Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРИСЪДИ ЗА ПЕДОФИЛИ ИМА, НО В СОФИЯ НЕ ГО ЗНАЯТ

По всичко личи, че народните представители ще посрещнат Празника на влюбените (14 февруари) така, както посрещнаха и 2 февруари (т. нар. Петльов ден или празникът на меките китки): в спор за това колко трябва да лежи в затвора всеки педофил, хванат в крачка - осем, петнайсет или двайсет години.
В интерес на истината, след като из парламентарните кулоари се понесе вестта, че сред депутатите от Атака имало не само бивши ченгета и настоящи гейове, но и луди за връзване, дебатът за сексуалните традиции в Народното събрание загуби остротата си. И то толкова внезапно, че чак навлезе в познатите коловози на безобидната риторика, чрез която възмъжа цяло едно поколение депутати от кариерата: педофилите престъпници ли са, или са болни хора; те в затвора ли трябва да бъдат изпращани, или в психиатрия; те заради мекия Наказателен кодекс ли са на свобода, или заради магистратите с нежни сърца...
По никакъв начин народното ни представителство не се стресна от факта, че още преди десет дни Варненският окръжен съд нагледно доказа, че успехът в борбата срещу педофилите няма нужда нито от въвеждането на драконовски присъди, нито от реабилитацията на смъртното наказание. Просто трябва служителите на МВР, следователите и прокурорите да си свършат добре работата (съгласно действащото законодателство), за да може съдиите да постановят с чиста съвест толкова години затвор, колкото човекът заслужава.
Точно по тази схема на 1 февруари състав на Варненския окръжен съд призна за виновен 35-годишния педофил рецидивист Румен Шаламанов от Благоевград и го осъди на 20 години лишаване от свобода за блудство с две малолетни момичета (за случая Параграф 22 писа в миналия си брой). Освен това срещу него е образувано още едно предварително производство (пак за блудство с малолетна), което най-вероятно ще приключи след месец и половина-два. Педофилът е извършил престъпленията си в периода 10 март - 24 април 2005 г., а година по-късно, благодарение на добрата работа на ченгетата и магистратите, той вече бе обречен да остарее зад решетките.
Точно по същата рецепта в началото на седмицата Добричкият окръжен съд изпрати в затвора 29-годишния местен педофил - Димитрин Кънчев Димитров, с... доживотна присъда без право на замяна, която той ще трябва да изтърпи при специален затворнически режим. В понеделник (6 февруари) той бе признат за виновен по всички обвинения и получи 8 години лишаване от свобода за блудство, 20 години за изнасилване и доживотна присъда за убийството на 8-годишната Севда Юлиянова Маринова. Този път дистанцията между извършването на престъплението и осъждането на престъпника бе още по-къса - само седем месеца, защото трупът на момиченцето бе открит на 8 август 2005 г. в двора на добричкото спортно училище Г. С. Раковски.

Според обвинителния акт по делото, на 6 август 2005 г., около 17 часа, Севда се заиграла в училищната беседка. На връщане от следобедното си кафе Димитрин минал за по-пряко през двора на школото и останал като гръмнат от гледката на момиченцето, облечено в бяла рокличка на едри сини и лилави цветя. След няколко минути Димитрин излязъл от вцепенението, отишъл при Севда и я заговорил. От дума на дума тя разбрала, че той живее наблизо и че родителите му са на село, а той обещал да й подари всички кукли, които има в дома си. А после двамата тръгнали към бл.19 в добричкия кв. Дружба, където бил апартаментът му...
Оттук нататък случилото се е повече от отвратително и е непосилно за възприемане дори от най-болния мозък. Още с влизането в апартамента Димитрин поканил гостенката си в спалнята, настанил я да седне на леглото и я попитал с какво да я почерпи. Севда си поискала течен шоколад, помолила Димитрин да пусне телевизора и... адът се стоварил върху невинното дете. В хода на разследването е доказано по неоспорим начин, че Димитрин е посегнал за първи път на момиченцето около 17. 30 часа на 6 август и е приключил с удовлетворяването на кипналата си страст в малките часове на 7 август.
Тук ще спестим пикантните подробности както от обвинителния акт, така и от обясненията на любовчията пред съда. Причината е, че случилото се в апартамента на Димитрин не би могло да бъде описано дори от задружните усилия на творческия тандем маркиз Дьо Сад - Стивън Кинг. И изпод перото им би излязъл не вълнуващ сюжет за филм от рода на Американски психар или Толкова сладки и толкова мъртви, а... нещо като реклама на лютеница Весело хорце.
Започнах да я пипам между краката и се възбудих; С лявата ръка й натисках устата, но тя се изплъзна и затова я хванах за гърлото - да не вика; Реших да проверя дали сърцето й бие, но докато разкопчавах рокличката й пак се възбудих; Увих тялото й в една хавлия и погледах малко телевизия. Като се върнах при нея, видях че цялата хавлия е изцапана с кръв. Тогава разбрах, че нещо лошо се е случило и се запитах защо стана така...
Това са само част от изреченията, с които в понеделник (6 февруари) Димитрин Димитров хладнокръвно описа пред съда издевателствата над 8-годишната Севда. Според материалите от разследването и обвинителния акт по делото на 7 август, около седем часа сутринта, садистът опаковал тялото на момичето в два чувала и го отнесъл в спортното училище Г. С. Раковски. Там намерил отворен прозорец и изтърсил трупчето в някакво помещение на приземния етаж. После се върнал в апартамента си, изпрал чувалите от кръвта и ги прострял на балкона.
