означава, че дори в този случай подобно деяние няма да влезе в категорията на тежките престъпления. Звеното разследва длъжностни лица на най-високите нива в агенции, а надеждите са обвинителните актове срещу тях да бъдат внесени в съда преди началото на съдебната ваканция.
Преди седмица главният прокурор Борис Велчев каза, че очаква в предстоящия технически доклад на ЕК обвинението да бъде похвалено именно заради борбата му срещу измамите с пари на ЕС. (§22)

Каре 2
Министри отлагат процеса срещу Батко
Трима министри от кабинета на тройната коалиция трябваше да свидетелстват в сряда (17 март) по делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Вицепремиерът по еврофондовете Миглена Плугчиева, финансовият министър Пламен Орешарски и министърът по европейските въпроси Гергана Паси обаче се оказаха нередовно призовани.
Веселин Георгиев е подсъдим заради раздаване на обществени поръчки за ремонт на пътища на фирмите на двамата си братя. Покрай този случай той се сдоби с прозвището Батко.
Процесът бе отложен за след един месец, тъй като прокуратурата държи да изслуша бившите министри. Съдът нареди да се направи нов опит те да бъдат намерени на актуалните им адреси. Очевидно съдебната система има непоправим дефект, който трябва да се лекува с радикални мерки, заяви Гергана Паси в четвъртък (18 март).
Ако съдът се оказва в пълна безизходица да открие хора като мен, Меглена Плугчиева и Пламен Орешарски, какво остава за онези престъпници, чиято единствена цел е да избегнат правосъдие, посочва Гергана Паси.
Оказа се, че българската съдебна система е изпитала непреодолимо затруднение да открие моя актуален адрес и телефон, казва Гергана Паси и пояснява, че актуалният й адрес е в личната й карта, във всички регистри на МВР, в декларациите й пред Сметната палата, в МВнР, където е бил офисът й на министър.
Георгиев е обвинен, че през периода 2006-2007 г. е нарушил Закона за обществените поръчки (ЗОП), като е одобрил сключването на договори между ръководения от него пътен фонд и фирми за строителство и строителни материали, свързани с братята му. Поръчките били на стойност над 120 млн. лв., твърди прокуратурата. Разпитаните по делото свидетели до момента обаче не подпомагат обвинението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във