Ако детото не беше удушено, множеството тежки разкъсвания на тъкани и органи щяха да доведат до смъртта му. Невъзможно е да се определи поредността, в която са нанесени разкъсните рани на половите и на вътрешните органи, както и отоците в мозъка и в белите дробове. Едно обаче е сигурно - те са получени приживе, разказа в залата един от лекарите, участвал в съдебномедицинската експертиза по делото. В показанията си пред съда той обясни, че по трупа на момиченцето са открити и следи от обикновено насилие: четири рани по главата и разклатен зъб от... удари с юмрук.
Някои от органите на жертвата са унищожени с груби действия. Разкъсани са уретрата и дебелото черво. Не е изключено някои от разкъсванията да са причинени с ръце или с твърди предмети. В този случай няма нищо нормално като полов акт. И тези актове не са един-два - за по 10-15 минути - както твърди подсъдимият. Това е продължило цяла вечер и приживе Севда е осъзнавала какво става, защото е изпитвала изключително силни болки и страдания, заяви още съдебният лекар и допълни: В моя опит аз не съм наблюдавал такова обвръзване на трупа, защото ръцете на жертвата бяха вързани през шията....
Въпреки всички белези на невменяемост тройната съдебно-психиатрична експертиза бе категорична: Димитрин Кънчев Димитров е здрав и може да носи наказателна отговорност.
Той няма изживяно чувство за вина. Мисли, че като каже какво е извършил, това може да го оневини - обясниха в съдебната зала психиатрите. - Димитрин е с ограничен интелект и страда от шизоидно личностно разстройство. Това не е психично заболяване, защото не води до помътняване на съзнанието. Не са налице основания, че той не е разбирал и не е можел да ръководи постъпките си. Поради личностното му разстройство може да стане агресивен в условията на изолация и затова трябва да бъде лекуван в затвора, обобщиха тримата психиатри.
По време на заседанието стана ясно, че всеки от тях е работил самостоятелно с Димитрин в ареста, но изводите им съвпадат. Шизоидното разстройство на подсъдимия се е намесило в мотивирането на извършеното от него. Това разстройство е причината мъжът да има инфантилна сексуалност и да предпочита полов контакт с по-малки от него. Голямата възрастова разлика не е признак за заболяването педофилия, защото при Димитрин характерните симптоми не се наблюдават, категорични са психиатрите. Освен това те характеризираха Димитрин като човек, които трудно се социализира и трудно отстоява собствените си интереси. Като стеснителен, импулсивен и непредсказуем мъж, чийто проблеми са генетични, но задълбочени от непълноценната семейна среда.
Като тих и страхлив трудно общуващ с момичета, го описа и Мария Георгиева, в чийто магазин за кафе Димитрин е работил около шест години. Отнякъде му идваха пари и той напускаше за по два-три месеца. А когато похарчеше всичко, отново се връщаше и разказваше с какви компании е излизал. Но в началото на месец юни 2005 г. той внезапно си тръгна, докато мелеше кафе, и оттогава не се е връщал, обясни още свидетелката.
Пред съда показания даде и 26-годишната Цветанка Михайлова, която през 1998 г. е била сгодена за Димитрин и дори е забременяла от него. Гинеколожката ми препоръча да спрем временно половите контакти, за да не изгубим детето. Казах това на Димитрин, но той започна непрекъснато да ме кара да правим орален и анален секс. Всяка вечер гледаше порно и онанираше пред телевизора. После започна да ме бие. На третия месец не издържах и след поредния побой го напуснах, сподели тя.
Преди 19-годишното тогава момиче да забременее, двамата правили дивашка любов: той я хапел, скубел, щипел и разкъсвал дрехите й. Не знаех какво е секс. Просто търпях, защото мислех, че при повечето мъже е така и че това им доставя удоволствие, обясни жената. След раждането на детето Димитрин го е виждал само веднъж. Оттогава нито се е интересувал от съдбата на сина си, нито дори го е припознал като свой.
По време на заседанието адвокатът на Димитрин Димитров се опита да смекчи тежестта на престъплението, но не успя. В пледоарията си защитата акцентира върху липсата на умисъл и върху причините за случилото се. Момиченцето е било високо 1. 2 метра, а видът и поведението му заблуждават, че тя е по-голяма, обясни адвокатът. В речта си той свърза психическото състояние и ниския интелект на подсъдимия с липсата на родителски грижи и занижен контрол. До 10-годишната си възраст Димитрин не е можел да говори. Повтарял класове и не е завършил образованието си. В детството си е бил малтретиран от по-големите, като торзомът е продължил и в казармата, заяви адвокатът.
Такъв човек не трябва да живее, той трябва да бъде убит публично и по най-жесток начин, заявиха след произнасянето на присъдата родителите на жертвата - Галя Майсторова и Юлиян Михайлов. Те участваха в процеса като граждански ищци и частни обвинители и стоически издържаха разпита на Димитрин и показанията на свидетелите и експертите. От 12 години двамата живеят на съпружески начала и имат още две деца. Във фаталния ден майката тръгва да търси да търси Севда около 18 часа. Възрастен мъж, който пасял козите си до училищния двор, й казал, че допреди двайсетина минути детето е било в беседката, но после е тръгнало с някакъв непознат. Два дни по-късно полицията откри трупа на Севда в училищното мазе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във